Kako je PepsiCo nakratko postao šesta najveća vojska na svetu

Kako je PepsiCo nakratko postao šesta najveća vojska na svetu


Skoro svi ljudi na svetu imaju omiljeno piće u kojem uživaju kad god im se ukaže prilika. Ali da li je vaše omiljeno piće vredno toga da za njega date ogroman vojni arsenal? U jednom trenutku u istoriji, Rusi su mislili da jeste.

Tadašnji predsednik Sjedinjenih američkih država, Dvajt Ajzenhauer je 1959. godine želeo da američku kulturu približi građanima Sovjetskog Saveza i pokaže im prednosti kapitalizma, piše sajt Businessinsider.

Kako bi prikazala svoju ideologiju, američka vlada je priredila “Američku nacionalnu izložbu” u Moskvi i poslala tadašnjeg potpredsednika Ričarda Niksona da prisustvuje otvaranju.

tito-nikson

Na otvaranju izložbe Nikson i tadašnji sovjetski lider Hruščov sukobili su se oko toga da li je kapitalizam bolji u odnosu na komunizam. Njihova rasprava bila je toliko žustra i žestoka da je potpredsednik kompanije Pepsi intervenisao i ponudio Hruščovu čašu ukusnog, slatkog napitka, kako bi se osvežio. Tako je počelo.

shutterstock_753406525

Nekoliko godina kasnije narod Sovjetskog Saveza želeo je da sklopi sporazum po kojem bi Pepsi trajno isporučivao svoje proizvode u njihovu zemlju. Međutim, postojao je problem sa plaćanjem jer sovjetski novac nije prihvatan svuda u svetu. Tako je odlučeno da Pepsi kupe univerzalnom valutom – votkom.

Povezane vestiBivša zavisnica od dijetalne kole napravila firmu vrednu 100 miliona dolara

Krajem osamdesetih, prvobitni sporazum sa Rusijom o isporučivanju Pepsija bio je pred istekom, ali sada votka nije bila dovoljna da pokrije troškove.

Tako da su Rusi uradili ono što bi svaka država uradila u trenutku očaja – kompaniji Pepsi isporučili su flotu podmornica i brodova u zamenu za mnogo, mnogo pića. Novim sporazumom Pepsi je dobio 17 podmornica, krstaricu, fregatu i razarač u zamenu za količinu Pepsi kole u vrednosti od 3 milijarde dolara. Da, dobro ste pročitali. Rusija je baš volela Pepsi.

Ova istorijska trampa dovela je do toga da kompanija Pepsi, na trenutak, postane šesta najmoćnija vojska na svetu pre nego što su flotu prodali švedskoj kompaniji za reciklažu otpada.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar