KO SU UBIJENI DEDOVIĆ I STAMATOVIĆ? Odavno poznati policiji

KO SU UBIJENI DEDOVIĆ I STAMATOVIĆ? Odavno poznati policiji


U Atini su sinoć ubijene navodne vođe škaljarskog klana Igor Dedović (43) i Stevan Stamatović (43) u prepunom restoranu, u kome su bili sa suprugama i decom.

Po pisanju grčkih medija sve se odigralo za manje od minute – napadači su utrčali u restoran i sa više hitaca usmrtili Dedovića i Stamatovića. Tom prilikom ranjena je i jedna žena, koja je odmah prevezena u bolnicu.

Dedović i Stamatović su odavno poznati policijskim službama, piše CDM.

Za Igorom Dedovićem (43), koji je sa braćom Igorom i Jovicom Vukotićem označen kao jedan od vođa škaljarskog klana, bila je raspisana poternica zbog pokušaja dvostrukog ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića navodno bliskih kavačkom klanu krajem marta 2016. u Kotoru. Stupar je tada zadobio teške telesne povrede opasne po život, dok je Radonjić ostao nepovređen.

Pročitajte još: Ko su sve plaćenici škaljarskog klana?

Dedovića su inspektori povezivali sa švercom narkotika. Dedović je nekada bio vlasnik čuvenog lanca picerija “Pronto”, nekoliko dana nakon što je bio ranjen u pucnjavi koja se dogodila u avgustu 2008. godine, napustio je Crnu Goru.

Vojin Stupar na kojeg su, kako se sumnja pucali Dedović, Vukotić i Šaković, je zet Igora Božovića, jednog od vođa kavčana koji je takođe u bekstvu, dok je Miloš Radonjić pre nekoliko meseci uhapšen u Hrvatskoj sa lažnim dokumentima.

Stevan Stamatović važi za vođu zagoričana, kriminalne grupe iz Podgorice koja je blisko sarađivala sa škaljarskim klanom. Stamatović je optužen da je organizovao kriminalnu grupu čiji je zadatak bio da ubiju Radojicu Zekovića, koji je navodno blizak kavačkom klanu. Njemu je u novembru prošle godine za to krivično delo izrečena kazna zatvora u trajanju od 12 godina. Stamatović je bio u bekstvu i sudilo mu se u odsustvu.

Pročitajte još: Najveći mafijaški rat na Balkanu

Ubijeni Stamatović je postao poznat u Srbiji u okviru istrage ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi 13. oktobra 2016. godine, jer je navodno tog dana bio u Beogradu, nakon čega se vratio u Podgoricu. On je, međutim, demantovao da ima ikakve veze sa ubistvom Saleta Mutavog. Takođe, Stamatović je dovođen u vezu i sa oružjem koje je u pronađeno u Jajincima, u blizini kuće tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podseća Blic.

Jedan od najbližih saradnika ubijenih Dedovića i Stamatovića je Milić Minja Šaković koji je na slobodi u Crnoj Gori. Od vođa škaljaraca preostala su braća Vukotić, s tim što je Jovica Vukotić u ekstradicionom pritvoru u Beogradu, dok je Igor Vukotić u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

U aprilu 2019. jedan od najvećih udaraca škaljarskom klanu bio je upravo ubistvo Veselina Veska Vukotića, oca Jovice i Igora Vukotića. Vesko Vukotić ubijen je u Kotoru ispred svoje kuće. To ubistvo je do danas ostalo nerasvetljeno.

Kotorski klanovi ranije su delovali kao jedna kriminalna grupa. Međutim, krajem 2014. godine u Valensiji je nestalo oko 300 kilograma kokaina, nakon čega je došlo do rascepa u klanu, koji se podelio na “škaljarce” i “kavčane”. Ubrzo su počela ubistva.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar