MINISTARSTVO PRAVDE: Kurd osumnjičen za rušenje ustavnog poretka izručen Turskoj, dopis UN kasno stigao

MINISTARSTVO PRAVDE: Kurd osumnjičen za rušenje ustavnog poretka izručen Turskoj, dopis UN kasno stigao


Ministarstvo pravde Srbije je danas navelo da je državljanin Turske Dževdet Ajaz koji je u Srbiju pobegao pošto je osudjen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka, izručen Turskoj i da je prekasno stigao dopis Komiteta Ujedinjenih nacija protiv torture u kojem je traženo da se Srbija uzdrži od izručenja.

“Nadležni sudovi su utvrdili da je ispunjen svaki uslov za Ajazovo izručenje i ministarka pravde Nela Kuburović je potvrdila to. Dopis UN-a je stigao naknadno. Kada je doneta odluka nije bilo nikakvog dopisa, što je vrlo bitna činjenica”, rečeno je iz Ministarstva pravde za Insajder.
Da li može nešto naknadno da se uradi, to mora da se vidi sa Komitetom UN protiv torture i zemljom koja je domaćin, navedeno je iz Ministarstva jer je, kako se dodaje, “Ajaz ovde samo uhapšen”.

“Sva druga procedura je poštovana. Srbija u ovom slučaju nije imala nikakav interes jer u našoj zemlji nije počinjeno neko krivično delo. Nije bilo interesa ni da zadržimo Ajaza, ni da ga pustimo”, rečeno je iz Ministarstva.

Ana Trkulja, advokatica Ajaza koji je Kurd, rekla je u petak, za televiziju N1 da niko nije obavestio njenog klijenta ni nju, da je ministarka pravde Srbije Nela Kuburović donela odluku o njegovom izručenju.

Dodala je da strahuje za bezbednost svog klijenta, imajući u vidu stanje u Turskoj i način na koji se vlasti obračunavaju sa političkim neistomišljenicima.

Državljanin Turske Dževdet Ajaz prošlog oktobra zatražio je pomoć i azil u Srbiji.

Viši sud u Šapcu je 1. decembra ove godine utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, dok je rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu od 14. decembra odbijena izjavljena žalba, čime je rešenje Višeg suda postalo pravnosnažno.

Evropski sud za ljudska prava svojevremeno je utvrdio da je pritvor u Turskoj bio povreda Ajazovih prava na slobodu i bezbednost, ali to nije zaustavilo ekstradicioni postupak u Srbiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar