VEČERAS TAČNO U 22:22: Najduže potpuno pomračenje meseca u ovom veku

VEČERAS TAČNO U 22:22: Najduže potpuno pomračenje meseca u ovom veku

foto: Printscreen Youtube


U noći između petka i subote, dogodiće se najduže potpuno pomračenje Meseca koje smo do sada videli u ovom veku.

Pun Mesec će proći između Zemlje i Sunca, i “upasti” u senku naše planete. Fenomen pomračenja biće vidljiv iz Evrope, Azije, Afrike, Australije i Južne Amerike. Mesec će izaći u 20.01, i od trenutka kada uđe u Zemljinu senku do konačnog izlaska iz nje proći će skoro četiri sata. Mesec će biti u potpunosti pomračen sat i 43 minuta.

Prvo ćemo moći da pratimo delimičnu pomračenje, a onda će Mesec potpuno ući u Zemljinu senku. Sredina te faze dogodiće se u 22.22 sati po našem vremenu. Nakon toga ponovo sledi delimično pomračenje Meseca koje će se završiti tek 17 minuta iza ponoći, dakle već 28. jula. Istog će dana, zanimljivo je, i Mars biti u velikoj opoziciji (velika opozicija Marsa događa se svakih 15 do 17 godina, poslednja je bila 2003. godine) što je zaista redak događaj.

Pomračenja Meseca ređa su od pomračenja Sunca, ali se bolje vide golim okom, i sa veće teritorije. S obzirom da je ovo najduže pomračnje Meseca u ovom veku, savet je da večeras negde zauzmete poziciju i sve ispratite.

U slučaju povoljnih meteoroloških uslova (vedro nebo) građani će ovu pojavu moći da posmatraju golim okom, dvogledom, a u Beogradu uz stručne komentare i sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu. Iako će ovaj spektakl na nebu privući pažnju mnogih, po nas neće imati mnogo povoljnih efekata.

Ako je verovati astrolozima, danas ćemo biti razdražljivi i agresivni, a mnogi će liti gorke suze.

S obzirom da je ovo najduže pomračenje Meseca u ovom veku, astrolozi kažu da će imati veoma jak uticaj na emocije, ljubavne i porodične veze, i uopšte na privatni život svakog pojedinca.

loading...

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar