BRITANSKI LIST GARDIJAN: Hrvatska policija tuče i pljačka migrante koji dolaze iz Bosne i Hercegovine

BRITANSKI LIST GARDIJAN: Hrvatska policija tuče i pljačka migrante koji dolaze iz Bosne i Hercegovine

foto: Printscreen youtube


Hrvatska policija sistematski vrši nasilje nad migrantima i izbeglicama koje ulaze u Hrvatsku iz BiH u pokušaju da se domognu zapadne Evrope, prenosi danas Gardijan.

Prema izjavama očevidaca na koje se poziva londonski lsit, srećniji među migrantima prođu samo sa slomljenim telefonima, dok ima onih koje su dobijali batine ili su im ukradene veće sume novca.

Većina žena s kojima je Gardijan razgovarao navelo je da nisu napadane, ali da su videle kako muškarci dobijaju batine, mada je manji deo žena rekao da su tučene ili skidane dok su pregledane.

Deo migranata je rekao da im je hrvatska policija ukrala telefone i novac. Po hvatanju, policija ih odvodi noću do granice i vraća u BiH.

“Pre 10 dana su mi uzeli sav novac. Više od 1.000 evra. Pocepali su pasoš a onda počeli da me tuku palicama. Rizikuješ život u brdima. Ne spavaš. Možda umreš. OK, policija te uhvati i pošalje nazad, to bi bilo normalno. Ali zašto nas tuku? Zašto nas ponižavaju”, rekao je 30-godišnji Alžirac za Gardijan.

Karolina Augustova iz nevladine organizacije No Name Kitchen (Kuhinja bez imena) u Velikoj Kladuši rekla je da 50 do 100 ljudi nedeljno bude vraćeno u BiH samo u blizini tog mesta na severozapadu BiH.

“Velika većina je opljačkana i oštećeni su im telefoni, a izmedju 60 i 70 odsto je prijavilo policijsko nasilje”, rekla je ona.

Gardijan navodi da je prošle godine manje od 1.000 migranata stiglo u BiH, ali da ih ove godine ima najmanje 9.000, većinom iz Avganistana, Irana i Sirije. Putuju dve do tri godine, a većinu vremena su proveli u Turskoj ili Srbiji.

Krijumčari traže 2.500 evra za prebacivanje u Italiju. Oni koji nemaju novac spavaju danju, a noću se kreću šumskim oblastima izbegavajući puteve i sela. Hrvatska policija ih često nalazi blizu granice sa Slovenijom odakle ih vraća u BiH.

Oni koji dođu u Sloveniju takodje moraju da izbegavaju naseljena mesta, pošto ih slovenačka policija predaje hrvatskoj, a onda budu vraćeni u BiH.

Gardijan navodi da je teško proveriti sve navode o policijskoj brutalnosti u Hrvatskoj.

Ministarstvo unutrašnjih poslove Hrvatske navelo je Gardijanu da policija uvek poštuje “osnovna prava i dostojanstvo migranata”.

Husein Kučić iz Crvnog krsta Unsko-sanskog kantona je rekao da ne može s poptunom izvesnošću reći da su svi navodi o zlostavljanju tačni, ali da na osnovnu onog što je on video može reći da je bilo nasilja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar