TURIZAM: Pamplona-trka bikova u gradu generala Pompeja

TURIZAM: Pamplona-trka bikova u gradu generala Pompeja


Pamplona se nalazi na severu Španije, koji datira još iz 9. veka. Predstavlja glavni grad Navare.

Prema istorijskim podacima, njega je osnovao rimski general Pompej, a prvobitna namena mu je bila da bude vojni logor. Mesto postaje popularno, nakon što je Ernest Hemingvej, opisao ovo mesto u svojoj knjizi “Sunce se ponovo rađa”.

Pamplona ima jedan od najopsanijih festivala, koji se održava svake godine 6. jula. Događaj počinje veoma mirno, svi su obučeni u belo s crvenim maramama. Mada ono što se događa svakog jutra je nešto zasebno.

„Encierro“ je čuvena trka sa bikovima, kada nekolicikan bikova trči uskim ulicama, dok ispred njih veliki broj ljudi beži. Svake godine ima povređenih, ne retko i smrtnih slučajeva, ali sam događaj je sve popularniji.

Osobe koje nemaju dovoljno hrabrosti da učestvuju, Panplona nudi bogato kulturno-istorijsko i arhitektonsko nasleđe. Prednjače primerci najlepše španske srednjevekovne arhitekture, izgrađene u formi citadele. Gradske zidine koje je čuveni Filip II izgradio da bi odbranio grad od francuskih razbojnika obavezan su deo svake turističke ture u Pamploni.

Ima mnogo različitih mišljenja u vezi same trke, da li je to hrabrost ili ludost, ali u jednom se slažu svi. Pamplona je prelep grad, koji obavezno treba posetiti ukoliko vam se ukaže mogućnost.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar