Komesarka Saveta Evrope: Srbija da preispita nacrt zakona o doživotnom zatvoru

Komesarka Saveta Evrope: Srbija da preispita nacrt zakona o doživotnom zatvoru

FOTO: OKSANA TOSKIC


Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatovič je u pismu upućenom srpskoj ministarki pravde pozvala srpske vlasti da preispitaju nacrt zakona koji uvodi kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovnu slobodu za najteža postojeća krivična dela.
U pismu srpskoj ministarki pravde Neli Kuburović objavljenom danas komesarka Saveta Evrope poziva vlasti da preisptaju nacrt tog zakona koji se upravo razmatra u Skupštini Srbije.

Mijatovič je podsetila da kazna doživotnog zatvora da bi bila u skladu sa članom tri Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja je obavezujuća za Srbiju, mora da ima mogućnost smanjivanja, drugim rečima mora da postoje izgledi za oslobadjanje zatvorenika i mogućnost preispitivanja kazne, navodi se u pismu.

Povezane vesti – Da li doživotni zatvor sprečava recidiv i šta je adekvatna kazna za najteže zločine pročitajte ovde.
Ona je takođe izrazila zabrinutost zbog odluke vlasti da ne održe javnu raspravu o nacrtu zakona i pozvala ih da to ipak urade.

“Srpske vlasti treba da osiguraju da ova ili bilo koja druga zakonska inicijativa ove vrste bude u potpunosti u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava”, ocenila je Mijatovič.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Syam

    Pa kakve mi veze imamo sa EU? Prestanite sa tim proseravanjem. Zasto bi mi radili nesto na nasu stetu kad niko ni NE zeli od Srba da bude u EU I nikada necemo ni uci u nju. Teski kriminalci su jedino, ponavljam jedino dostojni dozivotnih robija I u to nema niceg komplikovanog. Dajte da ne tracimo vreme na budalastinama.

+ Ostavite komentar