DOŽIVOTNA KAZNA ZA UBICE DECE: Usvojen “Tijanin zakon”

DOŽIVOTNA KAZNA ZA UBICE DECE: Usvojen “Tijanin zakon”

Foto: YouTube screenshot


Skupština Srbije usvojila je izmene Krivičnog zakonika koji predviđa doživotni zatvor za ubice dece bez prava na pomilovanje.

Inicijator i prvi čovek fondacije “Tijane Jurić”, prisustvovao je usvajanju izmena tog akta, kojima se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna za najteža krivična dela: teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije „Tijana Jurić” koju je podržalo oko 160.000 građana.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična dela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina – ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam…

Ekspres je svojevremeno pisao o tome da li je doživotna kazna zaista efikasna. Više o tome pročitajte ovde.

Osuđeni na doživotnu kaznu zatvora može da se otpusti uslovno tek nakon izdržanih 27 godina zatvora. Predviđeno je i da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica, kao i strože kazne za povratnike.

Pooštravaju se kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaju ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Podsetimo, poslanik DS Radoslav Milojičić Kena najavio je da neće prisustvovati glasanju, jer sa Srpskom naprednom strankom nije moguć dijalog.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar