INTERVJU LAMBE ĐORELIJEVSKI: Od Tadije do Koraća

INTERVJU LAMBE ĐORELIJEVSKI: Od Tadije do Koraća


Hapsio me Lambe – godinama je bila rečenica kojom su klinci koji su ulazili u svet droge sebi podizali rejting u društvu. Koga Lambe nije hapsio, nije ni mogao da uspe u kriminalnom svetu. Lambe Đorelijevski godinama je bio jedan od najpoznatijih inspektora Četvrtog odeljenja beogradske policije, odeljenja za borbu protiv droga. U ovom odeljenju proveo je 22 godine, kao inspektor i kao šef Odseka za prevenciju narkomanije. Za “Ekspres” govori o stvaranju narko-grupa u Beogradu, funkcionisanju uličnog tržišta, prevenciji…

“Pre 22 godine Četvrto odeljenje bilo je jedino u Srbiji koje se bavilo problemom narkomanije. U to vreme su tek počele da se pojavljuju sintetičke droge, koje su lakše za distribuciju i prodaju nego heroin, koji je do tada imao primat. Heroin je bio dostupan samo onima koji su imali kontakte u inostranstvu, preko kojih su ga nabavljali, i onima koji su mogli da plate. Gram heroina koštao je 100 maraka i to je bila cifra samo za bogate.

Prvi koji su ga koristili bili su “jaki momci” koji su išli preko, u inostranstvo, u pljačke, i koji su time sebi podizali rejting. Onda je počela priča o tome kako heroin radi, kakav je osećaj i tako je počela popularizacija heroina. Sve veći broj mladih je počeo da eksperimentiše. Kad sam ja 1995. godine došao u Odeljenje za narkomaniju, heroin je po Beogradu bio dosta rasut. Bilo ga je svuda. Nažalost, i među srednjoškolcima.”

O počecima beogradskog narko-tržišta, uličnim dilerima, cinkarošima, zemunskom klanu, Zarubičinoj laboratoriji, interesima “škaljara” i “kavača”, curenju informacija, kao i o prevenciji droge za novi broj Ekspresa govori Lambe Đorelijevski.

Ekspres195

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar