DUG U KRVI: Krvna osveta u Crnoj Gori više ne bira ni mesto ni vreme, ubija se usred dana na ulici

DUG U KRVI: Krvna osveta u Crnoj Gori više ne bira ni mesto ni vreme, ubija se usred dana na ulici


Motiv krvavih obračuna sukobljenih crnogorskih klanova, škaljarskog i kavačkog, odavno više nije novac ni primat u prekookeanskoj trgovini drogom. Ovaj rat vodi se za dug u krvi, za svaku mrtvu glavu. Krvna osveta u Crnoj Gori više ne bira ni mesto ni vreme, ubija se usred dana na ulici, mecima, eksplozivom, a nisu sigurni ni oni koji su na izdržavanju kazne.
Još jedno ubistvo u zatvoru u Spužu, kao ono prošlogodišnje kad je hicem iz snajpera likvidiran osuđenik Dalibor Đurić, pripadnik škaljarskog klana iz Kotora, dovelo bi u pitanje kredibilitet crnogorskog pravosudnog sistema, zbog čega je nedavno u srpski zatvor u Padinskoj Skeli transportovan robijaš Batrić Đuković. On je svojevremeno u Crnoj Gori osuđen na 30 godina zatvora jer je tokom dugogodišnjeg sudskog spora s majkom oko imovine na jednom od ročišta 2005. godine ubio sudiju.
Batrić Đuković je tokom izdržavanja kazne u Spužu brutalno pretučen, ostao je nepokretan, a kako i dalje postoji bojazan za njegov život, doneta je odluka da se prebaci u Padinjak kod Beograda.
Ubica je penzionisani diplomirani saobraćajni inženjer, bio je dugogodišnji predavač na beogradskom Saobraćajnom fakultetu. Spor s majkom trajao je više godina, a pokrenut je jer je hteo porodičnu kuću i imanje na Crnogorskom primorju da proda strancima.
Đuković je prikovan za krevet, a iz Spuža je transportovan sanitetskim vozilom uz policijsku pratnju srpske policije. Tokom kraće usputne pauze, ubica sudije zamolio je srpske policajce da mu nakratko otvore vrata vozila i stave ga u sedeći položaj da bi poslednji put video stvaran svet oko sebe.

PALI ZBOG ZELENAŠENJA: Uhapšena trojica pripadnika kavačkog klana

brejking ZA WEB 1Srpska policija obezbeđivala je transport teško povređenog Duška Roganovića kada je letos u eksploziji automobila u Herceg Novom ostao bez obe noge. Roganović je označen kao pripadnik kavačkog klana, robijao je osam godina zbog ubistva vođe „delija” Marka Vesnića iz Beograda, bio je blizak s ubijenim vođom navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi. U trenutku eksplozije nosio je pancir. Malo posle tog incidenta u Herceg Novom ubijen je Roganovićev otac Niko dok je parkirao automobil. Prišla su mu trojica napadača, od kojih su pucala najmanje dva.
Novljanin Nemanja Zurovac, blizak Roganoviću i kavačanima, koji je pre nekoliko meseci uhapšen u Beogradu zbog posedovanja oružja i municije, bori se da ga ne izruče Crnoj Gori, gde se sumnjiči za pucnjavu na dvojicu mladića iz Tivta.
Krvna osveta oživela je ovde pre nekoliko godina, nakon ubistva Slobodana Šaranovića, vlasnika kockarnice u beogradskom hotelu „Slavija”. On je izrešetan pred kućom na Dedinju, a mediji su spekulisali da iza tog ubistva stoji Luka Bojović. Potom je u centru Beograda ubijen Bojovićev brat Nikola, a kao organizator te likvidacije bio je označen Šaranovićev brat Slobodan, koji je letos ubijen pred kućom u Budvi. Prošlog meseca u Vranju ubijen je Jugoslav Cvetanović, rođeni  brat Saše Cvetanovića zvanog Gladijator, koji se tereti za ubistvo Nikole Bojovića.

RAT KLANOVA: Kotorske ekipe na život i smrt!

Na održanom ročištu za ubistvo Bojovića u Specijalnom sudu u Beogradu, optuženi Cvetanović je poručio „Luki Bojoviću čestitam što mi je ubio brata”.
Iz Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija nismo dobili odgovor da li im je od crnogorskih kolega stigao zvanični zahtev da nekoliko osuđenika koji imaju i srpsko državljanstvo prebace na odsluženje kazne u Srbiji, niti koliko je takvih pojedinaca.
Kriminolog Dušan Davidović ističe da bi o krvnoj osveti u ovim slučajevima moglo da se govori samo ukoliko bi postojali egzaktni podaci ili svedočenja osumnjičenih da su nešto uradili kako bi osvetili rođaka.
– Činjenica je da se krvna osveta na našim prostorima zadržala još samo na Kosovu i u Crnoj Gori. To je deo običajnog prava, koje je po pravilu dugotrajnije i više ukorenjeno u svest pojedinca. Pritom, i zakoni se nekad pišu u skladu sa običajnim pravom. U svetu kriminala, gde se vode bitke do istrebljenja zarad prevlasti na narko-tržištu, lako se desi da nastrada nečiji brat ili sin, i onda može da se javi i osvetnička crta. Posebno kad neko izgubi člana najbližeg okruženja. To je deo kolektivne, odnosno plemenske svesti – objašnjava Davidović i dodaje da se po pravilima pravosudnog sistema svakome sudi i da taj izdržava kaznu u državi gde je počinio krivično delo.
– Ako smo braća, nisu nam sestre kese, što bi rekao narod. Braćo Crnogorci, hvala lepo, ali ostanite tamo gde ste. Dosta imamo naših kriminalaca da bismo uvozili tuđe. S druge strane, bilo koji Beograđanin koji bi otvorio kockarnicu ili restoran u Budvi ili na Cetinju, tamo ne bi mogao da ostane duže od tri dana.
S njim je saglasan i kriminolog Dobrivoje Radovanović, koji kaže da rat koji bukti među kavačanima i škaljarcima u Crnoj Gori liči na krvnu osvetu.
– To ubijanje „brat za brata” dosta podseća na to, ali kad se tu upletu pare i droga, nikad ne znate koliki je udeo jednog, a koliki drugog. Problem crnogorskih klanova leži u tome što je to mala teritorija, samim tim i malo tržište, pa su u toj borbi za prevlast svi ugroženi. Njihovo međusobno ubijanje i osvete i dosad su se prelivali na Srbiju iako je srpski ministar policije svojevremeno tvrdio da će to sprečiti. Prebacivanje njihovih osuđenika bi dovelo do novih osveta i ubistava jer nije njima Beograd baš inostranstvo. Imamo dovoljno svojih mafija i obračuna u podzemlju, dovoljni su nam, ne mislim da nam trebaju i gosti te prirode – zaključuje Radovanović.

ČEKAO SAM KRVNIKA

„Što se mene tiče, ne bih nikada mogao proć i prošetat tom tu ulicom, poć do sinovog groba da ga nijesam osvetio. Ja sam bio potcijenjen čovjek, čovječe”, to su reči Nikole Kaluđerovića s Cetinja, koji je osvetio ubistvo sina, ali je tom prilikom ubio i jednog nedužnog mladića.
„Čekao sam ga svuđe. Ma svuđe, čovječe. Lutam, tragam, neko mi dojavi… Pa opet isto. Nekoliko puta sam ga sretao u društvu. Jednom je bio s đevojkom. Pošao sam kod njenog oca i rekao mu da je skloni od njega da se slučajno ne desi da nju ubijem greškom. Poslušao me je. Pratio sam krvnika svuda, svuda…”
Kaluđerović je četiri i po godine delio ćeliju s glumcem Žarkom Lauševićem, koji je posle svađe u centru Podgorice ubio dvojicu mladića.

UBISTVO SE MORA UZVRATITI ISTOM MEROM

Krvna osveta je običaj karakterističan za nedovoljno razvijena društva kada se konflikt između dve familije ili klana započet ubistvom člana jedne familije nastavlja međusobnim ubijanjem jednog po jednog muškarca protivničkog tabora. Kaže se da jedna familija drugoj „duguje krv”, a dug se vraća samo ubistvom muškarca iz te druge familije. Krvna osveta je jedan od tradicionalnih običaja, od kojih je najpoznatiji Kanon Leke Dukađinija. Ovaj kanon nedvosmisleno kaže da „ukoliko jedan čovek ubije drugoga, muški član porodice mora uzvratiti istom merom”.
Ovaj običaj postoji i danas na nekim područjima Evrope kao što su Kosmet, Albanija, Crna Gora, Hercegovina, Sardinija, Krit, Korzika i Sicilija. U Albaniji u septembru 2013. godine, više stotina dece nije išlo u školu zbog krvne osvete.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar