JOŠ JEDNO OSLOBAĐANJE: Apelacioni presudio, svi iz slučaja ” Stečajna mafija” nisu krivi

JOŠ JEDNO OSLOBAĐANJE: Apelacioni presudio, svi iz slučaja ” Stečajna mafija” nisu krivi

Foto: Printscreen Youtube


Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio od optužbi sve optužene u slučaju poznatom kao “stečjana mafija”, koji je pokrenut pre više od 12 godina.

Tom odlukom preinačena prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu kojom su četvorica optuženih prošle godine bili osuđeni na zatvorske kazne, a potvrđena u delu kojom su ostali okrivljeni bili oslobođeni od optužbi.

Presuda je preinačena i pravosnažno su oslobođeni od optužbi sin glumca Velimira Bate Živojinovića, Milljko Živojinović koji je bio stečajni upravnik GO Rad, zatim Milivoje Mirković, Ljubiša Mitić i Anđelko Bitević.

Oni su prvostepenom presudom bili osuđeni na kazne zatvora od dve do četiri i po godine. Ošštećeno preduzeće GP „Rad” u stečaju je radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva upućeno na parnicu.

Oslobađajuća presuda je potvrđena nekadašnjem predsedniku Trgovinskog suda u Beogradu Goranu Kljajeviću pa je pravosnažno oslobođen svih optužbi za zloupotrebe u vezi sa “Poštanskom štedionicom”, “C marketom” i GP “Rad”. Takođe je potvrđena i oslobađajuća presuda Sekuli Pjevčeviću, Zoranu Jovanoviću, Radisavu Jocoviću i Srboljubu Spasiću.

U obrazložženju presude Apelacionog suda navodi se da nije dovedeno u sumnju zaključivanje prvostepenog suda da nije dokazano da je Goran Kljajević kao predsednik Trgovinskog suda u Beogradu primio poklon da izvršši služžbenu radnju koju ne bi smeo izvrššiti.

“Nije dokazano da je kao služžbeno lice, predsednik Trgovinskog suda u Beogradu iskoristio i prekoračio granice svojih služžbenih ovlaššćenja, da je tražžio od predsednika stečajnog veća sudije Vjere Đurišić i stečajnog upravnika Veselina Jovičevića, koji su postupali u stečaju nad pravnim licem stečajne mase „Sartid“ a.d. iz Smedereva, da stečajni depozit od 340.000.000 dinara koji se nalazio kod banke „P“ bude prebačen na račun banke Poštanska štedionica i time joj obezbedi likvidnost”, navodi Apelaciono sud.

Dodaje i da je pravilno prvostepeni sud zaključio da tužilaštvo tokom postupka ne samo da nije prezentovalo dokaze koji potvrđuju da je bilo Kljajeviću bilo nekom drugom fizičkom ili pravnom licu pribavljena imovinska korist u iznosu od preko 1.500.000 dinara niti se taj element krivičnog dela bilo gde navodi u dispozitivu optužnice.

“Apelacioni sud nalazi i da je pravilan zaključak prvostepenog suda da tokom postupka nije dokazano da je Kljajević naložio sudiji Veselinki Đurdević da za stečajnog upravnika postavi Miljka Živojinovica, te nije dokazano ni da je Kljajević podstrekao ŽŽivojinovica da izvršši izbor najboljeg ponuđača i pri tome izabere Konozorcijum, šmu da završiš sa izborom po raspisanom oglasu”, navodi sud.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar