Tirkizno more Severnog Kipra dočekuje turiste tokom čitave godine

Tirkizno more Severnog Kipra dočekuje turiste tokom čitave godine


Kipar je ostrvska država koja se nalazi u istočnom delu Sredozemnog mora, u neposrednoj blizini turske obale. Tragovi mnogih drevnih civilizacija, od rimske i vizantijske, pa sve do venecijanske, prisutni su na ovom ostrvu i čine ga autentičnim. Svojim fascinantnim pejzažima i idealnom klimom, ali i bogatom istorijom starom oko 10.000 godina, Kipar nudi magičnu mešavinu opuštanja u divnom okruženju sunčanih plaža, kosmopolitskih gradova i luksuznih hotela, ali i netaknute prirode i planina obraslih borovom šumom. Idealni vremenski uslovi kojima Kipar može da se pohvali, pružaju bezbroj mogućnosti za najuzbudljivije sportove poput kitesurfinga, jedrenja, kao i ronjenja.

Severni Kipar poznat je po raznolikim obalama i raznim pogodnostima za kupače. Duž obale turisti mogu uživati u uvalama i plažama gde kupanje i sunčanje traje tokom čitave godine! Severni deo Kipra diči se brojnim arheološkim nalazištima iz antičkog perioda, katedralama, manastirima peščanim uvalama u kojima su izgrađeni luksuzni i veoma sadržajni hotelski resorti. Prijatna klima, izuzetno toplo tirkizno more, prirodne lepote, kao i bogata gastronomska ponuda, upotpunjuju destinaciju kao idealnu za odmor. Glavne turističke destinacije, poznate istinskim ljubiteljima turizma, predstavljaju Kirenija i Famagusta.

Kirenija, nekadašnje ribarsko selo okruženo planinama, proslavilo se po bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta, pre svega velikom broju ptica i orhideja. Žitelji ovog grada ponosni su na Kirenjsku tvrđavu i muzej u kojem se nalazi prastari brod izvađen iz morskih dubina. Na samo nekoliko minuta vožnje od Kirenije nalazi se i zamak Svetog Hilariona izgrađen za vreme krstaških ratova. Danas je Kirenija centar turizma sa bogatom hotelskom ponudom na peščanim plažama bistrog mora, starim gradom koji je okrenut ka marini, sa mnoštvom suvenirnica, ribarskih brodova, malih restorana i taverni sa tradicionalnom turskom kuhinjom, u kojima se tokom večeri pevaju turske i grčke pesme uz zvuke šargije i mandoline.

Famagusta je četvrti po veličini i značaju grad na Kipru. Predstavlja luksuznu i mirnu regiju sa verovatno najlepšim plažama na celom ostrvu i hotelima turskog standarda. Grad Famagusta sagrađen je na temeljima starog grada Salamisa i predstavlja autentičnu celinu sa čuvenim „gradom duhova“. Famagustu krase zidovi sa Otelovim tornjem i Gotska katedrala Svetog Nikole iz XIII veka, dok uske ulice popločane kaldrmom vode ka tornju. Duž njih su radnje u kojima se prodaje tekstil, zlato, koža i različiti grnčarski proizvodi, a na samoj obali se nalaze brojni restorani sa poznatim specijalitetima grčko-turske kuhinje.

Severni Kipar, sa svojim mnogobrojnim hotelima, predstavlja idealnu opciju za odmor putnika svih uzrasta, porodica sa decom, naših starijih sugrađana, ali i mladih, željnih zabave i provoda.

Ukoliko ovog leta želite da osetite čari Severnog Kipra, ne propustite priliku da se obratite turističkoj agenciji Odeon World Travel, koja će vam omogućiti da doživite nezaboravnu morsku avanturu koju ćete zauvek pamtiti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar