GRANDOVCI VS MOJKOVČANI: Sukob koji je u Crnoj Gori opasniji od rata Kotorana

GRANDOVCI VS MOJKOVČANI: Sukob koji je u Crnoj Gori opasniji od rata Kotorana


Sukob škaljarske i kavačke kriminalne grupe jeste najjači mafijaški rat na Balkanu, rat koji brutalnim likvidacijama već pet godina puni stranice crnogorkih i srpskih medija, ali i rat koji je posle 37 žrtava prevazišao domaće okvire i postao bitna tema i stranih medija, ali i stranih obaveštajnih službi. I to medija i službi na tri kontinenta. Pozadina ovog sukoba je krađa 200 kilograma kokaina u španskoj Valensiji. I u  “čistom” kriminalu to bi bilo samo to. U balkanskom podzemlju, to nikad nije samo to. Suštinski, iza sukoba škaljaraca i kavača stoji jedan daleko ozbiljniji rat. Rat koji se u Crnoj Gori vodi već duže od decenije, na daleko višem i moćnijem nivou, a o kome se u Srbiji uglavnom ćuti: Sukob grandovaca i mojkovčana.
Srpski čitalac bi na pomen grandovaca u Crnoj Gori, prvo pomislio da je u pitanju grupa vezana za Grand produkciju, Sašu Popovića, narodnjake. A šta to slušaju mojkovčani? – verovatno bi bilo sledeće pitanje.

U crnogorskoj javnosti, sukob grandovaca i mojkovčana, međutim ima daleko ozbiljniju konotaciju nego rat dva zavađena mafijaška klana iz Kotora. Konotaciju najjačeg sukoba unutar crnogorskih službi bezbednosti, sukoba između nosilaca najvažnijih političkih funkcija, sukoba koji se vodi na relaciji pozicije crnogorskog premijera, direktora crnogorske policije, izopštenih ali moćnih funkcionera tamošnje Agencije za nacionalnu bezbednost i naravno sa dva najbitnija i najmoćnija čoveka u pozadini ovog rata, predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog brata Ace Đukanovića.

Zoran Lazović i Duško Golubović

Zoran Lazović i Duško Golubović

Delovanje ova dve suprotsvljene grupacije razotkrio je naravno prvi čovek crnogorske opozicije Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta i poslanik crnogorske skupštine. Čovek koji je i kumovao nazivima suprostavljenih bezbednosnih grupa. Za njega, obe ove grupe predstavljaju bezbednosno – političke kartele, obe umešane u ozbiljan trans nacionalni kriminal. Jedna je po njemu umešana u šverc cigareta, druga, kako tvrdi u šverc narkotika, prvenstveno kokaina.

“Kao član skupštinskog Odbora za bezbednost ja sam još 2007.. godine otvorio bolnu priču o učešću vrha Službe državne bezbednosti u švercu narkotika, i godinama smo javno raspravljali o tome. To je ista ekipa koja je do tada radila šverc cigareta, a ja sam tada dobio informaciju da oni osim cigareta švercuju i heroin i kokain, i to ogromne količine. To je bio državni program. Program iza kog su stajali Milo i Aco Đukanović. Otvorio sam javno tu priču i doživeo harangu. Dobio sam pretnje od Safeta Kalića iz Rožaja, moj sin je pretučen, kaže Medojević za “Ekspres”.

Povezane vesti – Više o mafijaškom ratu “kavača” i “škaljaraca”, koji je do sada odneo 35 života, kako je i zašto počeo, pročitajte ovde.

On tvrdi i da se “državni program” nastavio, kao i da su se zbog njega službe bezbednosti, u kojoj su i ANB, policija ali i Vojna obaveštajna služba podelile na dve grupe.

“Milan Roćen je politički vođe grupe grandovaca, i to iz vremena kada je bio ministar spoljnih poslova. Ja sam im dao naziv grandovci jer su se okupljali u poznatom podgoričkom kafiću “Grand”. Roćen je čovek, koji je još u vreme Miloševića uspostavio vezu sa Rusijom. On je bio ruski čovek u Crnoj Gori, ali kada se Crna Gora okrenula više Americi, Roćen je izgubio taj svemoćni uticaj, iako je sada savetnik predsednika države. Šef Grandovaca je moćni Zoran Lazović. On je mozak grupe, a njegov glavni operativac je Duško Golubović.  Obojica su 2015. godine otpušteni iz ANB kada je CIA tražila da se iz službe uklone svi ruski kadrovi, ali i svi kompromitovani operativci, koji su bili vezivani za kriminalne afre. Tad su otišli u privatnike. Za njih se od tada vezuje firma “Bemex”, koja je u Crnoj Gori ono što je bio Čumetov “Difens roud” u Srbiji. “Bemex” je firma koja je dobila poslove izgradnje autoputa od 300 miliona evra, i jedna je od najvećih građevinskih operativa u Evropi. Tako su Lazović i Golubović zadržali svoju moć i po izlasku iz ANB. Ujedno, i dalje kontrolišu švercerske kanale za braću Đukanović. Sada se zbog njih čeka usvajanje Pravilnika o sistematizaciji u policiji, koji je donet samo sa jednim ciljem, da bi Lazović postao pomoćnik direktora policije, Veselina Veljovića,” objašnjava Medojević.

Na drugoj strani je, kako kaže Medojević, mojkovačka ekipa, u kojoj su premijer Duško Marković i direktor policije Veselin Veljović, rođeni Mojkovčani. Za ovu grupe, tvrdi Medojević, koji je takođe Mojkovčanin, vezuje se tranzit, odnosno preciznije šverc cigareta.
“Cilj dovođenja Lazovića u policiju i njegovog postavljenja za Veljovićevog pomoćnika je da se spreče aktivnosti premijera Duška Markovića, koji u poslednje vreme učestalo blokira velike poslova ekipe iz “Granda”, objašnjava Medojević.
Medojevic (2)
Duško Marković je bio na čelu ANB u vreme kada su Lazović i Golubović, zajedno sa još 70 kolega otpušteni iz službe.

“Marković se pokazao kao pouzdan partner Amerikanaca. Još pre toga, ANB je kontrolisala i tada jedinstveni kotorski klan, koji je ušao u velike poslove šverca kokaina. Kotorski klan se onda 2014. godine raspao. Kavački klan je ostao pod kontrolom, ali i zaštitom DB, dok se škaljarski našao na suprotnoj, suparničkoj strani. Još pre tog sukoba, došlo je do sukoba na relaciji Markovića i Lazovića, odnosno grandovaca i mojkovčana. Taj sukob se posebno intenzivirao u poslednjih šest meseci, kada je došlo do nekoliko velikih zaplena kokaina, izvršenih po dojavi ANB, koja je pod kontrolom Duška Markovića. To je kokain suparničke ekipe, ekipe grandovaca. To je kokain zaplenjen u Rumuniji, u kontejnerima kompanije “Voli” i na vojnom brodu “Jadran”. Vojno obaveštajna agencija je pod kontrolom Duška Markovića. Njegov sin, kao i sin ministra policije Mevludina Nuhodžića rade tamo. Zbog toga Đukanović želi da u policiju ubaci Lazovića i Golubovića, kao dvojicu svojih poverljivih ljudi. On hoće svoje ljude u Duškovoj policiji. Sve to stvara bezbednosno opasnu situaciju u Crnoj Gori, u kojoj svako može da se nađe na meti, jer to nisu klanovi koji su nastali na ulici. To nisu kriminalci koji su počeli sa švercom manje količine narkotika, pa ušli u velike poslove. Ovo su politički karteli, i to karteli koje je napravila DB”, kaže Medojević.

On za “Ekspres” tvrdi i da je prve informacije o kriminalnim aktivnostima grandovaca dobio od italijanske policije.

“Antimafijaška direkcija u Milanu još od 2001. vodi istragu o švercu ogromnih količina kokaina koji iz Crne Gore stiže na italijansko tržište. I u toj istrazi se došlo do ekipe iz “Granda” i ove dvojice, Lazovića i Golubovića, koji su bili pod merama italijanske policije,” kaže Medojević.

Taj “državni program”, kako kaže Medojević promenio je ranije uobičajene rute šverca kokaina.

“Kokain se iz Crne Gore švercuje u Italiji. Heroin se, vidimo u poslednjim akcijama, švercuje iz Crne Gore u Italiju. To pokazuje ko je glavni u poslu”, kaže Medojević.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar