Kome zvona zvone?

Kome zvona zvone?

Youtube printscreen


Vlasti Republike Srpske se suočavaju sa brojnim političkim i ekonomskim teškoćama, pa im rešenje ubistvo biznismena Slaviše Krunića stoji kao pitanje kredibiliteta.

Godinama su vlasti Republike Srpske tvrdile da na njihovim prostorima nema organizovanog kriminala. To što posle klasičnog mafijaškog ubistva Slaviše Krunića, biznismena iz Banjaluke, ćute na pomenutu temu i nije toliko bitno, koliko činjenica da su se istražni organi, tužilaštvo i kompletan bezbednosti sistem, namerno ili po nečijem diktatu, upetljali u ovaj slučaj kao pile u kučine, što dovodi do realne opasnosti da ovaj ekstremni kriminalni slučaj nikad ne bude rešen.

Kamenčić u cipeli

Naravno, teško je stati iza reči političkog poslenika Dragana Mektića “ispaljenih” iz Sarajeva, koje glase da na “ovom ubistvu postoji jasan potpis vlasti iz Banjaluke”. Međutim, dobrano je jasno da je Slaviša Krunić, biznismen čije firme su zapošljavale više od hiljadu radnika, likvidiran u poručenoj sačekuši, te da su “radove” izveli ovejani kriminalci koji su odavno poznati policiji Srpske, pa i šire. Takođe nema sumnje da je ubistvo poručio neko moćan i da je ubistvo organizovano po već poznatom mafijaškom klišeu. Da li su policijske snage, zbog te moći, u istrazi na mestu zločina, kao i pre samog ubistva tako amaterski odradile svoj posao? Ukoliko je tako, samo se otvara sumnja da je Krunić ipak nekome bio “kamenčić u cipeli”.

Da podsetimo, Slaviša Krunić i njegov telohranitelj Žarko Pavlović sa Pala, ubijeni su u zasedi 22. aprila 2019. uveče na, dvadesetak metara ispred kapije Krunićevog imanja u banjalučkom naselju Glamočani. U razmeni vatre Krunićevog obezbeđenja i kriminalaca ubijen je napadač Željko Kovačević, višestruki prestupnik sa bogatim dosijeom. Iste noći policija je uhapsila Emilija Balda, takođe poznatog kriminalca za koga se sumnja da je učestovao u ubistvu. Policija je raspisala poternicu za Bendijem Đukanovićem, čovekom koji u biografiji ima niz teških krivičnih dela. U Srbiji je osuđen na šest godina zatvora zbog učešća u pokušaju ubistva kontraverznog biznismena iz Beograda Nebojše Stojkovića Stojketa. Svi raspoloživi podaci do kojih je došla istraga ukazuju da je Đukanovićm koji je trenutno u bekstvu, pucao u Krunića.

Šta su u ovom slučaju važne činjenice: Najpre, niko zvanično iz vlasti, niti u široj javnosti nije rekao da Slaviša Krunić iza sebe ima kriminalne tragove. Imao je razvijen biznis, a bio je vlasnik firme za obezbeđenje imovine i lica “Sector Sekuriti”. Tokom istrage, kako piše poznati banjalučki bloger i novinar Slobodan Vasković, na mestu zločina policija je napravila više profesionalnih propusta. Tek posle dva dana, policija je pronašla dve puške koje su kriminalci koristili u ubistvu. Tek tada su nađene i čaure, na kojima su nađeni otisci prstiju Đukanovića i još jednog pucača, što podrazumeva da je u ubistvu učestvovala i četvrta osoba. Policija nije držala na posebnim merama, čoveka koji je nedavno izašao iz zatvora. Policiji je, kako piše Vasković, bilo svakako poznato (postoje prijave samog Slaviše Krunića) da mu je već dugi niz godina otvoreno pretio izvesni Šaša Milaković, samozvani komandant narodnog fronta zvanog “Brigada”. To je zapravo kriminalna grupa koja deluje na području Prijedora. On je od Krunića, prema brojnim svedočenjima, tražio da mu proda svoju firmu ili da prestane da se bavi tim poslom. O ovim pretnjama Slaviša Krunić je svojevremeno obavestio i neke zapadne ambasade… Nije poznato da li su vlasti u Banjaluci reagovale na Krunićeve prijave.

Zločin visokog ranga

Vladi u Banjaluci tako se našla u ozbiljnom problemu, a tek će se naći ukoliko u skorije vreme ne reši ubistvo biznismena Slaviše Krunića i njegovog telohranitelja Pavlovića, naravno da otkrije ko je naručilac mafijaškog zločina. A takvih zločina pod oznakom visokog ranga ima još. Kao Damaklov mač, vlastima nad vratom stoji i nerešeno ubistvo Davida Dragičevića, bez obzira što ga mnogi bezdušno rabe kao političku polugu.

Novopostavljeni premijer  RS Radovan Višković tvrdi da će ubistvo Krunića brzo biti rasvetljeno, dok predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, svesna delikatnosti situacije, povodom Krunićevog ubistva kaže:b”Bilo je nemilih i teških situacija, posebno ako se govori o ubistvu, i to pokazuje da određena zvona zvone”.

Na sahrani Slaviše Krunića, njegov otac je izrazio uverenje da će MUP Srpske naći ubice i poručioce, a zamolio je i građane da im pomognu jer “Svi smo mi MUP”, rekao je otac.

Imunitet

Uhapšeni Emilijano Baldo u istrazi tvrdi da ima neoboriv alibi da je u trenutku ubistva bio veoma daleko. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač tvrdi da Baldo ne govori istinu i da za to ima neoborive dokaze.

Spin ili činjenica?

Izvori BN Televizije, pozivajući se na izvore iz istrage objavili su svedočenje Emilia Balda koji tvrdi da je dva sata pre ubistva u jednom restoranu za istim stolom sedeli sa Benedi Đukanovićem , Slavišom Krunić i Žarkom Kovačević.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar