Delimično potvrđena optužnica protiv policajaca za paljenje ambasade SAD

Delimično potvrđena optužnica protiv policajaca za paljenje ambasade SAD


Viši sud u Beogradu delimično je potvrdio optužnicu protiv pet policijskih službenika, koji se sumnjiče za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga “Kosovo je Srbija” 2008. godine kada je zapaljena ambasada SAD u Beogradu.

Naime, krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu je zaključilo da “nema mesta optužbi” za krivično delo “zloupotreba službenog položaja” protiv Slobodana Vukolića, Stevana Bjelića, Mladena Kuribaka, Zorana Raškovića i Bojana Markovića.

Ovo veće je potvrdilo deo optužnice protiv pomenute petorice zbog krivičnog dela “teško delo protiv opšte sigrunosti”.

Na rešenje krivičnog vanpretresnog veća i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Ova odluka je doneta nakon godinu dana dopune istrage, sprovedene po nalogu Višeg suda, koji je u januaru 2018. godine prvu optužnicu vratio tužilaštvu na dopunu radi boljeg razjažnjenja stvari.

Prva optužnica je podignuta 20. aprila 2017. godine, nakon višegodišnje istrage o policijskim propustima tokom i nakon obezbedivanja mitinga “Kosovo je Srbija” .

Pre desetak dana, Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog suđenja, pravosnažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo “izazivanje opšte opasnosti”.

Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, već se u optužnici to na teret stavlja NN licima koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upućenoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tice smrti Zorana Vujovića koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar