LIKVIDACIJA SRPSKIH CIVILA I ZAROBLJENIKA U AKCIJI ” SANA 95″: Uhapšen general Atif Dudaković, bivši komandant 5. korpusa armije BiH

LIKVIDACIJA SRPSKIH CIVILA I ZAROBLJENIKA U AKCIJI ” SANA 95″: Uhapšen general Atif Dudaković, bivši komandant 5. korpusa armije BiH

Foto: Printscreen Youtube


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg komandanta 5. korpusa i Armije BiH Atifa Dudakovića zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti. Pored Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa ratnim zločinima nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti, prenosi “Klix.ba”.

Kako prenosi RTRS radi se o predmetu ratnog zločina i akciji “Sana 95”.

Prijava protiv Dudakovića podnesena je još 2006. godine kada su se u javnosti pojavili videosnimci kako naređuje i ubija srpske civile. Tada su prijavu protiv Dudakovića nadležnom tužilaštvu zajedno podneli tadašnji predsednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik.

Penzionisani general Armije BiH sumnjiči se za ratne zločine počinjene na teritoriji zapadne Krajine, na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni.

Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa Armije BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.
Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tokom vojne akcije “Maestral”, navodi agencija Beta.

Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod.

Više detalja o ovoj akciji bit će poznato tokom dana. Tužilaštvo je protiv Dudakovića godinama vodilo istragu.

 

Ko je Atif Dudaković

Atif Dudaković je završio srednju vojnu školu u Zadru, a 1976. Vojnu akademiju, smer artiljerija.
Početak rata 1991. godine zatekao ga je u Zadru, u Artiljerijskom školskom centru, posle čega je prešao u Knin, gde je dobio čin kapetana i funkciju komandanta artiljerije pod komandom tadašnjeg pukovnika Ratka Mladića.

U aprilu 1992. postao je komandant opštinske teritorijalne odbrane Bihaća, zatim komandant Druge muslimansko-hrvatske pešadijske brigade.

U ratu u BiH je napredovao do brigadnog, a potom i divizijskog generala, a na mesto komandanta Petog korpusa Armije BiH sa sedištem u Bihaću postavljen je 1. novembra 1993. Jedinice pod njegovom komandom porazile su jedinice Zapadne Bosne Fikreta Abdića. Posle rata bio je komandant zajedničke komande Vojske Federacije BiH.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar