A SVE JE POČELO KAO U DOBROM VICU: Kako sam ukrao Sezana i prevario Bosketa i Zemu

A SVE JE POČELO KAO U DOBROM VICU: Kako sam ukrao Sezana i prevario Bosketa i Zemu


Srbin, heroinski zavisnik u apsinencijalnoj krizi i u dugovima do guše. Bosanac, koji se posle robijanja situirao u Švajcarskoj, vazda spreman za zaradu na brzinu. I još jedan Bosanac, poznat samo po nadimku “Zemo”… Zvuči kao početak dobrog vica. Ali vica koji su junaci naše priče  završili krađom četiri umetničke slike vredne ni manje ni više nego 180 miliona švajcarskih franaka. Doduše, samo u prvom momentu. Koliko već u drugom, vraćamo se na početak dobrog vica, u kome je jedina jedinica mere: glupost. Jer koliko moraš da budeš glup da ukradeš, a onda na  parkingu ostaviš sliku Vinsenta Van Goga vrednu 50 miliona švajcaraca i sliku Klod Monea od 20 miliona? Toliko da celom svetu bude jasno koliko ti osnovna matematika ide loše, očajno loše.

Ali kakve veze matematika ima sa junacima jedne od najskupocenijih krađa, koja je 2012. srpskoj policiji, koja je rešila krađu Sezanove slike “Dečak u crvenom prsluku” donela svetsku slavu? Da krenemo s objašnjenjem…
Kada je 10. februara 2008. opljačkan Muzej zadužbine zbirke E.G. Buhrle u Cirihu, vest su preneli svi svetski ali i srpski mediji. Zašto? Zato što se odmah u švajcarskim medijima pojavila informacija da su pljačkaši sa prostora bivše SFRJ. Odao ih akcenat, dok su zaposlenima u Muzeju, uz pretnju pištoljem naređivali da legnu. Ništa čudno, jer naši “Pink Panteri” već su imali niz vanserijskih pljački po celom svetu. Međutim, informacija koja je zatim usledila unela je misteriju u ceo slučaj. Pljačkaši su ukrali slike Pol Sezana “Dečak u crvenom prsluku” vrednu 100 miliona švajcaraca, Vinseta Van Goga “Grana kestena u cvatu” vrednu 50 miliona, Edgara Dega “Grof Lepik i njegove ćerke” vrednu 10 miliona i Klod Monea “Bulke kod Veteja” vrednu 20 miliona franaka. Pljačkaši su, međutim zadržali samo dve slike. Van Gogovo i Moneovo delo policija je našla odmah po prijavi krađe, na parkingu, pored opljačkanog Muzeja u Cirihu. Zašto su pljačkaši ostavili dve slike vredne 70 miliona evra – bilo je glavno pitanje i švajcarskih i srpskih medija, ali prvenstveno tamošnje i naše policije, koja je odmah uključena u slučaj. Misterija, koja je danima zaokupljala pažnju policije otkrivena je na suđenju pred srpskim Specijalnim sudom okrivljenima za ovo delo: Ivanu Pekoviću, Bobetu Nedeljkovskom, Rašku Mladenoviću i Goranu Radojeviću.
Od njih četvorice, samo je Mladenović direktno učestvovao u krađi slika. Ostali su se uključili kasnije, u njihovu preprodaju, odnosno vraćanje uz milionski otkup. I samo je Mladenović priznao delo. Osuđen je na sedam godina zatvora. U njegovom priznanju koje u celosti “Ekspres” ekskluzivno objavljuje krije se i rešenje misterije ostavljenenih slika Van Goga i Monea. Ali ne samo to…Mladenovićevo priznanje otkriva i kako je prevario saučesnike u krađi, koji nikada nisu uhapšeni, a koji su ostali kratkih rukava, kako je sa ukradenim slikama sam pobegao u Holandiju, i na kraju kako se vratio u Srbiju samo sa jednom slikom, koju je morao da preda osobi kojoj je dugovao novac, dok je za drugu koja je ostala u Roterdamu dobio samo 40.000 evra avansa. Očekivani postotak od vraćanja slike Muzeju nikada nije dobio, a zbog straha od osvete saučesnika u krađi morao je da se preseli u Čačak, gde se zaposlio kao pekar….
Opširnije pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar