4 asa za 4 puta nižu cenu kokaina

4 asa za 4 puta nižu cenu kokaina

Foto: Shutterstock


U danu kada je Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja po sletanju na beogradski aerodrom priveden na saslušanje u prostorije Službe za organizovani kriminal, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore održavalo je konferenciju za novinare, na kojom su redom, jedna za drugom objavljivane informacije o sprečenim likvidacijama Belivuka, njegovog saradnika Marka Miljkovića, vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana, saradnika „kavčana“ iz Bara… Dok je Belivuk odgovarao na pitanja inspektora SBPOK, specijalni tužilac Crne Gore Saša Čađenović objavio je da je kriminalna organizacija koja je bila angažovana za Belivukovu likvidaciju u Tivtu trebalo da dobije između 700.000 i 1,3 miliona evra. Za delo koje je planirano u Podgorici – ubistvo Slobodana Kašćelana – 500.000 evra, dok je za ubistvo koje je pet dana kasnije trebalo da bude izvršeno u Baru, samo neposrednim izvršiocima bilo namenjeno 50.000 evra.

Belivuk je avionom iz Tivta u Beograd sleteo u petak, 29. januara, oko podne. Na aerodromu su ga već čekali pripadnici SBPOK, koji su priveli njega i Miljkovića, kao i petoricu mladića koji su ih kao obezbeđenje čekali ispred aerodromske zgrade: braću Marka i Miloša Budimira, Vladimira Greka, Nikolu Ivovića i Zorana Tomanovića.

Saslušanje Belivuka trajalo je zakonska četiri sata, koliki je vremenski okvir za informativni razgovor, nakon čega je pušten.

Zvanično, MUP, a ni tužilaštvo se povodom ovog slučaja nisu oglašavali, tako da nije poznato na koje okolnosti je vođen razgovor sa Belivukom. U javnost je procurila samo nezvanična informacija da je Belivuk saslušavan povodom saznanja o njegovoj planiranoj likvidaciji u Crnoj Gori, a na koju je njegov odgovor bio da o tome ne zna ništa, da niko nije pokušao da ga ubije i da je o tome samo čitao u novinama.

Povezane vestiKod Velje Nevolje nađena ljudska kost

A šta se dešavalo u Crnoj Gori, za to vreme zvanično je objašnjavao tužilac Čađenović, koji je odranije poznatu informaciju o planiranom i sprečenom ubistvu Belivuka dopunio novim saznanjem tamošnjeg tužilaštva i policije. I to informacijom da je tog istog dana, 22. januara, kada je planirana likvidacija Belivuka u Tivtu, sprečeno još jedno planirano ubistvo. Iako tužilac Čađenović nije direktno naveo ime mete, crnogorski mediji su odmah objavili da je u pitanju jedan od vođa kavačkog klana – Slobodan Kašćelan, za čiju likvidaciju je bilo spremljeno 3,2 kilograma plastičnog eksploziva. Kašćelan je trebalo da bude likvidiran dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici. Napad na njega, kako tvrde podgorički mediji, trebalo je da bude izveden na jednom od semafora u Podgorici i to tako što bi izvršioci na motociklu prišli Kašćelanovom vozilu, magnetom na njega prikačili eksplozivnu napravu, a zatim je daljinski aktivirali. Dvojica motorista trebalo je da sačekaju detonaciju bombe, a ukoliko bi Kašćelan ostao živ, njihov zadatak je bio da pucaju u njega iz blizine…

Kašćelanu je tog dana bilo zakazano suđenje u podgoričkom Višem sudu gde odgovara za pranje novca, ali je postupak odložen.

-Realizacija kriminalnog plana prekinuta je u trenucima izvršenja krivičnog dela – rekao je tužilac Čađenović ne pojašnjavajući detalje gde je i kako osujećen plan likvidacije, ali je naveo da su tog dana, u jutarnjim satima, pripadnici iste kriminalne organizacija nameravali da likvidiraju i Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a plan je bio da u njih pucaju dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi aerodroma u Tivtu.

U akciji policije u Tivtu su tog dana uhapšeni Radovan Stanišić, Mile Jovanović i Goran Marković, a kao organizator grupe označen je Janko Vukadinović, koji je odranije u zatvoru zbog šverca droge i učestvovanja u dvostrukom ubistvu u centru Podgorice. Vukadinović je inače označen kao saradnik suparničkog škaljarskog klana, a osim njega, organizator grupe je još jedna, za sada neidentifikovana osoba, koja je kriptovanim porukama slala uputstva angažovanim izvršiocima zločina u Tivtu.

Foto: TANJUG / RADE PRELIC

Veljko Belivuk; Foto: TANJUG / RADE PRELIC

Kada su u pitanju materijalni dokazi, tužilac Čađenović je saopštio da su kod uhapšenih nađena dva pištolja, više desetina komada municije, pancirni prsluk i putničko vozilo, koje je bilo namenjeno za dolazak izvršilaca na aerodrom u Tivtu i bekstvo nakon izvršenog krivičnog dela.

Tek kroz detalje sledeće planirane likvidacije, koja je trebalo da bude izvršena 27. januara u Baru, sklopljena je cela slika o prethodno planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana. U akciji na sprečavanju akcije u Baru, u kojoj je meta bio pripadnik kavačkog klana, a čiji identitet nije saopšten, uhapšeni su Dušan Ivanović, Momo Milić i Hasan Turković. Oni se sumnjiče da su krili eksploziv, koji nisu iskoristili u pokušaju likvidacije u Podgorici, pa su nameravali da ga prebace do Bara, gde je trebalo da usmrte člana kriminalne grupe bliske kavačkoj ekipi. I ovo je, kako smatra tužilaštvo, iz zatvora u Spužu organizovao Janko Vukadinović.

-Ovde se radi o istoj kriminalnoj organizaciji. Akcijom policija je pronađena eksplozivna naprava velike razorne moći – ukupne težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smešteno oko 3,2 kilograma plastičnog eksploziva. Eksplozivna naprava, prema do sada prikupljenim dokazima, bila je pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu, i prema svom obliku i konstrukciji, sastojala se od metalnog dela u kojem se nalazio eksploziv, a preliminarna izjašnjenja stručnjaka govore da je ubojno dejstvo ove eksplozivne naprave najmanje 100 metara u prečniku od mesta eksplozije – naveo je tužilac Čađenović.

Ubojita naprava pronađena je u automobilu osumnjičenog Milića u naselju Drač, a glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da je eksplozivna naprava bila ručno rađena zbog razornog ubojnog dejstva i da bi to, da je realizovano na semaforu ili negde na ulici, bilo katastrofalno.

Povezane vestiJedan metak za dve mete

Ono što je posle ove konferencije ostalo nerazjašnjeno jeste zašto je za škaljarsku ekipu glava Belivuka i više nego duplo skuplja od glave Slobodana Kašćelana, vođe kavačkog klana. Sa milion i trista hiljada evra, koliko je trebalo da košta, Belivukova likvidacija je po ceni dostigla najviši nivo u ratu škaljarskog i kavačkog klana, u kome je do sada ubijeno više od 50 osoba, među kojima i nekoliko najviše rangiranih pripadnika oba klana. Pošto je za Belivukovu glavu dato najviše novca, jasno je da je ona za „škaljarce“ i najvažnija.

Čak su i prema optužnici u slučaju Nikšićanina, Ranka Radulovića i Igora Vukotića, glave dvojice najviših funkcionera crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost, Duška Golubovića i Zorana Lazovića plaćene po pola miliona evra. I za Zvicerovu glavu, u atentatu u Ukrajini, škaljarska ekipa je izvršiocima platila pola miliona evra.

Da li cena za Belivukovu glavu ima veze sa njegovim kriminalnim aktivnostima i saradničkim vezama u Beogradu?

Ubrzo posle završetka konferencije, u Beogradu se spektakularno privođenje Belivuka završilo njegovim puštanjem na slobodu, iako je upravo on označen kao vođa beogradskog podzemlja protiv koga je najavljena poslednja borba protiv mafije. Belivuk je takođe označen i kao glavni beogradski saradnik kavačkog klana, kod čijeg vođe Radoja Zvicera je i boravio u Crnoj Gori, a takođe je i osoba za koju se vezuju i misteriozni nestanci dvojice beogradskih navijača, kao i dvojice Crnogoraca, kojima se izgubio svaki trag po dolasku u Beograd. Dokaza za to očigledno nema, ali priča zato ima. Najpre po policiji, zatim po gradu, a na kraju i u medijima o ovim nestancima se prepričavaju najsurovije verzije zločina, ali nijedno od njih nije rešeno.

-I nemoj da nam ceo grad priča o tome kako je neko preko Skaja nekome odrubio glavu, ili kako je neko nekome ne znam šta uradio, a da mi ne znamo da li je ti istina ili nije, nego udri čekićem, maljem po glavi bandu mafijašku – izjavio je predsednik Aleksandar Vučić kada je i najavio poslednji okršaj sa organizovanim kriminalom.

U svakom slučaju, dan posle informativnog razgovora, policija je na Pančevačkom putu pretresla i legitimisano oko 60 pripadnika grupe „Principi“. Oni su presretnuti u povratku sa sahrane ubijenog Timotija Stojanovića Džimija, i od njih je u raciji oduzeto 40 mobilnih telefona i deset automobila.

Social Network Post 2000x20005

A kako je počeo uspon Velje Nevolje i njegove navijačke grupe “Janjičari”, koju je u međuvremenu preimenovao u “Principi”.

-Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, koji je upravljao „Janjičarima“ i kome je Belivuk bio glavni saradnik, jeste taj koji je prvi uspostavio saradnju sa kavačkom ekipom. Stanković je dobio ponudu koja se ne odbija. Ponuđena mu je veća količina kokaina po četiri puta nižoj ceni, ali pod uslovom da ubije četvoricu najistaknutijih pripadnika škaljskog klana: braću Jovana i Igora Vukotića, Igora Dedovića i Stevana Stamatovića. To je bila direktna ponuda vođa kavačkog klana, na koju je Stanković pristao. Ali ga je ta ponuda koštala života. Pripreme za ove četiri likvidacije Stanković nije vodio u potpunoj tajnosti, pa je informacija o tome šta sprema dospela do škaljarskog klana, koji je odmah doneo odluku o njegovoj likvidaciji. U Beograd je iz Crne Gore stigla smrtonosna ekipa, na čijoj meti se Stanković našao 13. oktobra 2016. godine u Bačvanskoj ulici… Sa njim je neposredno pred pucnjavu bio i Belivuk, koji je posle Stankovićevog ubistva preuzeo navijački klub, odnosno narko-klan, a nastavkom saradnje sa kavačkom ekipom i celokupno beogradsko podzemlje, koje se sa rastom moći Belivuka i njegove ekipe sve više ograđivalo od suparničkog klana Filipa Koraća i Luke Bojovića, saradnika škaljarskog klana.

Povezane vestiZima kod „kavčana“

U međuvremenu, u Beogradu su se ređali novi zločini. U novembru 2019. ubijen je Ljubomir Kića Marković, vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“. Marković je likvidiran nekoliko sekundi nakon što je sa grupom prijatelja izašao iz balona u Ulici Grčića Milenka i ovaj zločin još nije rešen, ali veću muku za policiju predstavlja ono što je zatim usledilo. Najpre je 3. avgusta nestao navijač Partizana Goran Veličković Goksi, koji je poslednji put viđen u Višegradskoj ulici. U javnosti, Veličković je poznat kao vođa navijača Partizana, koji se zajedno s Milošem Radisavljevićem Kimijem povukao sa južne tribine i osnovao novu navijačku grupu “Partizanovci“. Posle nestanka Veličkovića, usledio je i nestanak navijača Lazara Vukićevića iz Beograda, ali i dvojice Crnogoraca koji su 14. oktobra došli u Beograd, na sastanak sa njim – Damira Hodžića, inače bliskog rođaka ubijenog Alana Kožara, i njegovog šuraka Adisa Spahića. Sudbina nijednog od njih do sada nije rešena.

Za ubistvo Kana – pištolj i kriptovani telefoni

U Budvi su ubog planirane likvidacije Marka Ljubiše zvanog Kan, bliskog saradnika škaljarske ekipe, uhapšeni srpski državljani Lazar Ilić i Strahinja Savić. Ilić je pod poternicom Srbije zbog sumnje da je ubio Aleksandra Šarca, a ubistvo Kana trebalo je da bude izvršeno u jednom restoranu.

-Pretresom štek stana u Budvi u kome je zatečen i Ilić pronađen je pištolj kojim je trebalo da bude izvršeno ubistvo i kriptovani mobilni telefoni koji su služili za komunikaciju između pripadnika kriminalne organizacije i radi dobijanja uputstava o delovanju njenih pripadnika – saopštio je tužilac Saša Čađenović.

Lazović: Ako nisu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da strahujemo

Zoran Lazović, čije se ime uz Duška Golubovića najviše vezuje sa saradnju sa mafijom još iz vremena dok su obojica bili istaknuti pripadnici ANB, takođe je uz tužioce Čađenovića i Katnića bio na konferenciji za novinare kao pomoćnik direktora Uprave policije. On je izjavio da Crna Gora nema potrebe da strahuje od prisustva Belivuka i Miljkovića jer ih inspektori tog sektora drže na oku 24 sata dnevno.

-Istog momenta kad smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako nisu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo – rekao je Lazović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar