Flaša prigušila ubistvo zlatara

Flaša prigušila ubistvo zlatara


Zlatar Suljo D. (46) ubijen je 29. aprila 2013. u svojoj radnji u Nemačkoj, u berlinskom kvartu Treptau. Usmrćen je s tri hica u grudi i glavu. Za ubicama je ostala plastična flaša “koka-kole”, koju su zalepljenu za pištolj koristili kao prigušivač. Dalja istraga vodila je ka Srbiji…

Prvi pomak napravljen je 2014. godine, kada je Srbin Branislav A., po zanimanju automehaničar, samoinicijativno iz Srbije pozvao policiju u Nemačkoj i priznao da je učestvovao u zločinu. Na taj korak se odlučio, kako je tvrdio, jer je znao previše i bojao se da će ga ostali saučesnici ubiti. Bolje će mu biti u nemačkom zatvoru, rekao je Branislav tamošnjoj policiji, nakon čega mu je poslata avionska karta za put u Berlin.

Priznanje nije bilo jedini trag i dokaz u slučaju pljačke i ubistva zlatara Sulje D. Do Branislava je nemačku policiju vodio i njegov mobilni telefon… A onda je on otkrio saučesnike i to kako su izveli pljačku i ubistvo. Za zločin je osuđen na 12 godina robije.

Predsednik suda pred kojim se vodio postupak za zločin izjavio je tada da je u pitanju “banda kriminalaca iz Srbije koji dolaze u Nemačku da bi pljačkali kuće i stanove”.
“Kobnog 29. aprila 2013. godine, petorica muškaraca su bila na povratku u Srbiju kada su odlučili da opljačkaju berlinskog zlatara, kome su ranije prodavali neki nakit. Kupili su lepljivu traku kojom su pričvrstili praznu plastičnu flašu “koka-kole” za cev pištolja kako bi prigušili pucanj. Branislav A., kako je utvrđeno, s trojicom saučesnika ušao je u zlataru u Kifholcštrase, dok je jedan od pljačkaša ostao napolju. Oni su znali da se Suljo D. prilikom ranijih napada žestoko branio i zato su bili naoružani. Zapodenuli su razgovor s vlasnikom i ponudili mu sat i zlatni lančić na otkup, ali nepoverljivi zlatar nije hteo da otkupi ponuđene komade pa su ga pljačkaši hladnokrvno pogodili s tri metka u glavu i grudi. Posle ubistva, upravo je Branislav A. pokupio sav novac i nakit iz zlatare i stavio ih u tašnu. Zatim su izašli iz radnje i uputili se ka parkingu, gde ih je čekao četvrti pripadnik bande u automobilu. Sledećeg dana su otputovali u Srbiju, gde su prodali nakit za 40.000 evra i podelili zaradu,” objavili su nemački mediji.

Uključeni mobilni telefon, nemačku policiju je doveo do Branislava A., za kojim je raspisana međunarodna poternica, a onda je usledila njegova predaja, suđenje i presuda.
Branislav A. je kao ubicu zlatara označio izvesnog Srećka M., za kojim se i dalje traga, dok je kao vođu grupe označio Milana J. (46), Zrenjaninca, takođe automehaničara, za koga je tvrdio da je muškarac koji ih je čekao u vozilu ispred zlatare.

Milan J. je pod Interpolovom poternicom uspeo da se krije od policije sve do juna 2018, kada je uhapšen u Španiji. Njega je španska policija uhapsila u Malagi, i to dok je turistima pokušavao da proda lažni zlatni nakit. Policajcima koji su ga uhapsili tada je pokazao rumunsku ličnu kartu, a zatim su pretresom kod njega pronađeni i dokumenti Republike Hrvatske. Ubrzo je, međutim, otkriven njegov pravi identitet i on je izručen Nemačkoj. Tamošnje tužilaštvo, koje je zastupalo optužnicu za ubistvo zlatara Sulje D., tražilo je da Milan J. kao organizator pljačke, iako nije ispalio smrtonosne hice, bude osuđen na doživotni zatvor. Suđenje, koje je počelo u decembru prošle godine, završeno je u utorak presudom kojom je Milan J. osuđen na deset godina zatvora, i to samo za učešće u pljački. Ostali navodi optužnice, prema oceni suda, nisu bili dokazani. Udovica ubijenog zlatara, koja je prisustvovala izricanju presude, na izrečenih 10 godina robije doživela je nervni slom, zbog čega je morala da reaguje ekipa Hitne pomoći.

 

Suđenje i u Zrenjaninu

Branislav A. nije osuđen na doživotnu robiju zahvaljujući odredbi o krunskom svedoku, a sudija je objasnio i da je pokazao iskreno kajanje.
“Izražavam poštovanje za vašu hrabrost da se predate”,  čak je rekao sudija.
U istrazi ovog slučaja u Nemačkoj je bio uhapšen i izvesni Nedžib H., poznat po nadimku Karlos, koji je navodno srpsku bandu snabdevao oružjem, ali je on oslobođen optužbi.
Istovremeno, u zrenjaninskom sudu, kojem je nemačko pravosuđe ustupilo postupak, vodi se postupak protiv još dvojice saučesnika u pljački.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar