PARADAJZ: Poput leka

PARADAJZ: Poput leka


Osim što se lepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuvana jela, paradajz je veoma korisna biljka koju treba uvrstiti u ishranu. Paradajz je bogat vitaminima (C, B, K) i mineralnim solima (kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvozđa) i svakako spada u zdravu hranu.

Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava celokupno stanje organizma. Posebno je značajan u prevenciji malignih bolesti i može sprečiti pojavu raka želuca, debelog creva, prostate.

Najbolje rezultate je pokazao u vidu soka. Lekovita svojstva ovog napitka ogledaju se u tome da: reguliše metabolizam, jača otpornost organizma, izbacuje suvisnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku (deluje protiv malokrvnosti), reguliše varenje. Sok od paradajza treba koristiti kod premora, jer okrepljuje i čisti organizam, ujedno telo oslobađa od neprijatnih mirisa. Ovaj napitak smanjuje loš holesterol i ujedno umanjuje opasnost od njegovog taloženja na krvnim sudovima.

Podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa, te je koristan osobama koje pate od anemije. Reguliše rad jetre i zuči, u vrelim letnjim danima ublažava zeđ i okrepljuje organizam.

Pored soka, paradajz pripremljen kao salata, čorba ili drugačiji vid dodatku jelima, imaće pozitivan učinak na organizam.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar