KURIR: Uhapšen Vlada Japanac

KURIR: Uhapšen Vlada Japanac

Tanjug


Policija je, kako Kurir saznaje, danas u Beogradu uhapsila Vladu Japanca!

On je uhapšen  na osnovu međunarodne poternice zbog izdržavanje dve kazne zatvora u trajanju od četiri godine.

Kako Kurir saznaje, Japanac je prilikom hapšenja pokušao da pobegne, ali je brzo savladan i priveden.

Hapšenjem Japanca policija je nastavila niz uspešnih akcija. Podsetimo, samo nekoliko dana nakon mafijaškog ubistva u Belvilu, uhapšeno je čak pet osoba koje su učestvovale u izvršenju ovog zločina. Takođe, danas su uhapšena i dvojica narko dilera sa 65 kilograma droge, a kod njih su pronađene silikonske maske, te se sumnja da su pripremali neko teže krivično delo.

Ko je Vlada Japanac?

Kada je MUP Srbije 2001. izdao Belu knjigu, Jovanović je označen kao član grupe Dušana Spasojevića Šiptara. a u njegovom stanu u Budvi su se krili atentatori na Vuka Draškovića. U postupku za atentat na lidera SPO u Budvi juna 2000. utvrđeno je da su trojica atentatora iz JSO koji su bili sa Dušanom Spasojevićem koristili stan Vlade Japanca. Međutim, Jovanović se na tom suđenju pojavio samo kao svedok i rekao da nema pojma ko je sve koristio njegov budvanski stan, s obzirom na to da su svi imali ključeve.

Osuđivan zbog iznude 50.000 evra od vlasnika taksija

Jovanović je 2005. pokušao da iznudi 50.000 evra od vlasnika “Maksis taksija” Nenada Mikića. Kazna mu je kasnije prepolovljena, ali je odmah po izricanju presude pobegao iz zemlje. Srbija je za njim raspisala Interpolovu poternicu, ali se o njemu nije znalo ništa sve do sredine 2008, kada je uhapšen u BiH. Iako je Srbija očekivala da će Vlada Japanac biti uhapšen, BiH ga nije izručila, jer ima i njihovo državljanstvo.

Španija ga isporučila

Godinu dana kasnije Italija obaveštava srpske vlasti da je begunac sa Interpolove poternice uhapšen kod njih. Ali Jovanovića nakon devet meseci puštaju iz ekstradicionog pritvora. Utočište pronalazi u Španiji, ali već nakon dva meseca ga hapse zbog falsifikovanih putnih isprava i neispravne vize. Španija ga je potom izručila Srbiji, gde ga je, osim dvogodišnje kazne, čekao zatvor zbog dva slučaja falsifikovanja.

Na aerodromu pretio ubistvom

Japanac je optužen da je 2011. na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” pretio ubistvom Jovanu Hranisavljeviću, svedoku u postupku protiv Jovanovića zbog napada na zatvorskog čuvara. Navedeno je da je Japanac pronašao Hranisavljevića koji se u međuvremenu zaposlio na aerodromu s namerom da ga instruira kako da istupi pred sudom.

Dao mu je svoju vizit kartu i pozvao ga da dođe u njegov kafić, a kada je ovaj odbio, Jovanović je rekao da mu je poruku lično poslao Milorad Ulemek Legija. Potom mu je kazao da ukoliko ne bude na sudu izgovorio, ono što mu on naredi, da će ga ubiti, navedeno je u optužnom aktu.

Otep radnicu i pretio joj da će je dati u prostituciju

Apelacioni sud osudio je u maju 2017. Vladu Japanca na skoro tri godine zatvora zbog iznude 710 evra i 4.000 dinara od svoje radnice Branke Đorđević. U presudi Apelacionog suda navodi se da su Japanac i saučesnici sve vreme tokom izvršenja krivičnog dela vređali i pretili Branki Đorđević.

U jednom trenutku Jovanović je rekao ženi: “Hoćeš li u zatvor ili da se kurvaš? Biraj zemlju, Bugarska ili Rumunija!”

Sud je utvrdio da je Jovanović u avgustu 2014. došao u stan Branke Đorđević, inače radnice u jednom Japančevom lokalu. Jovanović je upao u stan nesrećne žene i rekao joj: “Znaš li ko sam ja?” i potom je bacio na krevet, udarao kolenom i nastavljao da je pita: “Gde su naše pare?!”

Za to vreme njegovi saučesnici Grahovac i Milošević prevrnuli su ceo stan tražeći novac. Njih dvojica su našli 710 evra i oko 3.000-4.000 dinara – uzeli pare, a zatim Branku odveli u kafić Japančeve supruge, gde su je naterali da potpiše izjavu u kojoj kaže da je iz kase lokala uzela 86.000 dinara i dnevni pazar od 12.000 dinara.

Šaranović planirao da ga ubije

Miloš Vojnović, koji je po nalogu Slobodana Šaranovića ubio Miloša Vidakovića u Budvi 2013. godine, u Specijalnom sudu je ispričao sve što zna o tom i ubistvu brata Luke Bojovića, Nikole, kao i planovima za likvidaciju Filipa Koraća, Luke Đurovića i Vlade Japanca.

“Stekao sam utisak da smo i mi i naše porodice ugroženi. Miloša sam slušao bez pogovora. On nam je rekao da Vlada Japanac priča po Beogradu da se sprema osveta za Bojovićevo ubistvo. Tada smo planirali da ubijemo njega. Za taj posao smo dobili novac od Slobodana Šaranovića, kupili automobil, “volvo”, ometače za mobilni telefon da bi mogli da otkrijemo ako postave bombu pod kola, nabavio sam i neke pancire na Banjici”, izjavio je Vojnović na suđenju.

Ubijeni muškarac brat po majci člana

Blažo Đurović (39), muškarac izrešetan u martu 2018. ispred kuće na Voždovcu, brat je po majci Vladimira Jovanovića.

Đurović je likvidiran u klasičnoj sačekuši ispred svoje kuće u Ulici Vojvode Skopljanca 22 na Voždovcu, kada je krenuo da isparkira automobil iz garaže. Preminuo je na licu mesta, a iste sekunde ubice su se dale u beg, da bi nekoliko kilometara dalje, u blizini Kumodraškog groblja spalile automobil koji su koristili u likvidaciji. Policija je proveravala da li ta porodična povezanost može da se dovede u vezu sa likvidacijom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar