EKSPRES EKSKLUZIVNO: HRVATSKA TAJNOM ODLUKOM REŠAVA SUDBINU KAPETANA DRAGANA

EKSPRES EKSKLUZIVNO: HRVATSKA TAJNOM ODLUKOM REŠAVA SUDBINU KAPETANA DRAGANA


Sud u Varaždinu danas je doneo odluku o eventualnom puštanju na slobodu Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, saznaje “Ekspres”, ali je ta odluka za sada tajna.

” Veće varaždinskog suda je danas na tajnoj sednici glasalo o eventualnom puštanju Dragana Vasiljkovića na slobodu. Odluka veća biće u roku od osam dana obelodanjena. Nakon toga postoji rok žalbe od tri dana i tek nakon odlučivanja po žalbama Kapetan Dragan će eventualno biti pušten na slobodu, ako bude doneta takva odluka, kaže za Ekspres njegov advokat Tomislav Filaković.

Ceo postupak, koji tek predstoji otprilike će biti okončan u momentu kada Vasiljkoviću ističe izrečena kazna od trineset i po godina zatvora.

Vasiljković je u zatvoru do sada proveo više od 13 godina, od momenta kada je najpre uhapšen u Australiji, a zatim 2015 izručen Hrvatskoj.

Pravosnažnom presudom Vrhovnog suda Hrvatske, kapetan Dragan bio je osuđen na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Presudom Vrhovnog suda, njemu je za godinu i po dana smanjena prvostepena presuda Županijskog suda u Splitu kojom je, u septembru 2017. godine, bio osuđen na 15 godina zatvora.

Kako je objasnio Vrhovni sud, smanjenjem kazne ispravljena je greška u povredi krivičnog zakona u osuđujućem delu prvostepene presude.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima i srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa.
 
NE PROPUSTITE:

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar