Dostava šleperom

Dostava šleperom

Foto: Shutterstock


Akcija španske policije pod kodnim nazivom „Dinastija“, u kojoj je krajem oktobra u Galiciji zaplenjeno 560 kilograma kokaina i uhapšena dvojica državljana Srbije, povezanih sa balkanskim narko-kartelom, razotkrivena je zahvaljujući agentu DEA (Američka agencija za borbu protiv droge), koji je kao prikriveni agent bio uključen u kriminalnu grupu.

Uhapšeni državljani Srbije za sada su u javnosti poznati samo po inicijalima N. D. (37) i P. P. (36).

– Španska policija je kolegama u Srbiji dostavila njihova puna imena i informaciju o hapšenju, ali zbog dalje istrage njihovi identiteti još neće biti saopšteni. Obojica su odranije poznati po krivičnim delima i bliskim vezama sa jednim srpsko-crnogorskim narko-klanom. Upravo zbog toga se i radi dalje kako bi se razotkrilo u čije ime su radili u Galiciji – kaže izvor “Ekspresa” iz MUP Srbije.
Dvojica Srba uhapšeni su 31. oktobra, a zajedno sa njima uhapšeno je i nekoliko pripadnika lokalne galicijske narko-bande koja je u španskim policijskim izveštajima nazvana „Poslastičari“.

Povezane vestiOtpečatirano

Kod uhapšenih policija je tada pronašla više od pola tone kokaina, koji su osumnjičeni planirali da transportuju dalje u pokvarenom automobilu, a koji su natovarili na kamion šlep-službe. Španski medij „El Correo Gallego“ navodi da su članovi bande pohapšeni u jednoj brvnari tokom pregovora o primopredaji robe. Tu su se „Poslastičari“ sastali sa dvojicom Srba, koji su pripadnici balkanskog kartela.

– Uhapšeni Srbi trebalo je da od njih preuzmu kokain. Situacija je bila strogo kontrolisana, jer su pripadnici više policijskih timova nedeljama pratili pripadnike grupe i čekali pogodan momenat za hapšenje. Osumnjičeni su praćeni fizički, slušani su im telefoni i u svakom momentu se znalo gde se nalaze – navodi „El Correo Gallego“ reči španskih policijskih izvora.

Tokom praćenja krimi-grupe prikupljeno je dovoljno dokaza, a sastanci članova grupe su dokumentovani.

– U sve je bio uključen agent DEA, koji je bio krtica. Tajni agent je glumio kupca robe i bio je upućen u sve njihove aktivnosti i planove. Policija je na kružnom toku presrela i zaustavila beli BMW u kome su bili Srbi. N. D. nije uspeo ni da reaguje, dok je P. P. pokušavao da pruži otpor policajcima, ali je brzo savladan – navode španski mediji. Za to vreme galicijska banda „Poslastičari“ čekala je u kući spremna da preda drogu.

Povezane vestiSrpski dileri u mreži DEA

– Paketi kokaina, koji su bili obeleženi grbom FK Mančester junajted, vozilo šlep-službe i pokvareni automobil, sve je bilo spremno. Međutim, policija je upala u vilu, iznenadila trgovce drogom i uhapsila ih. Članovima bande nije bilo jasno ko ih je odao policiji – navode španski mediji.

Kako je utvrđeno u istrazi, „Poslastičari“ su Srbe uključene u narko-biznis plaćali kokainom, a ne novcem, upravo zato da bi takvim poslovanjem manje rizikovali od “prodaje informacija policiji”. Rizik je na taj način bio sveden na minimum, jer bi u slučaju policijske akcije svi bili na gubitku.

– Španska policija veruje da su uhapšene N. D. i P. P. poslali ključni ljudi iz balkanskog kartela da preuzmu drogu. Kako su otkrili španski istražitelji u saradnji sa DEA, banda “Poslastičari” iz Galicije godinama sarađuje sa balkanskim kartelom, koji je poslednjih godina znatno ojačao i preuzeo primat u međunarodnom švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu – navode španski mediji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar