Milionska prevara iz BG centrale

Milionska prevara iz BG centrale


Kol centri, koje razne svetske firme poslednjih godina masovno pozicioniraju u Srbiji, najviše zbog jeftine radne snage, već odavno su u bezbednosnim izveštajima označeni kao potencijalno ozbiljna pretnja svetskoj bezbednosti, posebno oni kojima su baza informacione tehnologije.

Jedan od njih našao se na meti istrage Europola, a petoro osumnjičenih državljana Srbije bilo je deo međunarodne kriminalne grupe, čija su dva šefa uhapšena u Bugarskoj. U akciji su osim srpske policije učestvovale i pravosudne institucije Austrije i Nemačke.

Srpski državljani uhapšeni su prošle nedelje, a sumnjiče se da su prevarili više od hiljadu osoba u Nemačkoj i Austriji, i tako obezbedili “zaradu” od čak 80 miliona evra. Osumnjičeni se, prema saopštenju Europola, terete za prevare, pranje novca i socijalni inženjering, odnosno da su manipulacijom navodili ljude da odaju poverljive informacije o sebi.

Srpska policija saopštila je da su uhapšeni državljani Srbije Z. M. (37), M. B. (36), F. I. (31), S. Š. (49) i A. Đ. (26). Oni su uhapšeni 2. aprila, a istovremeno je u Bugarskoj uhapšeno još četvoro članova grupe, među kojima su i dvojica koji su označeni kao šefovi kriminalne organizacije.

Povezane vesti – PLJAČKA O KOJOJ SE JOŠ PRIČA: “Deltini” milioni u bečkoj kasi

Europol je saopštio da je istovremeno u Beogradu i Sofiji pretreseno 11 lokacija, kao i da je u ovoj akciji u Srbiji zaplenjeno pet nekretnina i oduzeto 2,5 miliona evra sa bankovnog računa u Nemačkoj, elektronska oprema i drugi dokazni materijal. Još 30 bankovnih računa stavljeno je pod nadzor.

Šema prevare išla je tako da su osumnjičeni prevaranti nudili lažna ulaganja u trgovanje proizvodima, kao što su binarne opcije i ugovor za razlike (CFD) na platformama za internet trgovanje. Žrtve su im bile iz svih krajeva sveta, a početno ulaganje koje su tražili od žrtava bilo je oko 250 evra. Radnici kol centara u Bugarskoj i Srbiji zatim su manipulisali žrtvama kako bi investirali još novca, naravno u nepostojeće trgovinske proizvode, uključujući i tržište deviznih valuta. Austrijska kancelarija kriminalističke policije procenila je da je ova grupa kriminalnih aktivnosti širom sveta profitirala 80 miliona evra. Samo u Austriji 850 žrtava ove prevare ostalo je bez 2,2 miliona evra, dok je ta cifra u Nemačkoj pet puta veća i procenjena je na najmanje deset miliona evra.

Izraelska veza

Identitet uhapšenih pripadnika grupe u Bugarskoj, među kojima su i dvojica šefova ove kriminalne organizacije, nije saopšten, ali podaci do kojih je došla srpska policija ukazuju da su svi osumnjičeni radili za izraelskog državljanina Gala Baraka.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar