ZDRAVLJE: Doručak je važan obrok

ZDRAVLJE: Doručak je važan obrok

foto: wallsource.com


PROTEINI

Proteini obezbeđuju amino kiseline koje su neophodne mišićima pri oporavku. Uz jogurt popijte i flašu vode: proteini iz jogurta pomažu crevima u apsorbciji vode, što pozitivno deluje na hidrataciju, savetuje Keri Gans nutricionista iz Njujorka.

VITAMINI

Oko 220 grama jogurta sadrži 1,4 mikrograma vitamina, što je 60 odsto dnevne preporučene doze za žene, na primer. Jogurt takođe sadrži i vitamin B12 čiji je zadatak da čuva crvena krvna zrnca i pomaže u očuvanju zdravlja nervnog sistema.

KALCIJUM

“Unošenjem jogurta u organizam unosimo kalcijum koji signalizuje izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljanje, dok amino kiseline pomažu u sagorevanju masnih naslaga”, kaže Majkl Cemer, profesor i autor studije Univerziteta Tenesi u Noksvilu.

KAKO MOŽETE POBOLJŠATI UKUS JOGURTA?

Godži bobice

Ove suve bobice imaju visok sadržaj antioksidanata i vitamina A, C i E. Izaberite bobice bez dodatog šećera i obogatite svoj jogurt. Pre uzimanja ovih bobica se konsultujte s lekarom, jer ih ne treba kombinovati s antikoagulansima.

Muskatni oraščić i cimet

Bilo da ih stavljate u običan ili grčki jogurt, muskatni oraščić i vciemt će dati posebnu aromu. Međutim, ovi začini su i veoma zdravi – imaju antiupalno dejstvo, smanjuju krvni pritisak, stabilizuju nivo šećera u krvi, pomažu varenj i imaju antigljivično dejstvo. Ovo seme sadrži cink, magnezijum, vlakna, omega 3 masne kiseline i proteine. Slane ili ne, ove ukusne semenke će dati posebnu draž vašem jogurtu.

Pistaći

Želite da smršate? Jedite više pistaća, ili ih dodajte u jogurt. Ovi plodovi vas mogu duže držati sitima. Pored toga, sadrže i antioksidante i imaju antiupalna dejstva.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar