EDI RAMA I NARKO-DRAMA: Opozicija u Tirani tvrdi da je albanski premijer na čelu narko-kartela

EDI RAMA I NARKO-DRAMA: Opozicija u Tirani tvrdi da je albanski premijer na čelu narko-kartela

Foto: Nemanja Jovanović


Albanski premijer traži pomoć od EU u borbi protiv droge, a opozicija u Tirani tvrdi da je upravo on na čelu narko-kartela. To su dodatno podgrejale sumnje italijanske policije da je Ramin bivši ministar policije umešan u trgovinu drogom

Premijer Albanije Edi Rama želi podršku Evropske unije u borbi protiv kriminalnih klanova, koji profitiraju od prodaje droge, prostitucije, trgovine ljudima i drugih nelegalnih aktivnosti.
Rama je pomoć zatražio u pismu zemljama članicama, poručivši da bi vođe mafijaških klanova trebalo uhapsiti, osuditi i zapleniti im imovinu stečenu kriminalom.
– Želimo vašu pomoć i zauzvrat nudimo našu, da uhvatimo ove ljude i dovedemo ih pred lice pravde – poručio je Rama, a prenosi AP i dodaje da je borba protiv organizovanog kriminala, posebno trgovine drogom, jedan od ključnih izazova Albanije. Ništa ne bi bilo čudno u ovoj vesti da albanska opoziciona Demokratska partija već godinama ne tvrdi da je upravo Rama šef mafije, odnosno da je dobar deo biznisa proizvodnje i prodaja narkotika pod njegovom direktnom kontrolom.

Hrabri zavodnik
Albanija pati od političke i ekonomske korupcije možda čak više nego bilo koja zemlja u regionu. Nigde u svetu političari nisu imuni na milione dolara, koji mogu da kupe dovoljno sudija, tužilaca i novinara i obezbede pobede na izborima. Tom opijumu, navodno, nije odoleo ni Edi Rama. Kako tvrde upućeni, otkada je preuzeo Socijalističku partiju 2005. godine, a posebno od dolaska na vlast 2013. godine, Rama obećava da će se obračunati sa kriminalom i trgovinom narkoticima. Međutim, sudeći po ovom pismu loše mu ide.
Rama je u Tirani stekao popularnost još kao mladić, jer se po kuloarima pričalo da je u vezi sa, ni manje ni više, nego snajkom komunističkog diktatora Envera Hodže. Za tu vezu, kažu, znali su svi osim Envera i njegovog sina, a znali su da će leteti glava i onome ko tu strašnu vest prenese predsedniku, te se niko nije usudio da to uradi. Snaja je bila lepotica, možda i najlepša devojka koju je tada Albanija imala, te je Rama dobio oreol hrabrog Kazanove. Kad se ne plaši Hodže, šta mu drugi može, govorili su.

Tokom tinejdžerskih dana Rama je bio član košarkaške reprezentacije Albanije – danas je jedan od najviših državnika na svetu. Kasnije se prebacio na umetnost. Studirao je na Likovnoj akademiji u Tirani i čak nekoliko godina živeo u Francuskoj. Tokom devedesetih imao je samostalne izložbe u Parizu, Njujorku i Berlinu. I danas tokom dosadnih političkih sastanaka, kako je rekao u nekom intervjuu, često crta. Od 1998. do 2000. godine bio je ministar kulture, omladine i sporta, a zatim je postao gradonačelnik Tirane do 2011. godine. To mu je bila odskočna daska u političkoj karijeri. Spojio je dva svoja zanimanja, te su za vreme njegovog mandata zgrade prekrečene u šarene boje i albanska prestonica je dobila potpuno sveži izgled. I on na sebi neguje taj koloritni, ekstravagantni i opušten način oblačenja, uz neizostavne patike na formalnim sastancima. Zanimljivo je da su analitičari u regionu svojevremeno tvrdili da i on sam šmrče kokain, ali za to ne postoje dokazi.
Međutim, sve vreme provejavaju glasine da Raminu stranku finansira narko-mafija i da se iz godine u godinu povećava broj sela u kojima je uzgajanje marihuane ili maka jedina poljoprivredna delatnost. Istovremeno, u medijima se na sva usta govori o borbi protiv droge, a posebno je bio zapažen upad specijalaca u jedno takvo “zaštićeno” selo Lazarat, ali za koje se znalo da finansira opoziciju. Kolika je isprepletenost droge, politike i ekonomije u ovoj zemlji pokazuje i potonji skupštinski govor premijera Rame.
– Borba protiv droge će se nastaviti. Opoziciona Demokratska stranka imala je osam godina da se suoči sa ovim zadatkom, dok su bili na vlasti pod bivšim premijerom Salijem Berišom. Zašto nisu uradili ništa 2013, 2012, 2011, u 2010. godini, da reaguju i iskorene ovaj rak iz albanskog tela? Prema tome, logika kaže da su oni od glave do pete povezani sa ovom kriminalnom industrijom – rekao je Rama u parlamentu, dodajući da je policijska operacija na jugu Albanije bila kolosalnog karaktera: “Ta akcija je i te kako hrabra stvar, ali će imati teške ekonomske posledice za Albaniju. Milijarde i milijarde su do juče išle negde, a danas više ne.”

AP Photo/Hektor Pustina

AP Photo/Hektor Pustina

Ako hoćete da čistite celu državu, mora biti čisto i vaše dvorište, a Ramu bije glas da je upravo zahvaljujući narko-mafiji došao na vlast, tvrdi profesor Nedžmedin Spahiu

Sledstveno tome, 2015. godine ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri saopštio je slavodobitno da je uništeno 99,2 odsto marihuane u zemlji, odnosno oko 800.000 stabljika. Međutim, broj biljaka svake godine se uvećavao, nekad čak i tri puta. Matematika im nije išla naruku.
Da optužbe za kontrolu narko-tržišta nisu samo međustranačka prepucavanja pokazuju i brojni tekstovi u stranim medijima koji se bave upravo ovom temom. U “Hafington postu” nedavno je objavljena priča u kojoj se navodi da je ova mala zemlja u jugoistočnoj Evropi “postala epicentar evropske trgovine drogom, naročito marihuane”. To nije ništa čudno, s obzirom na to da je region Balkana u očima stranaca već godinama sinonim za šverc droge i oružja. I geografski, dugačka jadranska obala albanskim kriminalcima otvara vrata u samo srce Evrope – Italiju.
Baš zato karabinjeri su više nego zainteresovani za prekidanje lanca ilegalne trgovine. Tako je pre nekoliko meseci italijanski pilot Andrea Guidi sleteo na polje severno od Tirane, glavnog grada Albanije. U početku je Guidi tvrdio da rekreativno leti preko Albanije. Međutim, novinar Artan Hodža objavio je da je pilot rekao tužiocima da proverava teren, na kojem bi 20 dana kasnije pokupio 200 kilograma kanabisa. S obzirom na to da se mali avioni redovno koriste za transport droge van Albanije, ovo objašnjenje izgleda verodostojno. Umesto da prate trag marihuane, albanska policija je uhapsila novinara Hodžu, optužujući ga da je odao poverljive informacije iz istrage. Demokrate su to odmah protumačile kao pokušaj ministra policije Saimira Tahirija iz redova Raminih socijalista da prikrije svoju umešanost u kriminal.

(VIDEO) FILMSKA POTERA U GRČKOJ KOJA JE POTRESLA VLADU EDI RAME: Ovako je grčka obalna straža zaustavila švercere hašiša i heroina

I zaista, ubrzo se i sam Tahiri našao u centru narko-skandala. Italijanska policija je, prateći trgovce drogom, došla do njihove veze s ministrom. Albanska agencija ATA prenela je vest da je grupom krijumčara rukovodio Tahirijev rođak kog su prethodno uhapsile italijanske vlasti. Međutim, sada već bivši ministar i bliski saradnik Edija Rame odbacio je optužbe tvrdeći da je ceo proces protiv njega politički. On je u oktobru ove godine i formalno optužen za korupciju i trgovinu drogom, ali ga je albanski parlament sačuvao na slobodi, jer su odbili da mu skinu poslanički imunitet. Dozvolili su da ga istražitelji ispitaju, ali ne i da ga uhapse. Navodno, pre sednice pripretio je da će “sve reći policiji”, pa su se njegove kolege i možda saučesnici lako opredelili za ovu opciju.
Paradoksalno i pomalo smešno, akcija borbe protiv uzgajanja kanabisa koju je letos sprovodilo Ministarstvo policije sa Tahirijem na čelu imalo je slogan “rad stvara slobodnog čoveka”, odnosno “rad oslobađa”. Albanski bogovi marketinga iskoristili su natpis sa nacističkih logora da ljude podstaknu na legalne poslove. Istovremeno, ovaj “rad oslobodio” je samo Tahirija.
Šire gledano, albanska populacija od tri miliona je jedna od najsiromašnijih u Evropi, a po najnovijem indeksu percepcije korupcije Transparensi internešenela ova država nalazi se na 84. mestu u svetu. O tome koliko je uzimanje i davanje mita duboko u njihovoj kolektivnoj svesti dosta govori i primer najbogatijeg Albanca na svetu Bedžeta Pacolija, koji je želeo da gradi hotel na samom jugu jadranske obale. Međutim, kako se priča, zbog ogromnog reketa koji je trebalo da isplati lokalnim moćnicima odustao je od posla.

Menadžer dilerima
Albanija je članica NATO od 2009, a od juna 2014 (nedelju dana posle upada u Lazarat) postala je zemlja kandidat za članstvo u EU. Nadaju se da će započeti pregovore o članstvu u EU iduće godine. To može da znači samo dve stvari – ili Rama nije kadar da se izbori s mafijom ili je deo nje, ali se u oba slučaja sve dešava uz prećutnu saglasnost Zapada. U takvom okruženju nije nimalo čudno što, da parafraziramo Šojića, cveta cveće samo u narko-preduzeće.
Profesor Fakulteta političkih nauka u Prištini Nedžmedin Spahiu kaže za “Ekspres” da je licemerno to što Rama poziva u pomoć EU da reši problem trgovine drogom, a postoje brojne indicije da je upravo on dilerima glavni menadžer.
– Opozicija u Tirani to tvrdi, a isto pokazuje i nedavna istraga ministra policije, koji je Ramina desna ruka. Korupcija i kriminal su endemski ukorenjeni u njihovo društvo, tako da je potrebno mnogo političke snage da se tome stane na put. Rama nije adekvatna osoba za to, jer tako ozbiljan zadatak može da obavi samo neko sa besprekornom biografijom. Ako hoćete da čistite celu državu, mora biti čisto i vaše dvorište, a Ramu bije glas da je upravo zahvaljujući narko-mafiji došao na vlast. Partneri Tirane, Vašington i Brisel, ukoliko stvarno hoće da srede situaciju ovoj zemlji, treba na vlast da dovedu nekog novog, jer sumnjam da među trenutno političkom elitom ima dovoljno dobrih kandidata – zaključuje Spahiu.

IZ LAZARATA 900 TONA MARIHUANE GODIŠNJE

Selo u blizini grčke granice Lazarat, gde su Tahiri i Rama zadali odlučujući udarac opoziciji, pre toga je bilo epicentar albanske proizvodnje kanabisa koja je, prema nekim procenama, predstavljala gotovo polovinu BDP-a ove zemlje. Oko 3.000 stanovnika u tom selu liče na bilo koje druge seljake na svetu, osim što tamo starije žene u crnim haljinama, tokom ćaskanja u dvorištu, sede i čiste ogromne pupoljke marihuane. Ove dame, dok deca trče oko njih, bacaju delove biljke u plastičnu burad, koja čekaju brodove za izvoz.
Lazarat je jedno vreme proizvodio oko 900 tona marihuane godišnje, što ga je, prema agencijama za sprečavanje trgovine narkoticima, činilo vodećim snabdevačem kanabisa u Evropi i glavnom tranzitnom zonom za druge droge poput heroina i kokaina. Prema izveštaju o kontroli narkotika američkog Stejt departmenta, albanska policija 2012. godine zaplenila je više od 21 tone marihuane namenjene pre svega Grčkoj i Italiji, što je skoro duplo više nego 2011. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar