Borba za dominaciju i saveznike

Borba za dominaciju i saveznike

EPA-EFE/ROMAN RIOS


Skoro pet tona kokaina, koji je 11. juna zaplenjen u Kolumbiji, pripadao je škaljarskom klanu, a deo droge bio je namenjen srpskom narko-tržištu i to sa ciljem da se izazove potres kojim bi se domaće narko-grupe ponovo stavile pod kontrolu ove kriminalne organizacije.

“Za Srbiju je 4,7 tona kokaina previše i naravno da je veći deo trebalo da završi na skupljem evropskom tržištu, ali je za domaće tržište planirana količina kojom bi škaljarski klan i njegovi beogradski saradnici – klan Luke Bojovića i Filipa Koraća – ponovo uspostavili dominaciju nad tržištem, a samim tim i kontrolu nad srpskim podzemljem, odnosno nad svim drugim manjim kriminalnim grupama“, kaže za “Ekspres” izvor iz MUP Srbije.

On navodi da je Bojovićev klan godinama držao suvereni primat nad ostalim srpskim kriminalnim grupama. Taj primat su, međutim, počeli da gube poslednjih nekoliko meseci kada su sve ostale grupe počele da ih se odriču.

Shutterstock

Shutterstock

“U poslednje vreme u podzemlju svi peru ruke od Bojovića i ’škaljaraca’. Većina njih se u nabavci kokaina okrenula njihovim suparnicima – kavačkom klanu i sa njima ušla u poslove nabavke narkotika. Zato je Bojoviću i ’škaljarcima’ ova tura bila veoma važna. Plan je bio da većom količinom i nižom cenom ponovo pokore srpsko narko-tržište. To im je isprobana metoda jer su i u prvom pokoravanju tržišta to uspeli spuštajući cenu i davanjem robe na odloženo plaćanje.

To je ponuda koju niko ne može da odbije, jer je svima u interesu veća zarada, ali za Bojovićev klan i ’škaljarce’ to nije samo pitanje zarade, iako se radi o milionima evra. Njima je ova tura značila da bi u ratu sa suparničkom kavačkom ekipom ponovo uspostavili dominaciju u srpskom podzemlju, i da bi u tom ratu koji je ušao u finalnu fazu, na svojoj strani imali više saveznika“, objašnjava naš sagovornik.

Ono što je takođe specifično za ovu narko-turu, a što se do sada nije desilo ni škaljarskoj, ni kavačkoj ekipi jeste da je celokupna pošiljka otkrivena na samom izvorištu u Latinskoj Americi, znači na početku puta, a ne po pristaništu u neke od evropskih luka, kao što je do sada bio slučaj.

Izjave kolumbijskih zvaničnika posle zaplene, bar za sada ne ukazuju da je akcija tamošnje policije rezultat dojave nekog doušnika, sa ove ili one strane, što je uvek prva sumnja svakog klana, već da je ceo slučaj slučajno otkrio pas specijalno treniran da nanjuši narkotike.

Povezane vesti – Ko je bosu okrenuo leđa

Kokain se nalazio na brodu koji je od Port Buenaventure u Kolumbiji trebalo da putuje ka Turskoj, dok je droga zatim preko Bugarske kopnenim putem trebalo da uđe na srpsko, a zatim na evropsko tržište. Droga je bila upakovana u 1.733 paketa, svaki od po 30 kilograma.

Direktor tamošnje policije Horhe Luis Ramirez izjavio je da im je prvi signal da se dešava nešto sumnjivo dao pas Dora, koji je obučen da pronalazi narkotike.

“Iako je preliminarni test pokazao da se u smesi ne nalazi droga, odlučeno je da se neki od uzoraka ipak pošalju na testiranje u laboratoriju u Kaliju. Tamo je utvrđeno da je reč o kokainu“, rekao je direktor Ramirez.

Ovakav način skrivanja droge, piše portal El Tijempo, iziskuje angažovanje veoma stručnog hemičara koji je uspeo da pomeša gumu i kokain i tako zavara i policijske testove. Zbog toga je istraga sada usmerena na pronalazak organizatora pošiljke i vlasnika droge.

Vrednost zaplenjene droge je 260 miliona evra.

Zaplenjeni tovar inače je imao oznaku “CR7”, zaštitni znak slavnog fudbalera Kristijana Ronalda. Tu istu oznaku je imao i tovar kokaina koji je u martu prošle godine zaplenila rumunska policija, a koji su, kako se sumnja, takođe organizovale vođe škaljarskog klana u saradnji sa saradnicima iz Vranja.

Narko-pošiljka škaljarskog klana tada je krenula iz Kolumbije, najpre kopnenim putem do Surinama u Južnoj Americi, gde je utovarena u kontejner na jednom prekookeanskom brodu, koji se preko Atlantskog okeana uputio ka Evropi. Prošao je kroz gibraltarski prolaz, a onda uplovio u Sredozemno more ka Siciliji, Grčkoj, zatim je prošao Bosfor i krenuo ka najvećoj rumunskoj luci na Crnom moru – Konstanci. U Konstanci je kokain prepakovan i prebačen u gliser u bojama nekadašnje jugoslovenske zastave.

Skipera i posadu glisera je, dok su prilazili delti Dunava, zateklo jako nevreme, u kome nisu mogli da se snađu. Gliser se nasukao, posada je pobegla, a droga, koja je kamionima trebalo da se prebaci dalje u centralnu Evropu, ostala je za njima. U vodi. Oko 200 kilograma droge pronađeno je što na obali, što plutajući u vodi, zamotano u pojaseve za spasavanje, dok je oko 840 kilograma kokaina nađeno ispod duplog dna glisera, ostavljenog između sela Sveti Đorđe i Sulina.

U nastavku akcije u narednim danima rumunska policija zaplenila je još 200 kilograma kokaina koji je plutao u crnomorskim vodama na području morskih platformi u Konstanci, a zatim još 152 kilograma kokaina nađenih na obali rumunskog Crnog mora.

Ukupan skor – 1.390 kilograma kokaina, vrednog više od 300 miliona evra. Istovremeno sa zaplenom, rumunska policija radila je i na identifikaciji učesnika šverca kokaina, što je dovelo do hapšenja osumnjičenih vozača kamiona – Vranjanaca Todeta Krstića i Nenada Cvetkovića. U istrazi su kao organizatori šverca označeni jedan od vođa škaljarskog klana Igor Dedović i Vranjanac D. T. Međutim, ni jedan ni drugi tada nisu uhapšeni.

Samo mesec dana posle akcije u Rumuniji, otac Jovice i Igora Vukotića, vođa škaljarskog klana – Veselin – Vesko Vukotić ubijen je u profesionalnoj sačekuši u kotorskom naselju Dobrota. Iako se njegovo ubistvo, koje do sada nije rešeno, nedvosmisleno dovodi u vezu sa ratom kotorskih klanova, ne isključuje se ni mogućnost da je njegova likvidacija izvršena zbog propalog posla u Rumuniji.

Posle Vukotića, u januaru ove godine ubijen je i Igor Dedović i to u Atini, odakle je prethodne dve godine vodio poslove klana.

Nakon akcije u Rumuniji, u junu prošle godine isti peh doživeo je i kavački klan, kada su američke vlasti u luci Filadelfija na brodu „MSC Gayane“, vlasništvo švajcarske kompanije „Mediterranean Shipping Co“, pronašli i zaplenili skoro 20 tona kokaina, koji je na crnom uličnom tržištu vredan 1,2 milijarde dolara.

Povezane vesti – Svi Tamarini rafali na “škaljarce”

Kokain je pronađen u sedam kontejnera koji su prenosili vino, povrće, koštunjavo voće, metal i drugu robu namenjenu Evropi, Africi i Aziji, a vrlo brzo se došlo i do učesnika u švercu kokaina, od kojih su većina državljani Crne Gore.

Istraga je dovela do indicija o kavačkom klanu, ali još nije utvrđeno koliko je njihov deo bio od ukupno nađenih 20 tona.Pretpostavlja se da su u ovom poslu učestvovale još neke  evropske narko-grupe, ali su u toj akciji većinom uhapšeni crnogorski moreplovci.

Najpre su uhapšeni Ivan Đurašević (29) i Fonofave Tijasaga (28), koji su priznali da su za nadoknadu od 50.000 evra pristali da na brod utovare i sakriju kokain. Zatim su uhapšeni i ostali osumnjičeni, Boško Marković (27), Aleksandar Kavaja (25), Lauli Pulu (32) i Nenad Ilić (39), prvi protiv koga je zatim podignuta i prva optužnica u ovom slučaju, kojom se tereti za kršenje pomorskih zakone o švercu narkotika za koje je predviđena minimalna kazna od 10 godina zatvora. Sudija Harvi Bretl III izjavio je za američke medije da je ovaj slučaj veoma složen, da sadrži ogromnu količinu dokaznog materijala i veliki broj potencijalnih svedoka, zbog čega se ne očekuje da priprema za pretkrivični postupak ili samo suđenje bude završena u rokovima.

BREJKING Kokain 1

“MSC Gayane“ je 30. maja 2019. krenuo iz Čilea i prošao je kroz Peru, Panamu, Bahame i Delavare na putu za Filadelfiju – poslednju luku pred put ka Evropi. Dok je brod plovio van Južne Amerike, više od deset glisera, koji su bili natovareni kokainom, primaklo se brodu. Članovi posade broda su zatim kranom podigli bale kokaina umotane u mrežu i prebacili ih na brod, gde su drogu stavili u kontejnere. Na svakom paketu bile su i lažne plombe, koje su koristili za ponovno zatvaranje kontejnera, u koje je sakrivena droga.

Međutim, nakon dve prethodne zaplene na brodovima ove kompanije, a koji su putovali istom trasom, američke vlasti su bile u pripravnosti. Čim je „MSC Gayane“ 16. juna uplovio u filadelfijsku luku, reagovali su pripadnici carine i federalni agenti, koji su se uz užad popeli na brod gde su pregledali plombe kontejnera i čim su pronašli nekoliko sumnjivih, krenuo je pretres koji je doveo do rekordne zaplene kokaina.

Povezane vesti – Linija preko koje se gubi glava

Zatim je u februaru ove godine na Arubi usledila nova zaplena pet tona kokaina, procenjenog na 250 miliona evra. Za sada je poznato samo da je narudžba ove droge stigla iz Kotora, ali još nije utvrđeno na račun kog klana: škaljarskog ili kavačkog. Brod “Aressa” plovio je pod zastavom Kameruna i početkom februara je isplovio iz Surinama, potom je dolazio u luku Guaranao u Venecueli, odakle je trebalo da nastavi put ka Solunu. Zbog saznanja da se na brodu nalazi velika narko- pošiljka, brod je praćen celom rutom, a onda je na Arubi, u teritorijalnim vodama Venecuele, usledila akcija holandske Kraljevske mornarice koja je, osim pet tona kokaina, na brodu pronašla i 50.000 tableta ekstazija i veliku količinu evra i dolara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar