EVROPSKE ŽMURKE – Pogodi gde sam

EVROPSKE ŽMURKE – Pogodi gde sam

Shutterstock


Među pedesetak najtraženijih begunaca u Evropi mesta se našlo i za ljude iz bivših jugoslovenskih republika. Štaviše, na listi koju od 2016. godine vodi Evropska policijska služba (Europol), na eks-Jugoslovene odlazi čak petina. Tačnije, nalazi se pet osoba rođenih u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, na Kosovu… A krivična dela zbog kojih su se našli među najtraženijima kreću se od trgovine drogom do oružanih pljački, surovih ubistava i nanošenja teških telesnih povreda.

Boje Srbije na ovoj listi “brani” i jedna žena. Olivera Petrović Ristić (37) vodi se kao “deo bande specijalizovane za pljačkanje vila i luksuznih rezidencija”. Olivera je optužena za ubistvo 75-godišnjeg Italijana u decembru 2017. godine, upravo tokom jedne pljačke.
Reč je, zapravo, o ubistvu tršćanskog zlatara Alda Karlija. Karli je, naime, tokom pljačka najpre vezan, potom je pretučen i na kraju zadavljen.

O kriminalnoj karijeri Olivere Petrović Ristić pisano je u nekoliko navrata, posebno posle hapšenja Milana Pešića, bivšeg saobraćajnog policajca, njenog saučesnika, sa kojim je navodno nekada bila i u emotivnoj vezi.

Pešić je uhapšen u aprilu 2018. godine zbog serije razbojništava u Sremskoj Mitrovici i Beogradu, za šta je i osuđen na sedam i po godina zatvora. Italijanski istražitelji su, međutim, verovali da je upravo on, sa sunarodnicima, po nagovoru Olivere Petrović Ristić učestvovao i u Karlijevom ubistvu 20. decembra 2017. godine.

U istrazi je, naime, utvrđeno da je Karlija ubila grupa srpskih državljana, i to po nalogu Olivere Petrović Ristić, koja mu je povremeno pružala seksualne usluge, a koje je on, osim novcem, plaćao i draguljima.

olivera pljacka

Olivera i njena ekipa saučesnika, među kojima je navodno bio i Pešić, upali su u kuću zlatara u okolini Trsta, vezali ga, mučili, davili i tukli da bi im rekao gde je novac, koji je navodno zaradio u poslu sa saradnicom iz Srbije i koji je deponovao na računu u Austriji. Aldi je, međutim, tokom tog mučenja i iživljavanja umro, a ubice su, među kojima je i inicijator Olivera Ristić Petrović, pobegle, pa je za njima raspisana poternica.

Italijanski istražitelji su utvrdili da je ubijeni Karli još od 2011. sarađivao sa Oliverom, kojoj je u poslednjih sedam godina pozajmio čak 240.000 evra, što u gotovini, što u nakitu. Ubijeni Karli, pisali su mediji na Apeninima, bio je umešan u mrežu prostitucije i prodaje dragulja na crnom tržištu.

O Oliveri Petrović Ristić italijanski mediji su pisali i pre skoro deceniju kada je uhapšena nakon što je od jednog 80-godišnjeg monaha uzela skoro 50.000 evra. Novac joj je davao za “lečenje oca”. Na kraju je snimila i seksualni odnos sa njim. Pokušala je čak da ga uceni, navodeći da će snimak staviti na internet, ali je on to prijavio policiji pa je uhapšena.

I Hrvatska, međutim, ima svoju kandidatkinju. Reč je o Zorki Rogić (29), koju je tamošnja javnost upoznala još 2014. godine. Tada je, naime, ona sa još dvojicom saučesnika brutalno pretukla dužnika u svom stanu. Hrvatski mediji preneli su da su njena dva druga dovela u jedan stan na području Rijeke Emila Šimića iz Viškova, koji joj je navodno dugovao 2.000 evra.

Ona ga je više puta udarala šoljom za kafu po glavi, dok su ga njeni prijatelji batinali pištoljima, sve dok se nije onesvestio. Uzeli su mu sve vredne stvari koje je imao kod sebe – novac, mobilni i ključeve od auta. Obećali su mu da će mu ih vratiti kada donese traženi novac.

Povezane vesti – Novac je bio slab mamac

Nastavila je da se bavi kriminalom, a tri godine kasnije Opštinski sud u Rijeci raspisao je dve poternice za dva krivična dela za koja se traži, iako je ona u begu bila još od 2014. godine.

Prvo delo za koje se Zorka sumnjiči jeste nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a drugo nedozvoljena proizvodnja i preprodaja oružja i eksplozivnih naprava. “Slobodna Dalmacija” je o njoj pisala kao o ženi koja se nije libila da sa svojim prijateljima odlazi u pljačke, iznuđuje novac, ali i da preti.

Na listi je i Daniel Borojević, 44-godišnjak iz Tržiča. A mesto među najtraženijima sebi je obezbedio još pre 18 godina. Borojević je, naime, 19. maja 2002. godine, zajedno sa saučesnicima, opljačkao Krekova banku u Celju. Jednu od radnica banke zatvorio je u trezor, prislonio joj cev automatske puške uz glavu, preteći da će je ubiti ako mu ne preda novac. Posle pljačke nestao je sa 130.000 evra u kešu. Njegovi saučesnici su uhapšeni, ali on i dalje uspeva da izbegne hapšenje.

Posle pljačke gubi se svaki trag i Borojeviću, ali i opljačkanim evrima. Policija sumnja da se on krije pod drugim imenom u Bosni i Hercegovini, ili nekoj od država Evropske unije. Njihove sumnje najpre su usmerene ka Italiji, ali ne isključuju ni mogućnost da je u pitanju neka druga zemlja regiona.

Pored Borojevića, još je jedan slovenački državljanin, doduše rođen na Kosovu – Šćipron Hodžaj. On je deo bande pod nazivom “Kobra”. Slovenačka policija izdala je za njim dva naloga za hapšenje. Prvi je zbog nezakonite proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava i upotrebe nelegalnih supstanci u sportu. Drugi je izdat zbog krivičnih dela iznude i ucene. Kako se navodi na listi Europola, osumnjičeni, koji je u bekstvu još od 2016. godine, najverovatnije je naoružan i opasan.

Shutterstock

Shutterstock

Šćipron je, inače, bio deo bande u kojoj su još i njegova braća Valon i Dilbran. Dilbran se nakon što je odslužio jednogodišnju kaznu zatvora u Sloveniji vratio na Kosovo. Dilbranova priča počela je za vreme martovskog pogroma na Kosovu 2004. godine, ali za to što je tada uradio nikada nije osuđen. Kao biznismen, zaradio je 150 žalbi zbog kršenja zakona na Kosovu. Više puta je hapšen, ali je potom puštan. Sada se predstavlja kao predani musliman i humanista. Namerava da zauzme presto u noćnom životu Kosova i kosovske estrade.

Među osobama koje su najduže u bekstvu je i hrvatski državljanin Vladimir Vaclavek. On se od predstavnika zakona krije još od 2001. godine kada je, prema optužnici, ubio drugog čoveka u selu Jasenak kod Ogulina. Tada je imao samo 20 godina. Zanimljivo je, međutim, da iako se zločin dogodio pre 19 godina, o samom Vladimiru Vaclaveku ima veoma malo podataka. Osim što se na listi Europola navodi da je tražen zbog ubistva i nanošenja teških telesnih povreda, drugi podaci su vrlo šturi. Navodi se mogućnost da se skriva pod imenom Salim Halibi, a ističe se i da je nasilan i veoma opasan.

Melanija Stropnik je prevarantkinja koja je svojim mutnim poslovima uspela da pribavi višemilionsku korist. Ona se nalazi u bekstvu više od deceniju, a sumnjiči se da je između 2000. i 2001. godine navela žrtvu da u njen biznis uloži oko 190.000 dolara, uz obećanje da će taj novac vratiti kada njena izmišljena firma ostvari dobit. Naravno, ubrzo pošto joj je predao novac Melanija je nestala bez traga, čime je zauzela svoje mesto na poziciji najtraženijih žena za kojom tragaju policije Evrope.

Povezane vesti – CIJANID I NEKI STARI ZNANCI: Jedan špric je mogao da promeni sve

Za velikim brojem begunaca sa Europolove liste nude se i novčane nagrade. Iznosi se kreću od nekoliko hiljada evra pa do vrtoglavih milion, koliko košta informacija o najtraženijem grčkom beguncu za kog je, zbog neverovatnih bekstava iz zatvora, čuo ceo svet.

Ako je suditi po sumi koja se nudi, Vasileos Palaokostas je trenutno najtraženiji evropski kriminalac. Njega traže zbog niza krivičnih dela, među kojima su teške krađe, kidnapovanje, posedovanje eksplozivnih naprava, falsifikovanje dokumenata, članstvo u kriminalnoj organizaciji, pokušaj ubistva, pretnje i ucene, ali i nezakonito oduzimanje helikoptera.

Na pitanje zbog čega je pozamašna svota novca ponuđena za ovog Grka, odgovor je njegova neverovatna kriminalna istorija.
Robin Hud ili Nedodirljivi, kako ga nazivaju svi svetski mediji, ostaće upamćen po nesvakidašnjem begu iz zatvora u kom je služio kaznu i to – helikopterom! Da slučaj bude još neverovatniji, to je učinio dva puta, 2006. i 2009. godine.

U prvom begu imao je dva pomagača koji su preteći pištoljem i bombom naterali pilota da odveze helikopter do zatvora. Čuvari su pomislili da je reč o poseti policijskih zvaničnika, a kada su shvatili da je zapravo reč o bekstvu o kome će brujati ceo svet – već je bilo kasno.

Tri godine kasnije, Palaokostas je pobegao kada mu je iz helikoptera, dok je nadletao iznad zatvora, nepoznata putnica spustila konopac za koji su se uhvatili on i još jedan zatvorenik. Dok ih je letelica odvozila iz zatvora, stražari su otvorili vatru, a nepoznata putnica im je uzvratila rafalom.

Njegovoj popularnosti posebno doprinosi i činjenica da je veliki deo novca koji je krao davao ekonomski ugroženim stanovnicima i siromašnima. Zbog toga je dobio nadimak Robin Hud, a mnogi svetski mediji su ga zbog te svojevrsne darežljivosti okarakterisali kao “socijalno prihvatljivog bandita i heroja”.

Iznos koji policija nudi za informaciju koja će dovesti do njegovog hapšenja iznosi neverovatnih milion evra!

Holandski kriminalac marokanskog porekla Riduan Tagi povezuje se sa nizom krivičnih dela među kojima su vođenje kriminalnih organizacija, ali i ubistva i pokušaji ubistava. Pripisuje mu se i međunarodna trgovina velikim količinama narkotika.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar