Beleška o saslušanju svedoka iz klana Amerika nađena pet godina kasnije u fioci penzionisanog načelnika MUP-a

Beleška o saslušanju svedoka iz klana Amerika nađena pet godina kasnije u fioci penzionisanog načelnika MUP-a

Shutterstock


U vreme kada je svedok, zaveden pod kodnim nazivom “Srećko” davao izjavu o klanu “Amerika” i njihovim zločinima u spetembru 2001. godine, ministar policije bio je Dušan Mihajlovć, načelnik beogradske policije general Boško Buha, a načelnik Uprave kriminalističke policije beogradskog SUP-a, Milutin Mitrović Gera.
Od realizacije njegovog svedočenja, međutim nije bilo ništa, a Srećkova izjava ostala je jedna od najvećih i najduže čuvanih tajni u uskom krugu policijskih funkcionera, koji su bili upoznati sa njom.

Zašto? O tome konkretno nikada niko nije progovorio. Niko nikada nije objasnio zašto se nije postupalo po izjavi svedoka, koji je vrlo direktno opisao desetak ubistava. Onaj u čijoj je fioci ostala sakrivena nije je pokazao čak ni u istrazi ubistva generala Boška Buhe, za koje je optužen upravo jedan od tada nabrojanih pripadnika klana “Amerika” – Željko Maksimović Maka.

Da izjava uopšte postoji saznalo se tek pet godina posle Srećkovog svedočenja, kada je pronađena u fioci jednog od penzionisanih načelnika MUP-a. Tada je dospela u javnost, ali se ni tada, niti ikada posle niko iz iz policije nije oglasio da objasni ko je Srećko, i mnogo važnije zašto na osnovu njegove izjave nije pokrenuta nijedna istraga. Zašto, ako su imali konkretnog svedoka o zločima, učesnicima zločina, njihovim motivima. Da li je i ovaj slučaj, kao i mnoge u to vreme “obrisala” moćna ruka još moćnijih zvaničnih i nezvaničnih vođa SDB, nažalost je samo predmet logičkog zaključivanja, a kao konkretna posledica nepostupanja, inače po obaveznoj službenoj dužnosti su zločini, koji su i dalje ostali nerešeni. Tako je i Srećko ostao jedna od namisterioznijih, ali i najmračnijih tajni policije. Da li zbog imena policajaca koji je Srećko pomenuo ili onih, daleko iznad njih koji su ih štitili, zbog svojih zločina. Srećko je za one retke koji o tome znaju sve, ostao tajna o kojoj se zauvek ćuti.
Njegov identitet i sudbina posle date izjave nisu poznati.

A šta je to Srećko rekao?

Tajanstveni svedok, koji se u Upravi kriminalističke policije beogradskog SUP-A pojavio četiri godine posle ubistva Voje Amerikanca, bio je vrlo detaljan i precizan. U svojoj izjavi kao “jezgro mafije” naveo je imena tada već ustoličenog novog vođe klana – Milete Miljanića zvanog Majk, Zorana Jakšića, Željka Maksimovića, Slobe Šolaje, Milana Đordevića Bombone, Ivana Delića, Veska Raičevića Mede, Duleta Mićunovića, Neša Brade, Milorada Vujičića, ali i dvojice policajaca, od kojih je jedan u vreme davanja izjave bio aktivan u zatvorskoj Upravi, a drugi u penziji posle službovanja u crnogorskom DB-u.
Srećko je klan “Amerika” direktno optužio za za ubistvo inspektora Dragana Radišića, likvidacije Radovana Stojičića Badže, policijskih pukovnika Milorada Vlahovića i Dragana Simića, zatim Radeta Ćaldovića Ćente i novinarke Maje Pavić, za ubistvo kik-boksera Zorana Šijana, direktora JUL-a Zorana Todorovića Kundaka i Gorana Vukovića, nekadašnjeg vođe voždovačkog klana.

Opširnije u štampanom izdanju “Ekspresa”…

Pročitajte još:

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar