A ko je poslao biciklistu?

A ko je poslao biciklistu?

Foto: Shutterstock


Lazar Tejić (22) iz Beograda uhapšen je u ponedeljak u okolini Loznice zbog sumnje da je 12. novembra u naselju Belvil ubio Bojana Mirkovića (34), označenog kao saradnika zloglasnog škaljarskog klana.
Sa osumnjičenim Tejićem uhapšeni su i Dušan K. (32) iz Beograda i Cetinjanin Filip I. (29), dok su prethodno u subotu uveče, u istrazi ovog slučaja uhapšeni Bojan Kovačević (37) iz Beograda i Ivan Nikčević (39) iz Nikšića.
Hapšenje Tejića izvedeno je u momentu kada se spremao da preko Drine pobegne iz Srbije, a zatim iz BiH u Crnu Goru.

brejking hapsenje 2

On se sumnjiči da je direktni izvršilac zločina u podzemnoj garaži zgrade „Jorgovani“ u Belvilu, a za sada je delimično razjašnjena i uloga ostalih osumnjičenih.
-Mirković je ubijen oko 15.30 sati u garaži zgrade u Ulici Đorđa Stanojevića, u sačekuši maskiranog napadača. Mirković je pokušao da pobegne, ali ga je napadač sustigao kod podzemne garaže i u njega ispalio osam hitaca iz pištolja. Mirkovićevo telo je ubrzo pronašao komšija, koji je i pozvao policiju. Za to vreme ubica je električnim biciklom, kojim je i došao u podzemnu garažu, pobegao sa mesta zločina. Nadzorne kamere snimile su ga u vožnji biciklom na putu ka Surčinu, zatim preko savskog bedema na Novom Beogradu i potom kod naselja Jakovo, gde je i nestao, a gde su ga, kako se pretpostavlja, čekali saučesnici. Upravo u ataru ovog naselja kasnije je i nađen bicikl koji je ubica koristio prilikom izvršenja zločina.

Povezane vestiKarijera cinkaroša

Policija je odmah započela istragu, a prvi rezultati usledili su devet dana kasnije, kada su u prvom naletu uhapšeni Ivan Nikčević, Nikšićanin, sa prijavljenim prebivalištem u srpskoj prestonici, i Beograđanin Bojan Kovačević, koji, kako se ispostavilo, živi sa majkom osumnjičenog ubice Lazara Tejića. U to vreme policija je već imala saznanja da je Tejić ubica, ali od njega u tom momentu nije bilo ni traga ni glasa.
-Utvrđeno je da su se Nikšićanin Nikčević i ubijeni Mirković poznavali odranije i da su se intenzivno družili, ali je očigledno između njih došlo do nekog konflikta, ili je neko promenio stranu, zbog čega je i usledilo ubistvo – kaže za “Ekspres” izvor iz MUP Srbije.
Nikčević i Kovačević se terete da su ispod automobila Mirkovića još početkom novembra postavili GPS lokator, pomoću kojeg su pratili njegovo kretanje po gradu, i to javljali ostalim članovima grupe.
Obojica su po isteku pritvora privedeni na saslušanje u tužilaštvo Višeg suda gde su saslušani.
-Osumnjičeni su od početka novembra do dana egzekucije oštećenog pratili pomoću posebnog uređaja kako bi locirali njegovo kretanje, a sve to radi izvršenja krivičnog dela i likvidacije sada pokojnog Bojana Mirkovića, koji je upucan sa najmanje osam projektila. Neposredni izvršilac je N. N. lice koje se nakon izvršenja dela sa lica mesta udaljilo biciklom. Osumnjičeni I. N. je negirao izvršenje predmetnog krivičnog dela i dalje nije iznosio svoju odbranu, a osumnjičeni B. K. je izneo svoju odbranu i u svemu osporio svoje radnje izvršenja. Predlog za pritvor je stavljen iz svih zakonskih razloga – izjavila je posle saslušanja Irena Bjeloš, portparolka Višeg tužilaštva u Beogradu.

Bojan Mirković

Bojan Mirković

Protiv obojice je podneta krivična prijava kojom se terete za krivično delo teško ubistvo na svirep i podmukao način u saizvršilaštvu, a za koje je zaprećena kazna doživotnog zatvora.
Inače, na saslušanju Nikšićanin Nikčević je samo kratko rekao da nije počinio delo koje mu se stavlja na teret, dok na dalja pitanja nije želeo da odgovara. Drugi osumnjičeni, Kovačević je detaljno izneo odbranu tvrdeći da je nevin. Njegov branilac, advokat Miloš Paligorić izjavio je da Kovačević nije uhapšen ni u kakvoj akciji policije, već se sam predao kada je čuo da ga policija traži.
-On se sam predao. Do dolaska u policiju nije ni znao da je počinjeno ubistvo u Belvilu. Svuda je išao svojim automobilom, a kao što znamo grad je pokriven kamerama. Da je hteo nešto da sakrije, ne bi išao svojim vozilom. Inače, mogu da kažem da ne postoji veza između mog branjenika i drugog osumnjičenog Ivana N., to je tužilaštvo izmislilo. Njih dvojica se ne poznaju – rekao je advokat Paligorić.

Povezane vestiMaljem u glavu

Prema nezvaničnim saznanjima, osumnjičeni Kovačević je suočen sa dokazima na saslušanju priznao da je Lazara Tejića početkom novembra vozio na Savski nasip da vozi bicikl. Policija pretpostavlja da je on tu vežbao vožnju električnim biciklom, a priznao je i da ga je 9. novembra, tri dana pre zločina, vozio i do zgrade kod “Delta sitija” i to oko tri sata posle ponoći. Kovačević je tužiocu rekao da se Tejić tu zadržao oko pola sata, ali da on nije znao da se priprema ubistvo, kao ni da je Tejić učestvovao u tome.
U međuvremenu, policija je uporno pokušavala da uđe u trag glavnoj meti istrage – Lazaru Tejiću. Prve informacije ukazivale su da je uz pomoć majke i njenog partnera Kovačevića odmah posle zločina pobegao iz Beograda, navodno na Zlatibor, ali potraga za njim tamo nije dala rezultate. U nastavku potrage on je lociran u okolini Loznice, gde je i uhapšen.
Dejan Kovačević, načelnik Uprave kriminalističke policije, izjavio je da su sa njim uhapšena još dvojica muškaraca – Dušan K., koji se sumnjiči kao saizvršilac, i Cetinjanin Filip I., čija uloga tek treba da se utvrdi.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar