Ko je bosu okrenuo leđa?

Ko je bosu okrenuo leđa?


Duže od decenije klan Luke Bojovića, kojim od 2012. operativno rukovodi njegov glavni saradnik Filip Korać, držao je pod kontrolom skoro celokupno srpsko podzemlje. Većina kriminalnih grupa u zemlji sarađivala je sa Bojovićevim klanom, najviše u narko-poslovima, ali i u drugim kriminalnim aktivnostima. Ta saradnja, dobrovoljna ili pod pritiskom jačine i moći ovog klana, trajala je i nakon najvećeg rascepa u balkanskom podzemlju izazvanog ratom škaljarskog i kavačkog klana, u kome su Bojović i Korać stali na stranu škaljarskog klana, sa kojima su odranije već imali blisku i uspešnu kriminalnu saradnju, posebno onu koja se vezuje za prekookeanski šverc kokaina, ali i za ubistva koje je ovaj klan vodio na nekoliko frontova.

Tako je zahvaljujući poslušnosti i odanosti prema Koraću i većina srpskih manjih kriminalnih grupa stala na stranu „škaljara“. Međutim, u poslednjih godinu dana situacija u srpskom podzemlju se prilično promenila, i to dok je Korać bio u bekstvu zbog poternice koju je za njim raspisao beogradski Viši sud. Većina kriminalnih grupa u tom periodu okrenula je leđa Koraću, čak su poricali bilo kakvu raniju saradnju sa njim. Takav stav zadržali su i nakon što se Korać krajem prošle godine vratio u Beograd, kada je poternica za njim povučena zbog nedostatka dokaza. Međutim, Korać uprkos novonastaloj uzburkanoj situaciji na kriminalnoj sceni uspeo je da zadrži nekoliko najjačih i najvažnijih saradnika. Mreža koju Korać sada ima u Srbiji i dalje predstavlja vrlo moćnu organizaciju, u kojoj se nalaze vođe najjačih kriminalnih grupa, među kojima su i vođe odreda profesionalnih plaćenih ubica, najuticajniji članovi „Pink Panter” bande, vođe „Hells Angels“, bajkerske bande, ali i nekolicina prvobitnih članova zemunskog klana.

U novom broju Ekspresa koji je već na kioscima, ekskluzivno otkrivamo ko je ostao na strani glavnog operativca Luke Bojovića – od starih „zemunaca“, preko „Pink Pantera“, do bosanskih plaćenika.

Ekspres211 Naslovna 211

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar