KUHINJA: Rezanci i škampi simbol Vijetnama

KUHINJA: Rezanci i škampi simbol Vijetnama


Vijetnamska kuhinja je jedna od najraznovrsnijih i zavodljivijih na planeti – ukusna mešavina hrane njenih kolonijalnih posetilaca i vekovima starih izvornih ukusa i tehnika. Mnoge sile klime, trgovine, istorije i imigracije su uticale na vijetnamsku kuhinju.
Ključni sastojci koji se koriste u kuvanju u Vijetnamu (među njima riblji sos, šećer i pirinač) vrlo su slični onim kod njihovih najbližih komšija, Tajlanda i Kambodže.

Međutim, vijetnamska kuhinja ima svoj način spremanja, potpuno različit. Teži da bude manje začinjena, lakša, mirisna i sveža. Obroci su ležerni događaji i mnoga jela se služe odjednom. Tipičan obrok može uključivati supu, pirinač, grilovano ili na pari spremano meso, jedno jelo od povrća, sveže voće i salatu, sve postavljeno na sto u isto vreme. Sveže biljke su još jedan bitan deo vijetnamske kuhinje, koje se seckaju ili prosto iščupaju i dodaju hrani nakon kuvanja da bi joj dale bogati ukus. Najčešće se koriste korijander, nana i bosiljak.

Pho

Pho je vijetnamska supa sa rezancima, koja se obično služi sa govedinom ili piletinom. Ova supa uključuje pirinčane rezance i često se služi sa bosiljkom, listovima nane, limetom i boranijom.

Goi Cuon

Čuvene vijetnamske „prolećne rolnice“: škampi ili svinjetina (ponekad i jedno i drugo) sa biljkama, uvaljane u pirinčani papir i poslužene hladne sa umakom od kikirikija.

Bun Tom Nuong Xa

Ovo jelo sastoji se od grilovanih škampa, rezanaca, hrskavog povrća, sveže nane i kikirikija, što ga čini savršenim za uživanje u toku tople letnje večeri.

Banh Cuon

Meki, izuzetno tanki listovi od kuvanog pirinčanog kolača se služe sa hrskavim prženim vlašcem, seckanim krastavcem, rezanom romaine salatom, boranijom, komadima svinjske kobasice, seckanim škampima, mladim lukom i mlevenom govedinom – posuto ribljim sosom.

Banh Xeo

Ovo je slana palačinka punjena sotiranom meksičkom repom i lukom, boranijom i svinjetinom ili škampima, a obično se služi uz zelenu salatu, bosiljak, nanu, korijander i naravno, umakom.

Che Chuoi

Che Chuoi je tradicionalni vijetnamski dezert od toplih banana i zrna tapioke u kokosovom mleku, koji se može jesti topao, na sobnoj temperaturi, ili rashlađen. Što se više hladi, postaje sve gušći.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar