I ŽRTVA I NASILNICA: Slučaj najtraženije žene kriminalca iz Hrvatske

I ŽRTVA I NASILNICA: Slučaj najtraženije žene kriminalca iz Hrvatske


Hapšenjem 29-godišnje Zorke Rogić u Irskoj okončana je petogodišnja potraga za jednom od najtraženijih žena kriminalaca iz Hrvatske. Na Europolovoj listi najtraženijih begunaca Rogićeva se našla u oktobru prošle godine, a Hrvatska je za njom raspisala poternicu zbog krijumčarenja droge i oružja još 2014. godine.

Evropska policijska agencija Europol pokrenula je u decembru 2019. godine sveobuhvatnu operaciju hvatanja najtraženijih žena počinilaca teških krivičnih dela u Evropskoj uniji, ističući da su njihovi zločini jednako ozbiljni kao i zločini koje su počinili muškarci. Na meti akcije pod sloganom “Zločin ne poznaje pol”, u društvu 18 žena za kojima tragaju policije iz 21 države, našla se i Rogićeva. One se terete za krivična dela ubistva, šverca ljudi, oružja i narkotika, prevare…

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske istaklo je da je Zorka Rogić uhapšena zahvaljujući saradnji i pravovremenoj razmeni informacija policijske jedinice FAST iz Irske i Odeljenja za potrage MUP-a.

U zvaničnom saopštenju se navodi da su njenom pronalasku i hapšenju posebno pridonele anonimne dojave na stranicama Europolove liste.

“Ovim putem zahvaljujemo javnosti i medijima na pruženoj podršci i saradnji, a koji su i ovaj put dokazali da su i te kako zainteresovani da zaštite svoju zajednicu i žele da pomognu policiji u pronalasku osoba za kojima su raspisane poternice”, objavila je policija.

Najviše 12 godina

U julu 2014. godine Zorka Rogić, tada stara 23 godine, uhapšena je s još dvojicom saučesnika zbog fizičkog napada i nanošenja teških povreda Emilu Šimiću iz Viškova. Dva dana ranije, Rogićeva, i sama rođena u Viškovu, pozvala je Šimića u svoj stan, gde ga je čekala sa saučesnicima. On je navodno dugovao Rogićevoj 2.000 evra. U stanu su, preteći mu pištoljem i nožem, od njega tražili da vrati novac, tukući ga rukama i nogama po glavi i telu sve dok nije izgubio svest. Šimić je zadobio teške povrede opasne po život. Potom su mu uzeli vrednije predmete koje je imao kod sebe i ključeve od automobila, rekavši mu da će ih vratiti kada im donese traženi novac.

fff-zatvor-4-710x474

Izvori iz istrage su naveli da je devojka, inače visoka svega 150 centimetara, Šimića udarila više puta, između ostalog i šoljom po glavi, da su ga svi skupa tukli, pljuvali i pretili da će ga ubiti ukoliko bilo kome kaže šta se dogodilo. Zanimljivost u ovom slučaju predstavlja činjenica da je Šimić, iako sa teškim povredama, na ličnu odgovornost iz samo njemu znanih razloga odlučio da prekine lečenje i napusti bolnicu.

Zbog krivičnog dela nanošenja teških povreda i pokušaja iznude, podnet je zahtev da se protiv troje optuženih odredi pritvor kako ne bi mogli da utiču na svedoke. Za Rogićevu je određena i visina jemstva od 100.000 kuna. Policija je prilikom pretresa njenog stana pronašla i 1,8 grama amfetanima, te više komada raznih tableta, zbog čega je podneta i krivična prijava za zloupotrebu droga.

Nepoznato je koliko se Rogićeva zadržala u pritvoru. Izvesno je samo da to nije dugo trajalo i da se po izlasku na slobodu vratila kriminalu. “Slobodna Dalmacija” je pisala da se Zorka Rogić pre nestanka preselila iz Viškova na područje Osijeka i Đakova, gde se sa partnerima uglavnom bavila teškim krađama, pretnjama i iznudama. Paradoksalno je da je u međuvremenu i sama bila žrtva nekih krivičnih dela, ali da nije odustala od puta koji je odabrala.

Povezane vesti – EVROPSKE ŽMURKE – Pogodi gde sam

Za njom je Opštinski sud u Rijeci 25. januara 2017. i 14. novembra iste godine raspisao dve poternice za različita krivična dela. Prvo delo za koje se Zorka Rogić sumnjiči je nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a drugo nedozvoljena proizvodnja i preprodaja oružja i eksploziva.

Pojedinačno, ni za jedno od ovih krivičnih dela Rogićeva ne može da bude osuđena na više od 12 godina. Ukoliko joj se dokaže krivica, onda bi joj se ova dva dela mogla objediniti u jedan sudski postupak gde nema kumulativne kazne. Otežavajuća okolnost, zbog koje bi mogla da dobije strožu kaznu, jeste višegodišnje bekstvo od hrvatskog pravosuđa.

Dve Srpkinje na listi

Prevare, ubistva, iznude, pljačke – samo su neka od krivičnih dela zbog kojih su žene sa Balkana zauzele pozicije na listi najtraženijih begunaca na Starom kontinentu, koju je u okviru kampanje “Zločin ne zna za pol” Europol objavio na svom sajtu.

Prevarantkinja Melanija Stropnik je svojim mahinacijama uspela da pribavi veliku materijalnu korist, a nalazi se u bekstvu više od jedne decenije. Stropnikova se sumnjiči da je u periodu između 2000. i 2001. godine navela jednu žrtvu da u njen “biznis” uloži oko 190.000 dolara, uz obećanje da će taj novac vratiti kada njena izmišljena firma ostvari dobit. Naravno, ubrzo pošto joj je naivni poslovni dobrotvor predao novac, Melanija je nestala bez traga. Nije utvrđeno da li je to bila jedina njena žrtva, ali se s razlogom pretpostavlja da ih ima još, a da slučaj zbog sramote nisu smeli da prijave policiji.

Shutterstock

Shutterstock

Na međunarodnoj poternici se svojevremeno nalazila i nekadašnja misica Bosne i Hercegovine, “Plejboj” zečica i učesnica rijalitija Slobodanka – Boba Tošić, zbog pomaganja Darku Elezu u pokušaju ubistva svog kuma Đorđa Ždrala. Pokušaj ubistva se dogodio u aprilu 2006. godine. Uloga ove misice bila je da namami žrtvu na mesto gde su u zasedi čekali, kako se tada pretpostavljalo, Darko Elez i Branimir Minić. Tog dana Slobodanka je poslala poruku Ždralu da je odveze kod drugarice po skripte. Kada je izašla iz automobila, napadači su zapucali na Ždrala. Kako je on kasnije ispričao, video je Slobodanku kako rukom prekriva usta, a onda su se začuli pucnji.

Tošićeva je kasnije pred sudom u Bosni i Hercegovini osuđena na dve i po godine zatvora zbog saučesništva, ali i zbog pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi, dok je Darko Elez sa ostalim osumnjičenima oslobođen optužbi u Srbiji. Tako je, na kraju, misica ostala jedina osuđena u ovom predmetu.

Povezane vesti – KO JE KRALJ KOKAINA? Čovek koji je video Tita

I dve državljanke Srbije visoko se kotiraju u ovoj konkurenciji. Olivera Petrović Ristić našla se na Europolovoj poternici u okviru novog projekta, a zemlja koja za njom traga je Italija. Na listi najtraženijih žena kriminalaca našla se zbog ubistva zlatara Alda Karlija. Olivera je navedena kao inicijator ubistva Karlija, iako su njih dvoje sarađivali u razgranatoj mreži prostitucije. Italijanski mediji su preneli da se sumnja kako je ubijeni Karli još od 2011. godine blisko sarađivao sa Oliverom Petrović Ristić, kojoj je u periodu od sedam godina pozajmio čak 240.000 evra, što u gotovini, što u nakitu. S vremena na vreme Petrovićeva mu je navodno pružala i seksualne usluge za novac i dragulje, a sumnja se da je motiv njegovog ubistva materijalna korist.

Druga Srpkinja za kojom je raspisana crvena Interpolova poternica je Višnja Aćimović, poznatija po nadimku Beba. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv nje podiglo optužnicu zbog streljanja 37 Bošnjaka u Vlasenici 1992. godine. Radio “Slobodna Evropa” je preneo 2017. godine da je Aćimovićeva saslušana u Beogradu, kada je izjavila da nema poverenja u tužilaštvo BiH, te da se neće odazvati pozivu na suđenje. Zločin koji joj se stavlja na teret dogodio se 1992. blizu logora Sušica, u koji su dovođeni Bošnjaci.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar