BRUTALNO PRETUČEN NOVINAR BN TELEVIZIJE VLADIMIR KOVAČEVIĆ: Napadači sa fantomkama ga tukli metalnim šipkama

BRUTALNO PRETUČEN NOVINAR BN TELEVIZIJE VLADIMIR KOVAČEVIĆ: Napadači sa fantomkama ga tukli metalnim šipkama

Foto: Marko Đoković


Novinar Vladimir Kovačević, koji je pretučen u banjalučkom naselju Obilićevo, ispred zgrade u kojoj stanuje, zadržan je na bolničkom lečenju u Kliničkom centru Banjaluka.

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio brutalni napad i premlaćivanje novinara Kovačevića.

Kovačevića su sinoć napala dvojica maskiranih muškaraca metalnim šipkama i naneli mu teške povrede glave.

On je jutros rekao da je potresen zbog napada, ali da nije iznenadjen, s obzirom na atmosferu linča koja je stvorena u RS.

“Potresen sam veoma, ali fizički se malo bolje osećam. Imam bolove i dalje. Najgore mi je zbog porodice. Ostajem u bolnici”, kazao je Kovačević.

Kovačević je rekao da su ga napali “profesionalni batinaši” s jasnom namerom da ga što teže povrede.

“Jedan mi je prišao s ledja, drugi sa boka i krenuli su da me udaraju u glavu metalnim šipkama. Nisam imao šanse”, kazao je Kovačević i dodao da prema njegovoj proceni, napadači imaju oko trideset godina i da su visoki izmedju 180 do 185 centimetara.

Kovačević je rekao da se postavlja pitanje da li on kao novinar treba ilegalno da se naoruža da bi se odbranio od nasilnika, ali je dodao da to neće učiniti, premda takav napad “govori sve o društvu u kojem živimo”.

Kovačević je novinar BNTV, osnivač portala “Gerila” i bloger.

Pre napada Kovačević je na banjalučkom Trgu Krajine pratio skup “Pravda za Davida”, koji se održava svako veče od 26. marta, i s kojeg svako veče ima direktno uključenje u centralni Dnevnik BN TV.

On je rekao da je njegovo izveštavanje sa skupova u Banjaluci razlog zbog kojeg je pretučen.

Mladić David Dragičević (21) nestao je u noći 18. marta, a njegovo telo pronadjeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrdjave Kastel. Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga ubili pripadnici policije Republike Srpske.

Upravni odbor Udruženja BH novinari saopštio je da posebno zabrinjava činjenica što je Kovačević napadnut neposredno pošto je izveštavao s gradjanskih protesta na Trgu Krajine u Banjaluci, kao i posle verbalnih napada i političkih pritisaka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije na novinare BNTV.

Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV i drugim medijima u BiH, kojem svedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati”, navodi se u saopštenju.

Udruženja BH novinari upozorilo je da je Dodik svoje javno i političko delovanje prečesto usmeravao na novinare i medije, ponižavao ih i vredjao na najprimitivnije načine, proglašavao ih neprijateljima, špijunima i stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u “žive mete” i otvarao prostor za direktno nasilje.

“Te pretnje i napadi nikada nisu sankcionisani niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS preduzele efikasne i zakonom propisane mere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad”, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara je tražio od MUP-a RS hitnu i profesionalnu istragu napada na Kovačevića, upozorivši da će, ako u roku od pet dana javnost ne bude obaveštena o svim okolnostima napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatrati direktno odgovornim najviše zvaničnike i institucije RS za taj kriminalni akt, a novinare iz cele BiH pozvati na proteste i bojkot svih aktivnosti aktuelnih vlasti u RS.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da intezivno rade na rasvetljavanju ovog slučaja, osudjujući svaki napad na novinare.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar