Da li su računi namireni

Da li su računi namireni


Podgoričani Nemanja Prelević (28) i Danilo Peković (20) poslednje su žrtve mafijaškog rata zavađenih kotorskih klanova. Više tužilaštvo u Podgorici potvrdilo je da su obojica u policiji bili zavedeni kao bezbednosno interesantne osobe, tamošnji mediji za žrtve navode da su bili bliski kavačkom klanu, dok porodica ubijenog Prelevića tvrdi da ni jedan ni drugi nisu imali nikakve veze sa kriminalom.
Ubijeni Prelević i Peković, ukoliko se ispostavi njihova povezanost sa kavačkim klanom, biće označeni kao 50. i 51. žrtva rata koji ovaj klan, zbog krađe 200 kilograma kokaina, od 2014. godine vodi sa suprotstavljenom škaljarskom grupom.
A zločin je započet hicima ispaljenim na pragu Prelevićeve vikendice na Veruši, u selu Ljevoručke Tuzi. On je očigledno otvorio vrata napadačima, očekivanim ili neočekivanim. Pao je pokošen rafalima. Onda su napadači nastavili smrtonosni pohod. Unutar vikendice usmrćen je i Peković.
Zločin je, kako se pretpostavlja, izvršen u subotu uveče. Prelević je poslednji put na mobilnoj mreži bio tog dana u 20.45 sati.

Povezane vestiSvedoci saradnici tresu klanove

Tek sutradan, budući da se nije javljao porodici, njegova supruga Aleksandra pozvala je komšiju iz sela i zamolila ga da proveri da li je sa Nemanjom sve u redu i da li je njegov automobil ispred vikendice. Nekoliko minuta kasnije dobila je najcrnje vesti. Komšija je pozvao Aleksandru i rekao joj da je Nemanja ubijen i da odmah pozove policiju.
Policijska patrola je na Aleksandrin poziv odmah krenula na Verušu i tamo zatekla beživotna tela dvojice muškaraca. U tom momentu, od dvostrukog ubistva prošlo je skoro 20 sati.
Poslednji podaci sa mesta uviđaja zločina ukazuju da su u ubistvu učestvovala najmanje trojica napadača i da je zločin izvršen najverovatnije u subotu uveče.
U njih je pucano iz dva različita oružja. Ispaljeno je više od 30 metaka, a najverovatnije da su dvojica ubica imala i trećeg saučesnika, koji ih je dovezao do mesta zločina, pretpostavlja podgorička policija.
Osumnjičenih za sada nema, a policija je na saslušanje pozvala više od 20 osoba, koje bi mogle da razjasne eventualne motive napada i moguće izvršioce.
Za sada je poznato da su Prelević i Peković u vikendicu došli u četvrtak. Ko je osim njihovih porodica znao gde su, da li su sa nekim imali dogovoren sastanak, sa kim su i zašto bili u sukobu, nije poznato.
Članovi porodice ubijenog Prelevića rekli su novinarima da je Nemanja u vikendicu stigao u četvrtak, sa drugom Pekovićem kako bi se malo odmorili. Oni tvrde i da su se sa Nemanjom poslednji put telefonom čuli u subotu preko dana. Tvrde i da Prelević nije bio član nikakve kriminalne grupe.
„Nemanjina supruga je u nedelju pozvala čoveka od koga su i kupili kuću na Veruši, pošto se Nemanja nije javljao. Zvala ga je da joj da broj telefona komšije, kako ona ne bi sa dvoje male dece išla iz Podgorice da ga traži. Nazvala ga je i pitala da li su kola ispred kuće, rekao je da jesu. Pitala ga je da li može da pođe do njih da mu kaže da se javi… Otišao je i posle tri, četiri minuta joj je uzvratio poziv. Rekao joj je da pozove policiju jer je Nemanja ubijen.

Nemanja Prelević

Nemanja Prelević

Nemanja je i ranije išao u vikendicu sa Danilom Pekovićem, kao što su otišli i ovog četvrtka. Sve što znamo ne vodi ka tome da bi se ovako moglo završiti. Nemanja sigurno nije bio ni u kakvim klanovima. Nije imao nikakve pretnje, niti poslove da bi se ovako moglo završiti. On godinama drži radnju mobilnih telefona. Eto, na kamerama svi mogu videti da je svakoga dana bio u radnji od 10 ujutro do 10 uveče. To mu je bila relacija – od radnje do kuće, niti je pio, niti se drogirao, niti je izlazio u grad… Jeste bio prgav da se posvađa, ali ništa da dođe do te granice da se na ovakav način završi”, ispričao je novinarima član porodice Prelević.
Podgorički mediji navode nezvanične informacije dobijene iz policije da je Prelević bio blizak kavačkom klanu, kao i mogućnost da je Peković za njega radio kao telohranitelj. Obojica su ranije bili privođeni zbog nelegalnog posedovanja oružja.
Bliskost sa kavačkim klanom tužilaštvo zvanično nije potvrdilo.

Povezane vestiJoš nije kraj

Viši državni tužilac Zoran Vučinić izjavio je da ne može da potvrdi saznanja novinara – da su dvojica stradalih bili bliski kavačkom kriminalnom klanu.
“To tvrditi ne mogu, takva saznanja ne posedujem… Žrtve su, prema podacima koje sam dobio od policije, bezbednosno interesantna lica”, rekao je tužilac Vučinić. On je naveo i da je o zločinu obavešten u nedelju oko 18.30 sati.
„Od dežurne službe Centra bezbednosti Podgorica obavešten sam da je u selu Ljevoručke Tuzi došlo do upotrebe vatrenog oružja, te da je došlo do stradanja dve osobe, nakon čega sam se zajedno sa službenicima CB Podgorica uputio radi vršenja uviđaja. Tom prilikom u večernjim časovima istog dana obezbeđeno je lice mesta, ali zbog neadekvatnih uslova za vršenje uviđaja, on je odgođen za ponedeljak i tom prilikom izuzeti su tragovi za potrebna veštačenja, a u cilju identifikacije učinioca krivičnog dela. Tela stradalih Prelevića i Pekovića će biti upućena na obdukciju radi utvrđivanja tačnog uzroka smrti. Preduzimaju se dalje mere i radnje u cilju utvrđivanja učinilaca krivičnog dela”, saopštio je tužilac Vučinić.

Mislili smo da pucaju mine

Jedan od komšija u blizini vikendice ubijenog Nemanje Prelevića navodno je u subotu uveče, oko 21.30 sati čuo pucnje, ali je mislio da mine pucaju na gradilištu auto-puta. Komšinica iz sela kaže da nije niti videla, niti čula ništa sumnjivo.
„Nisam ni išla tamo, rekli su mi da su videli jednog čoveka na pragu i onda kad je došla policija, saznali smo da je unutra bio i drugi. Inače oni su tu bili dva, tri dana, šetali su ovim putem, onim preko livade, zadnji put sam ih videla u petak kad su ovde iza ove kuće krenuli put Tare“, rekla je komšinica novinarima.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar