Koliko košta ubistvo novinarke

Koliko košta ubistvo novinarke

Foto: Shutterstock


Specijalno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv grupe Nikšićanina Radovana Mujovića, bliskog kavačkom klanu, kojom se on i Budvanin Vasilije Rafailović terete za stvaranje kriminalne organizacije sa još 21 članom, a koji se konkretno terete za planiranje i izvršenje teških krivičnih dela, kao što su planiranje ubistava i držanje narkotika.

Optužnica je podignuta na osnovu brojnih dokaza, kao i iskaza dvojice svedoka saradnika, od kojih je jedan – Bajram Pista svedočio i o planiranom ubistvu novinarke “Vijesti” Olivere Lakić.

Podgorički “Dan” objavio je deo optužnice koje se tiču iskaza ovog svedoka, a u kome on tvrdi da mu je za “Oliverino ubistvo ponuđeno 200.000 evra”.

Povezane vestiČas ih vidiš, čas ih ne vidiš

-Svedok saradnik govori o detaljima i razgovorima koji su se desili za vreme njegovog boravka u F odeljenju zatvora tokom izdržavanja kazne. U njegovu sobu 1. ili 2. maja 2020. godine došao je okrivljeni B. F. pitajući ga poznaje li Oliveru Lakić. Svedok saradnik navodi da je to pitanje povezao sa pričom koju mu je ranije u Istražnom zatvoru za istu osobu ispričao V. B. – navodi se u optužnici. Svedok saradnik je pomenutom odgovorio da ne zna o kome se radi.

-Na to mu je, kako sam navodi, okrivljeni B. F. odgovorio to je žena, zlo od žene, ona je umešana u našu grupu, naše ljude, ona zna nešto. Navodi da mu okrivljeni B. F. nije rekao šta Olivera Lakić zna, niti da li ju je pratio ili bilo šta drugo, ali da ga je posle toga pitao: „Znamo da ćeš dobiti trećinu kazne, šta bi ti tražio u naknadu da izvršiš ubistvo Olje Lakić?” Odgovorio je da ima čoveka koji ga organizuje, koji je iza njega i da ne želi da radi bilo šta iza njegovih leđa, kazavši mu: „Javi se njemu” – piše u optužnom aktu.

Zbog njegovih odgovora, kako se navodi, B. F. se vidno iznervirao i izašao iz ćelije.

Povezane vestiSprečene likvidacije

-Nakon ovog razgovora, po kazivanju svedoka saradnika B. P., 5. ili 6. maja u njegovu sobu dolazi da razgovara sa njim okrivljeni G. R., koji ga je pitao kako je, kako se oseća i započinje priču: „Mnogo si dobar momak, nemoj da misliš da nemam ljude, ali bih ti ponudio jedan posao”. Svedok navodi da on u tom trenutku ne zna da li je G. R. prethodno B. F. ispričao za njihov raniji razgovor i nije mu jasno da li je G. R. prethodno poslao okrivljenog B. F. da čuje njegovo mišljenje i da ga proceni. Tada ga po kazivanju svedoka okrivljeni G. R. pita: „Za koliko para radiš ubistvo?” Na šta mu je svedok odgovorio da za obično ubistvo naplaćuje kilogram kokaina i 50.000 evra, kao i da mu treba vreme da upozna lokaciju i dobije informacije o osobi koja je meta. Na to mu je G. R. rekao: „Dao bih ti 150.000 evra keša, a i da mi tražiš i 200.000, da mi završiš ovo, samo da mi je makneš”, misleći na Oliveru Lakić – navodi se u dokumentaciji tužilaštva. Svedok ga je pitao zašto baš njemu nudi taj posao kada mu je prethodno rekao da ima ljude za to. Usledio je odgovor G. R.: „Ona zna nešto što ne treba da zna”. G. R. je potom pitao kome treba da se javi da bi ga angažovao, na šta mu je svedok saradnik rekao da na tu ponudu ne može odgovoriti bez znanja J. M. Nakon ovog razgovora okrivljeni G. R. je otišao po kriptu, vratili su se u sobu i nakon što je dobio kontakt J. M. počeo se dopisivati sa njim. Okrivljeni J. M. je kada je primio kod sa kripte okrivljenog G. R. pitao: „Ko ste?” i ovaj mu je objasnio, na šta mu je J. M. odgovorio porukom: „Je li moj brat opet nešto z… Zašto mi se javljate?”, a G. R. je odgovorio: „Nudim mu posao za 150.000 i to najlakši, a on neće da pristane bez tvog znanja”, tvrdio je svedok saradnik, navodeći na kraju da ne zna šta se posle toga dešavalo.

Kako je objavio “Dan”, iako se u optužnici navodi izjava svedoka o planiranom ubistvu novinarke Lakić, to delo nije na spisku krivičnih dela za koja se ova grupa tereti, niti se navode detalji kako je sprečen ovaj zločinački plan.

Ranjena ispred zgrade

Olivera Lakić, novinarka koja se bavi istraživačkim radom, ranjena je 8. maja 2018. godine oko 21 čas ispred ulaza zgrade u kojoj živi u Podgorici, kada joj je nepoznata osoba prišla s leđa i iz blizine ispalila metak u desnu potkolenicu. Do danas taj slučaj nije rešen.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar