27 GODINA OD POGIBIJE ŠABAČKE EKIPE RTS NA BANIJI: Otkud podaci iz beležnice Zorana Amidžića u hrvatskom listu ” Slobodni tjednik”?!

27 GODINA OD POGIBIJE ŠABAČKE EKIPE RTS NA BANIJI: Otkud podaci iz beležnice Zorana Amidžića u hrvatskom listu ” Slobodni tjednik”?!


UNS podseća da se navršava 27 godina od kako su na putu Petrinja-Glina (Hrvatska) ubijene kolege šabačke ekipe Radio-televizije Srbije.

Ubijeni su novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević. Mobilisani urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić preminuo je na putu do bolnice.

Automobil u kom se nalazila ekipa RTS-a napadnut je iz zasede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine, a UNS-ovo istraživanje za „Dosije o ubijenim i nestalim novinarima“ pokazalo je da tužilaštva Srbije i Hravatske do danas nisu pokrenula istrage tog zločina.

Komandant III bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić je za UNS-ov Dosije rekao da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje. Niko od vojnih ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao, iako je on prvi bio na licu mesta i prevezao ranjenog Sretana Ilića do brigadne bolnice u Glini.

Podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu “Slobodni tjednik”.

U tom listu, osam dana posle ubistva, pojavio se tekst pod naslovom “Pucati na špijune bez zaustavljanja”. Iz teksta se vidi da je autor, potpisan sa Jovan Kubura, koristio beležnicu i dokumenta koja je kod sebe imao Amidžić kada je ubijen.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar