Crnogorski svedok u Srbiji bez para

Crnogorski svedok u Srbiji bez para


Saša Sinđelić, kontroverzni svedok saradnik u aferi “državni udar” u Crnoj Gori, ponovo je privukao pažnju prošlog vikenda kada su u Srbiji uhapšena dvojica crnogorskih državljana, s kojima je bilo dogovoreno da mu daju novac i organizuju njegov ilegalan povratak u Crnu Goru. Sinđelić je, međutim, u ovoj akciji ostao kratkih rukava. I dalje se nalazi u Srbiji, i to bez novca.

Crnogorski državljani Samir Rastoder, vlasnik Portala “Standard” i Danilo Pejović uhapšeni su prošlog vikenda u blizini Kruševca, a zatim proterani u Crnu Goru.
Zvanični razlog bila je “brza vožnja”, zbog koje ih je policija dva puta zaustavljala na putu.
Kada su drugi put zaustavljeni, napisana im je kazna, koju su morali da plate, a zatim su “ispraćeni” iz Srbije.

Rastoder i Pejović su kod sebe imali još 1.500 evra, koje je, kako sumnjaju srpske bezbednosne službe, trebalo da predaju Saši Sinđeliću, svedoku saradniku u aferi “državni udar”. Međutim, uhapšeni su pre nego što su Sinđeliću uspeli da predaju novac.
“Informacije srpskih bezbednosnih službi ukazuju na to da uhapšenog Rastodera na vezi drži Specijalno tužilaštvo Crne Gore, konkretno specijalni tužilac Milivoj Katnić, i to preko zajedničkih veza u tamošnjoj Agenciji za nacionalnu bezbednost.”, kaže za “Ekspres” izvor upoznat sa dešavanjima u Crnoj Gori.

On navodi i da su srpske službe imale saznanja o zadatku koji je Rastoder trebalo da obavi u Srbiji, sa krajnjim ciljem da Sinđelić pređe u Crnu Goru.
“Rastoder je trebalo diktafonom da snimi Sinđelića kako potvrđuje celu priču crnogorskog tužilaštva o pripremanon državnom udaru. Sinđelić je za to trebalo da dobije 1.500 evra, a Rastoder je po zadatku trebalo da baci diktafon sa snimljenom izjavom Sinđelića, koju je potom trebalo da preuzme treća osoba, takođe uključena u celu akciju. Taj plan je bio smišljen jer su očekivali da će srpske službe bezbednosti zaustaviti Rastodera i Pejovića i pretresti ih. Ceo plan je propao pre nego što su se Rastoder i Pejović sreli sa Sinđelićem.”, kaže naš izvor.

Sinđelićev novi iskaz je potreban crnogorskoj vlasti iz dva razloga. Prvo, jer je Sinđelić nedavno u emisiji na srpskoj TV porekao sve što je ispričao u Crnoj Gori na sudu, ali i iz razloga što Crna Gora strahuje da bi upravo zbog nekredibilnosti presude koja je doneta u ovom slučaju, uskoro mogla da padne na Apelacionom sudu.
Na osnovu Sinđelićeve izjave, podgorički Viši sud je 9. maja osudio srpskog političara Andriju Mandića i njegovog vozača Milana Kneževića na po pet godina zatvora za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine. Presudom je osuđeno još deset osoba, među kojima je i nekadašnji general policije Bratislav Dikić.
Afera “državni udar” započela je tako što je specijalni tužilac Milivoje Katnić tvrdio da je organizovana grupa pokušala da izvrši atentat nad tadašnjim premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem. Za atentat su, kako je naveo Katnić, bili zaduženi prosrpski delovi crnogorskih političko-bezbednosnih struktura u saradnji sa grupom ruskih i srpskih državljana.
Rastoder: Skinuli me do gole kože

Samir Rastoder tvrdi da je u Srbiji bio na radnom zadatku, kao novinar, i da je u akciji policije BIA saslušavan nekoliko sati.
“Nezakonito sam pretresen i skinut do gole kože. Oduzet mi je mobilni telefon.”, izjavio je Rastoder po povratku u Crnu Goru, navodeći da je pušten nakon što je uredništvo nestanak prijavilo crnogorskoj policiji i uputilo poruke na njegov broj da će slučaj tretirati kao otmicu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar