OSTAJE U SRBIJI: Apelacioni sud ukinuo odluku o izručenju Vukotića, sledi nova

OSTAJE U SRBIJI: Apelacioni sud ukinuo odluku o izručenju Vukotića, sledi nova


Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepeno rešenje kojim je bilo utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje Crnoj Gori Kotoranina Jovana Vukotića (38) koja ga traži zbog pokušaja ubistava i držanja oružja.

Ovom odlukom koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, naloženo je Višem sudu u Beogradu da ponovo odluči o zamolnici Crne Gore i otkloni nepravilnosti iz ukinute odluke.

Apelacioni sud je usvojio kao osnovanu žalbu Vukotićevog branioca Zore Dobričanin Nikodinović u kojoj je kako kaže, ukazano sudu na činjenicu da rešenje Višeg suda ne sadrži razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, odnosno u njemu postoji odsustvo razloga o odlučnim činjenicama, zbog čega je doneto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

Viši sud u Katanicevoj

U obrazloženju svoje odluke Apelacioni sud podseća da je između Srbije i Crne Gore je zaključen ugovor o izručenju 2009. godine, a zatim dopunjen 2010. godine i koji su u ovom slučaju pravilno primenjeni u pitanjima koja su tim ugovorima uređena.

“Međutim, osnovano je izjavljenom žalbom ukazano da ovim ugovorima nisu propisane pretpostavke za izručenje okrivljenog stranoj državi, već su te pretpostavke propisane odredbom člana 16. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, zbog čega se primena ove odredbe Zakona u konkretnom slučaju, ne može zanemariti”, navodi se u odluci.

lisice hapsenje presuda

Povezane vesti – STIGLA EKIPA SA KARABURME: Borba za prevlast i holandske luke

Kako Viši sud ovu odredbu Zakona nije primenio, on je prema stavu Apelaiconog suda, propustio da u prvostepenom rešenju da razloge o svim odlučnim činjenicama nužnim za donošenje pravilne i zakonite odluke u ovoj krivičnopravnoj stvari, zbog čega je rešenje moralo biti ukinuto.

Crnogorske vlasti Vukotića traže zbog krivičnog postupka za pokušaj ubistva u Kotoru 2016. godine i nedozvoljeno nošenje oružja i veruje da je visokorangirani pripadnik “škaljarskog klana”. Inače ovaj Kotoranin, koji ima državljanstvo i Srbije i Crne Gore, u Srbiji izdržava kaznu od 15 meseci zatvora zbog posedovanja falsifikovanog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov.

Kaznu, koja mu ističe u decembru, treba da odsluži u Srbiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar