Iz crkve na Kosovu ukradeno 45.000 dinara

Iz crkve na Kosovu ukradeno 45.000 dinara

photo: Pixabay


U noći između petka i subote oplјačkana je crkva Pokrova Presvete Bogorodice i parohijski dom u Babinom Mostu i tom prilikom obijena je kasa i uzet novac.

U hramu je izvršena premetačina, obijena je kasa i pokraden novac. Premetačina je izvršena i u parohijskom domu i to u svakoj prostoriji, uklјučujući i crkvenu kancelariju, a potom je obijena garaža na ulazu u crkvenu portu.

Ukradeno je 45.000 dinara – 20.000 dinara u vlasništvu sveštenika i 25.000 dinara crkvenog novca, kao i porodični nakit sveštenikove porodice – saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Pored detalja o slučaju pljačke, Eparhija je oštro osudila napad na crkvenu imovinu, navodeći da očekuje od policije, koja je izvršila uviđaj – da počinioce pronađe i privede pravdi.

Ovo je 15. slučaj skrnavlјenja crkve Pokrova Presvete Bogorodice za poslednje četiri godine. Počinioci do sada nikada nisu bili pronađeni, podsećaju iz ERPKiM.

Sveštenik Aleksandar Našpalić je u trenutku pljačke bio na godišnjem odmoru, tako da niko od članova porodice nije bio prisutan tokom obijanja hrama i parohijskog doma. Plјačku je prijavio predsednik parohijskog crkvenog odbora, Jovica Nikolić, koji je obilazio hram u odsustvu paroha.

„Nažalost, ovakvi nemili događaji unose dodatni nemir među naše sveštenstvo i verni narod, pa Eparhija apeluje da se svi oni koji imaju bilo kakva saznanja o mogućim počiniocima ove plјačke što pre jave policiji i pomognu u istrazi,“ dodaje se u saopštenju.

U Babinom Mostu, etnički-mešovitom selu, pre rata 1999. živelo je 1.100 Srba. Sada ih je u selu ostalo 750.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar