AUTONOMNI ŽENSKI CENTAR: Ove godine ubijeno 14 žena

AUTONOMNI ŽENSKI CENTAR: Ove godine ubijeno 14 žena

ilustracija


Autonomni ženski centar saopštio da je u toku ove godine u Srbiji ubijeno 14 žena, a da jučerašnje ubistvo u Pančevu, uz slučaj porodičnog nasilja u Novom Sadu, predstavljaju primere pogrešne procene rizika policije i tužilaštva.

“Mediji prenose da je preminula D.M. koju je jutros u Pančevu na autobuskoj stanici nožem izbo bivši suprug P.M. Ovo je četrnaesta ubijena žena od početka godine i treća od početka ovog meseca. Iz medija se moglo saznati da je u toku bila brakorazvodna parnica, da je nasilnik imao meru zabrane prilaska, a žrtva bila smeštena u sigurnu kuću. Moglo se pročitati i da je nasilnik od ranije poznat policiji, da ima istorijat kriminalnog ponašanja zbog čega je nekoliko godina bio u zatvoru, da je čitava lokalna zajednica znala da je opasan tip i da ga se plašila”, navodi se u saopštenju AŽC i dodaje da je taj slučaj, kao i onaj u Novom Sadu, posledica pogrešne procene rizika policije i tužilaštva:

“Oba slučaja pokazuju da su hitne mere (privremenog udaljenja učinioca iz stana ili zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi) koje se izriču u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, preventivne mere, i neće zaustaviti dugogodišnje učinioce nasilja u porodici koji su bili krivično osuđivani, koji su ”patološki” ljubomorni, koji prete ubistvom ili samoubistvom, koji imaju oružje, koji proganjaju svoje žrtve, kojih se plaši čitava lokalna zajednica. Ovi indikatori visokog rizika od smrtnog ishoda nasilja, još jednom su zanemareni od strane postupajućih profesionalaca.”

Autonomni ženski centar navodi da je sve manje profesionalaca koji razumeju nasilje prema ženama i daju sve od sebe da zaštite žrtve.

Povezane vestiKoliko nas košta nasilje nad ženama

“Većina i dalje smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, da ovo krivično delo ne treba da se goni po službenoj dužnosti, te da je manje važno od nekih drugih krivičnih dela kao što su razbojništvo i dilovanje droge. Naročito zabrinjava činjenica da oni koji tako misle nemaju problem da to javno i kažu. Tako smo u maju u dnevnom listu Politika mogli pročitati intervju sa Predsednicom Višeg suda u Pančevu, sudijom Stankom Simonović, koja je izjavila da lažnih prijava nasilja ima, posebno u situacijama gde je u toku brakorazvodna parnica”, ističu iz AŽC, napominjući da je problematično što za ovako javno iskazanu predrasudu ne postoji sankcija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar