JEDAN LUDAK I JEDAN NOŽ: Policija nije ozbiljno shvatila upozorenja

JEDAN LUDAK I JEDAN NOŽ: Policija nije ozbiljno shvatila upozorenja


Gotovo niko 2011. godine nije znao ništa o mladiću po imenu Luka Magnota. A onda je usledilo zastrašujuće otkriće tela mladog studenta po imenu Lin Džun u Montrealu. Grozničava međunarodna potraga završila se hapšenjem u Berlinu, a Luka Magnota je optužen za ubistvo kineskog studenta sa Univerziteta Konkordija.

Iako je bio nepoznat javnosti, 18 meseci pre hapšenja Magnotu je pratila grupa korisnika interneta koja je bila užasnuta zbog video snimaka za koje su verovali da ih je on napravio. Na snimcima su bila prikazana ubijanja mačića i očigledne pretnje da će počinilac raditi još gore stvari. Amaterski istražitelji sa interneta pokušavali su da upozore vlasti i zaustave čoveka za koga su smatrali da je opasan, ali bez uspeha.

Stotine kriptičnih objava koje je Luka Magnota objavio na internetu prikazuju uznemirujući psihološki portret mladića koji je šokirao svet do srži i mnogo toga otkrio o svom životu tokom odrastanja. Ono što je postalo očigledno malobrojnima koji su ga poznavali, jeste da Magnota ima opsesivno narcisoidnu potrebu da bude primećen.
Luka Roko Magnota rođen je kao Erik Klinton Kirk Njuman 24. jula 1982. godine.

EPA/ANDRE PICHETTE

EPA/ANDRE PICHETTE

Čitao vesti o svom zločinu

Kada bi se u najkraćem opisivao ovaj kanadski ubica, sve bi moglo da stane u jednu rečenicu – osuđen je za jezivo ubistvo i komadanje tela Lin Džuna, kineskog studenta koji je bio na razmeni, čije je delove tela nakon zločina poslao u osnovne škole i kancelariju savezne političke stranke. Tim činom njegov slučaj je postao međunarodno poznat. Nakon što je video snimak koji prikazuje to ubistvo objavljen na internetu u maju 2012. godine, Magnota je pobegao iz Kanade. Za njim je odmah raspisana Interpolova crvena poternica.

Već narednog meseca, u junu 2012, Magnota je uhapšen u internet kafeu u Berlinu dok je čitao vesti o sebi. Paralelno sa policijom, za njim su tragale i grupe za zaštitu životinja zbog postavljanja video snimka na kojem ubija dva mačeta. U decembru 2014, nakon osam dana većanja, sudska porota ga je osudila za prvostepeno ubistvo.

Magnota je rođen u Skarborou u Ontariju kao jedno od troje dece Ane Jurkin i Donalda Njumana. Prema njegovim rečima, majka mu je bila opsednuta čistoćom. Često bi zaključavala svoju decu, a jednom je ostavila zečeve, njihove kućne ljubimce, da se smrznu na hladnoći. Ocu je dijagnostikovana šizofrenija 1994. godine, nakon čega se razveo od supruge, što je dovelo do toga da se Magnota preseli kod svoje bake Filis. I njegova baka i mlađi brat Konrad često su ga zvali “pederu” zbog njegove feminiziranosti.

Tokom 2003. Magnota je počeo je da se pojavljuje u pornografskim video snimcima. Povremeno je radio kao striper i muška prostitutka, a pojavio se i kao pinap model u magazinu iz Toronta 2005. godine koristeći pseudonim Džimi. Pokušao je 2007. da postane takmičar rijaliti serije “Dečko sa naslovne strane”, ali nije uspeo. Imao je više kozmetičkih operacija i išao na audiciju za televizijsku emisiju o plastičnim operacijama u februaru 2008.

Zbog lažnog predstavljanja kao žena kako bi se prijavio za kreditnu karticu i zatim kupio robu u vrednosti od preko 10.000 američkih dolara, kao i zbog tri prevare, osuđen je 2005. godine. Priznao je krivicu i dobio devetomesečnu uslovnu kaznu. Potom je promenio ime u Luka Roko Magnota 12. avgusta 2006, a proglasio bankrot u martu naredne godine zbog 17.000 dolara raznih dugova.

EPA/ANDRE PICHETTE

EPA/ANDRE PICHETTE

Magnota je otvorio veliki broj profila na raznim društvenim mrežama i forumima kako bi podmetnuo razne glasine o sebi. Jedna od njih, koja se pojavila 2007, glasila je da je bio u vezi sa Karlom Homolkom, poznatom ženom ubicom takođe iz Kanade. Magnota je to kasnije negirao u intervjuu za “Toronto san”. Policija iz Montreala je objavila da su se njih dvoje zabavljali, ali su ubrzo povukli tu tvrdnju i priznali da nemaju dokaze koji bi je potkrepili.

Kao i kod odnosa s Homolkom, Magnota je više puta negirao glasine koje je sam podmetnuo kao deo kampanje na internetu. Policija je saopštila da je Magnota napravio najmanje 70 fejsbuk profila i 20 internet stranica pod različitim imenima. Takođe je na rasističkom veb-sajtu Stormfront postavljao objave pod dva različita korisnička imena.

Najava ubistva

Njegova žrtva Lin Džun, student iz Vuhana, bio je poznat i kao Džastin Lin. Uspešno je pohađao fakultet za inženjerske i računarske nauke na Univerzitetu Konkordija. Radio je honorarno kao prodavac i studirao u Montrealu od jula 2011. godine. Poslednji put je viđen 24. maja 2012, a njegovi prijatelji su prijavili da im je te večeri u 21 sat stigla poruka od njega.

Džunov šef je počeo da sumnja da mu se nešto dogodilo kada se sledećeg dana nije pojavio na poslu. Trojica njegovih prijatelja ušla su u Džunov stan tek posle tri dana.

U međuvremenu, samo dan posle Džunovog nestanka na internet sajtu emitovan je jedanaestominutni video snimak pod nazivom “Jedan ludak, jedan nož za razbijanje leda”, na kojem se vidi goli muškarac vezan za okvir kreveta koji je više puta uboden nožem za razbijanje leda i kuhinjskim nožem. Zatim je telo raskomadano i slede akti nekrofilije. Počinitelj koristi nož i viljušku kako bi odsekao deo mesa i tera psa da grize telo. Tokom video snimka u pozadini se čuje pesma “True Faith” grupe “Nju order”, a na zidu se vidi poster za film “Kazablanka” iz 1942.

Shutterstock

Shutterstock

Kanadski policajci su pribavili opsežniju verziju ovog video snimka i potom saopštili da postoji mogućnost da je bilo i kanibalizma. Zastrašujuće je i što su se promotivni materijali za ovaj snimak pojavili na internetu punih 10 dana pre samog ubistva.

Dva dana posle nestanka studenta, advokat iz Montane pokušao je da prijavi snimak policiji u Torontu, lokalnom šerifu i Federalnom istražnom birou, ali su oni odbacili prijavu. I posetioci pomenutog sajta su pokušali da prijave ovaj video, ali takođe bezuspešno jer reakcije nije bilo. Policija je znatno kasnije potvrdila da je snimak autentičan i da je identifikovana žrtva, muška osoba azijskog porekla čiji su delovi tela poslati u Otavu.

Paket, obojen krvlju iz kojeg se osećao neprijatan zadah, u kojem se nalazila leva noga nesrećnog studenta, dostavljen je nacionalnom sedištu Konzervativne stranke Kanade 29. maja 2012. godine. Paket je na sebi imao simbol crvenog srca, a u njemu se nalazila i beleška u kojoj je pisalo da je poslato šest delova tela i da će počinitelj ponovo ubiti.

Drugi paket, koji je bio upućen Liberalnoj stranci, u kojem se nalazila leva ruka, otkriven je u magacinu za obradu kanadske pošte. Domar stambene zgrade u oblasti Snoudon u Montrealu je otkrio trup koji se raspadao u koferu, a bio je ostavljen u hrpi smeća u uličici iza zgrade. Kofer je prvi put video 25. maja, ali ga nije pokupio zbog velike količine smeća tog dana.

Porodica žrtve Jun Li  EPA/ANDRE PICHETTE

Porodica žrtve Jun Li
EPA/ANDRE PICHETTE

Snimci sa kamera

Nakon pretresa te lokacije policija je pronašla ljudske ostatke, krvavu odeću, dokumenta sa identifikacijom osumnjičenog, kao i oštre i tupe predmete. Snimci sa nadzornih kamera unutar zgrade pokazali su kako osumnjičeni iznosi nekoliko vreća, a fotografije su se podudarale sa snimkom osumnjičenog koji je zabeležen u pošti odakle su poslati paketi.

Policija je odmah pretresla stan broj 208 koji je Magnota iznajmio četiri meseca ranije, a za koji je kiriju platio do 1. juna. Stan je uglavnom bio ispražnjen pre nego što ga je napustio. Krv je pronađena na različitim predmetima, uključujući i dušek, frižider, sto i kadu. “Ako ne voliš odraz, ne gledaj se u ogledalo. Briga me”, bilo je napisano crvenim mastilom na unutrašnjoj strani ormara.

Nekoliko dana nakon zločina, 30. maja 2012. godine, potvrđeno je da delovi tela pripadaju Lin Džunu. Osumnjičeni za zločin ubrzo je identifikovan kao Luka Magnota, ali je on do tada već pobegao iz Kanade.

Kao što je obećao u belešci koja je pronađena u prvom paketu, ostali delovi tela su takođe bili poslati na različite adrese. Nekoliko dana posle Magnotinog bekstva, 5. juna 2012, paket sa desnom nogom dostavljen je školi “Sent Džordž”, a još jedan, u kojem je bila desna ruka, osnovnoj školi “Fols Krik” u Vankuveru. Oba paketa su bila poslata iz Montreala. Posle nekoliko nedelja, 1. jula, nakon što je policija dobila anonimnu dojavu, pronađena je i glava raskomadanog studenta na ivici malog jezera u montrealskom parku Angrinjon.

Kada je policija prikupila sve delove tela Lin Džuna, kremacija je obavljena 11. jula, a pepeo pokopan 26. jula na groblju u Montrealu.

Nastaviće se…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar