Metak na čekanju

Metak na čekanju

printscreen-Instagram


Metak u cevi i još 14 u okviru pištolja „zbrojovka CZP-07” u rukama Nikšićanina Petra Mujovića (20) bili su spremni za likvidaciju Jovana – Jovice Vukotića, označenog kao šef škaljarskog kriminalnog klana. Sa ovim pištoljem Mujović je uhapšen prošle srede, i to ni manje ni više nego ispred policijske stanice u Kotoru, u kojoj se baš u to vreme nalazio Vukotić. Šefa „škaljaraca“ policija je ranije tog dana presrela, a zatim mu brzopotezno uručila poziv na razgovor radi “prikupljanja obaveštenja”.

Jovica Vukotić je iz zatvora u Spužu izašao 28. jula, nakon što je protiv njega obustavljena istraga zbog pokušaja ubistva dvojice članova kavačkog kriminalnog klana – Miloša Radonjića i Vojina Stupara. Od dana kada je pušten na slobodu, Vukotić je samo dva puta izašao iz kuće. Najpre tri dana kasnije, 31. jula, kada je pod policijskom pratnjom otišao u Bar na sahranu svog prijatelja Alana Kožara, koji je 23. jula zajedno sa Užičaninom Damirom Hadžićem izrešetan na Krfu.

Od tada Vukotić nije izlazio iz svoje kuće u Kotoru. Do 21. oktobra, kada se vozilom, kojim je upravljao njegov telohranitelj Dragoljub Ćetković uputio ka Jadranskoj magistrali. Ispred tunela Vrmac, Vukotićevo vozilo zaustavila je policijska patrola, a od njega je zatraženo da pođe u policiju radi “prikupljanja obaveštenja”.

Pistolj

Vukotić nije pristao da krene tek tako, već je od policajaca zatražio da mu uruče poziv.

“Nakon skoro sat vremena doneli su poziv i otišli su do stanice. Dok je Jovan sedeo unutra, video je da jedan od policajaca unosi češku ’zbrojovku’ i rekao im je da to može opaliti. Nastala je gungula, a onda je ušao Ćetković i rekao mu: ‘Uhvatio sam ga, sa metkom u cevi pištolja’. Vukotić je pitao koga, a on je objasnio da ih je taj Mujović, kojeg je razoružao ispred stanice policije, pratio sve vreme, čak i onih skoro sat dok su čekali poziv za saslušanje”, rekao je Vukotićev branilac, advokat Branko Anđelić.

Prema navodima crnogorskih medija, policija je reagovala tek nakon što je primetila tuču između Ćetkovića i Mujovića. Mujović je tada uhapšen, a pištolj zaplenjen.

Povezane vesti – Sigurna luka za biznis i beg

U zvaničnom saopštenju crnogorske Uprave policije se ne navodi intervencija Vukotićevog šefa obezbeđenja. „Mujović, označen kao bezbednosno interesantno lice, uhapšen je u blizini službenog parking prostora Odeljenja bezbednosti Kotor. Nakon što su ga inspektori uočili da osmatra objekat i parking prostor, on je legitimisan i pregledan od strane policijskih službenika, koji su kod njega pronašli pištolj ’zbrojovka CZP-07’ u ilegalnom posedu, i sa udaračem u zadnjem položaju, spreman za upotrebu. Pištolj je izbrušenog fabričkog broja sa okvirom u kojem se nalazilo 14 komada municije, kao i jedan metak u cevi pištolja. Takođe, pronađen je i mobilni telefon sa kriptozaštitom“, saopštila je uprava policije.

O hapšenju osumnjičenog odmah je, kako navodi crnogorska policija, obaveštena viša državna tužiteljka u Podgorici, koja je naložila da se osumnjičeni “liši slobode i da se protiv njega podnese krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija“.

Pola miliona za likvidaciju

Crnogorski mediji navode da je posle hapšenja Mujović u razgovoru sa kotorskim inspektorima priznao da je planirao ubistvo Vukotića.

“On je čak objasnio kako je desetak dana pratio Vukotića i čekao pogodan trenutak da ga ubije. Navodno, za ubistvo je trebalo da dobije pola miliona evra“, prenose crnogorski mediji.

Međutim, na saslušanju pred tužiocem, Mujović nije priznao planirano ubistvo.

“On je saslušan u prisustvu svog branioca. Samo je kratko priznao izvršenje krivičnog dela, odnosno da je u četvrtak sa sobom nelegalno nosio pištolj i to navodno zbog lične zaštite. Na dalja pitanja nije želeo da odgovara“, rečeno je nezvanično u sudu. Sudija Špiro Pavićević je Mujoviću nakon saslušanja odredio pritvor do 30 dana i osumnjičeni se od tada nalazi u Istražnom zatvoru.

Shutterstock

Shutterstock

Iako se krivičnom prijavom tereti samo za nedozvoljeno nošenje oružja, policijskim inspektorima, kao i samom Vukotiću jasno je da se radilo o planiranom ubistvu.

U poruci medijima Vukotić je rekao da će, u slučaju da mu se “nešto desi”, policiju smatrati odgovornom.

“Dva puta sam izašao iz kuće od kada sam na slobodi i oba puta policija hoće da me privede, pre toga mi pretresaju automobile, drže me na ulici kao glinenog goluba. Od sada, ako mi se bilo što desi, moja porodica i prijatelji policiju će smatrati direktno odgovornom”, rekao je Vukotić.

Povezane vesti – GDE JE NOVAC, TU JE ZABAVA: Pozdrav iz Kotora

Zbog ozbiljnosti situacije dalju istragu u ovom slučaju preuzeli su pripadnici specijalnog policijskog odeljenja, na kojima je sada zadatak da prikupe dokaze za krivično delo – planirano ubistvo.

Glavni dokaz u toj istrazi je kriptovani mobilni telefon, koji je pronađen kod uhapšenog Mujovića, i koji je poslat na analizu kako bi se otkrili njegovi kontakti, pozivi i poruke preko kojih je, kako se veruje, i dogovoreno ubistvo.

Nikšićka ekipa

Osumnjičeni Petar Mujović rođeni je brat Radovana Mujovića (31), koji prema policijskim podacima važi za visokokotiranog člana kavačkog klana.

Obojica braće, i Radovan kao organizator kriminalne grupe i njegov brat Petar, bili su hapšeni u avgustu 2019. godine u policijskoj akciji “Kargo” zbog sumnje da su organizovali šverc na regionalnom nivou. U akciji je uhapšena i Radovanova devojka Milena Kankaraš (24), kao i desetoro pripadnika grupe, a policija je tada kod osumnjičenih zaplenila 93 kilograma marihuane, koja je, kako se sumnja, bila namenjena krijumčarenju u Bosnu i Hercegovinu, i to preko graničnog prelaza Vraćenovići. Braća Mujović su prema saznanjima policije odranije bliski kavačkom klanu iz Kotora, posebno sa Duškom Roganovićem iz Herceg Novog, a u Nikšiću su bili prepoznatljivi po luksuznom automobilu “porše”, koji vredi više od 100.000 evra. Akcija “Kargo” na razotkrivanju narko-poslova Radovana Mujovića bila je samo uvod u dalju istragu, koja je Specijalno tužilaštvo dovela na trag ozbiljnijim krivičnim delima ove kriminalne grupe, među kojima je planiranje ubistava, nanošenje teških povreda i neovlašćeno držanje oružja. Naime, Specijalno državno tužilaštvo u Crnoj Gori je u junu saopštilo da je procesuiralo kriminalnu grupu od 21 člana, a na čijem čelu su se nalazili Budvanin Vasilije Rafailović i Nikšićanin Radovan Mujović.

Obojica slove za visokopozicionirane članove kavačke kriminalne grupe. U momentu procesuiranja novih krivičnih dela, Mujović je i dalje bio u zatvoru, dok je sa osumnjičenim Rafailovićem odranije raspisana poternica zbog učešća u ubistvu Đorđa Borete u Budvi i slučajne žrtve doktora Dragana Zečevića u decembra 2016. godine.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar