GRČKO VOĆE SA LAŽNOM DOKUMENTACIJOM IZVOZILI ZA RUSIJU?! Petoro uhapšeno zbog malverzacija

GRČKO VOĆE SA LAŽNOM DOKUMENTACIJOM IZVOZILI ZA RUSIJU?! Petoro uhapšeno zbog malverzacija


Policija je uhapsila pet osoba osumnjičenih da su uvozile voće iz Grčke, izradjivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali na tržištu Rusije, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Kako je navedeno, uhapšeni su odgovorno lice preduzeća “Coja Promet” A.C. (63) i zastupnika tog preduzeća A.C. (36), odgovorna lica preduzeća “Citrum AKZ” N.C. (37) i Z. C. (62), kao i odgovorno lice firme “D&B Trans” B.K. (42).

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja odgovornog lica, pranje novca i poresku utaju.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pranja novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvodjača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole… Krivična prijava je podneta i protiv privrednog društva “Coja Promet”, a sumnja se da su dvojica uhapšenih iz tog preduzeća tokom 2017. i 2018. godine, preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, preko poljoprivrednih dobavljača, sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće.

Sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća “Coja Promet”, izvožene u Rusiju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju.

Na taj način, kako se sumnja, privrednom društvu “Coja promet” pribavljena je protivpravna imovinska korist od oko 105 miliona dinara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar