KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG SNIMAKA RANJAVANJA PECONIJA

KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG SNIMAKA RANJAVANJA PECONIJA


Braniocima Željka Rutovića i Neđeljka Mumina, osuđenih za pucnjavu u hotelu „Prag”, sporno je što je video-zapis incidenta prvo objavljen u medijima, a zatim pod oznakom „poverljivo” svrstan u dokazni materijal

Branioci Željka Rutovića, osuđenog na četiri godine i četiri meseca, i njegovog telohranitelja Neđeljka Mumina, kome je izrečena kazna zatvora od dve godine i dva meseca zbog ranjavanja vlasnika Televizije „Hepi” Predraga Rankovića Peconija 22. marta 2017. godine u hotelu „Prag”, podneli su krivičnu prijavu zbog javnog objavljivanja video-snimka pucnjave, a koji je bio ključni dokaz na sudu, saznaje „Ekspres”.

Oni su Prvom osnovnom tužilaštvu podneli prijavu protiv nepoznate osobe zbog sumnje da je izvršila krivično delo povreda tajnosti, odnosno što je pomenuti snimak, koji je odlukom suda proglašen tajnim, neovlašćeno dostavila medijima.

U krivičnoj prijavi, u koju je „Ekspres” imao uvid, navodi se da postoji sumnja da je za sada neidentifikovana osoba snimak sa DVR marke „samsung 1650E”, na kojem je zabeležen događaj od 22. marta iz hotela „Park”, neovlašćeno otkrila i dostavila internet portalu dnevnih novina, koji ga je i objavio.

– Pomenuti snimak je pribavljen odlukom sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i nosi oznaku „poverljivo”. On se pojavio na internet portalu medija, iako u trenutku javnog objavljivanja nije bio izveden kao dokaz ni pred tužilaštvom, ni pred sudom, a nije bio dostavljen ni braniocima. Kako je nepoznata osoba otkrila i javno objavila podatke koji su u sudskom postupku označeni kao tajna, postoji sumnja da je izvršeno krivično delo povreda tajnosti podataka – kaže za „Ekspres” izvor upućen u sadržaj krivične prijave.

Objavljivanjem snimka je, kako se navodi u prijavi, narušeno pravo na pravično suđenje okrivljenima, kao i pretpostavka nevinosti. Rutovićevi i Muminovi branioci smatraju da je objavljivanje snimka i njegov navodni opis imalo za cilj da se izvrši pritisak javnosti na sud i da se utiče na njegovu nezavisnost, kao i na zakonitost samog postupka.

Osim toga, oni su osporavali autentičnost snimka, jer se, kako su navodili, ne može pouzdano utvrditi da li su na njemu vršene neke izmene. Ovu sumnju, naveli su, potkrepljuje činjenica da im taj video-zapis nije dostavljen, iako su to i usmeno i pismeno tražili od suda.

– U trenutku kada je snimak objavljen u medijima, advokati ga nisu imali, pa postoji sumnja da je taj kome je snimak predat napravio izmene na njemu i tako ga učinio delimično neupotrebljivim – navodi se u prijavi.

Od početka sudskog postupka koji je protiv Rutovića i Mumina vodio Viši sud u Beogradu, branioci okrivljenih osporavali su autentičnost snimka. Tvrdili su i da nedostaju delovi snimka, a u nekim sekvencama čak i po 20 sekundi video-materijala.

U Prvom osnovnom tužilaštvu „Ekspresu” je rečeno da postupaju po podnetoj krivičnoj prijavi. Pucnjava u hotelu „Prag” od početka zaokuplja posebnu pažnju javnosti. Najpre zbog činjenice da su njegovi glavni akteri Predrag Ranković i Željko Rutović, dobro poznati beogradski biznismeni. Tog 22. marta 2017. godine u večernjim satima Ranković je, prema policijskim informacijama, za stolom sedeo sa Srđanom Milovanovićem, vlasnikom „Kopernikusa”, Milom Đuraškovićem, vlasnikom „Nibens grupe”, pevačicom Tijanom Radivojević i Novicom Kocićem, vlasnikom preduzeća „Građevinar” i Zvezdara teatra.

Interesantno je da tokom istrage, a potom i na glavnom pretresu, gotovo niko od prisutnih nije želeo da govori o samom događaju. O pucnjavi u kojoj je ranjen u nogu, odnosno o njenim akterima, nije želeo da govori ni povređeni Ranković.

U pucnjavi, on je pogođen s pet hitaca u nogu i karlicu, i operisan je u beogradskom Urgentnom centru. U bolnici je proveo nekoliko nedelja.

Odmah posle pucnjave u hotelu „Prag”, policija je intenzivno počela da traga za Željkom Rutovićem, koji je iz hotela pobegao. U narednih nekoliko sati on je pobegao iz Srbije i od tada je u Americi. Za njim je, po nalogu Višeg suda u Beogradu, 4. aprila 2017. godine raspisana poternica.

Protiv Rutovića i Mumina istraga je najpre vođena zbog pokušaja ubistva u saizvršilaštvu, ali je tužilaštvo nakon sprovedene istrage optužnicu podnelo za lakša krivična dela: nanošenje teških povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar