Misterija ruskog ruleta

Misterija ruskog ruleta

Shutterstock


Kada je 2009. godine u Urugvaju u prvoj akciji „Balkanski ratnik“ zaplenjeno dve tone kokaina za čiji šverc se u Srbiji sudi narko-bosu Darku Šariću, čak i njegovi najbliži saradnici, doduše oni koji su mu pomagali u pranju para, ali koji su i te kako dobro znali iz kog posla dolazi novac pljevaljskog biznismena, rekli su „vauu“, iznenađeni količinom.

U sudskom postupku protiv Šarića tužioci su od tada došli do cifre od pet tona kokaina, a onda je počeo rat škaljarsko- kavačkog klana, a sa njim i zaplene po celom svetu od jedne, pet pa čak i rekordne zaplene od 20 tona u luci u Filadelfiji, a koje su vezuju za poslovanje ove dve kotorske kriminalne grupe.

Poslednje vesti koje dolaze iz Kolumbije, svetske prestonice proizvodnje kokaina, tu cifru popele su na do sada najvišu lestvicu šverca kokaina – 250 tona na godišnjem nivou. I to samo za tržište Evrope, a u centru priče našao se naravno državljanin Srbije. I to nakon što je ubijen u okršaju koji je i dalje pod velom misterije.

Naime, Dejan Stanimirović (45) zvani Markos ubijen je 1. aprila u gradu Gvamal u Kolumbiji. Tamošnji mediji, pozivajući se na izvore iz lokalne policije, navode da je Stanimirović bio izuzetno značajna karika za šverc kokaina sa teritorije Latinske Amerike u Evropu, i da se procenjuje da je kriminalna grupa kojom je on upravljao, a koja je u policiji navodno označena kao balkanski kartel, godišnje transportovala i do neverovatnih 250 tona kokaina.

Stanimirović je ubijen u opštini Meta, u rezidenciji Hosea Vićentea Rivijere, poznatog po nadimku Soldado, odnosno Vojnik, u krugovima paravojnih formacija kojima je rukovodio.

13-dejan-stanimirovic

Kako se Stanimirović našao u kući vođe ove paravojne jedinice još nije najjasnije, ali je za sada poznato da je u njegovoj rezidenciji živeo prethodnih desetak dana jer ga je tu, zbog pandemije koronavirusa, zadesila mera obavezne samoizolacije nakon što je 16. marta doputovao u Kolumbiju iz Ekvadora. Navodno, Stanimirović je radio kao obezbeđenje Rivijere.

Kolumbijski mediji i dalje nemaju tačnu sliku šta se kobne noći desilo u Rivijerinoj kući, ali su u opticaju dva moguća scenarija pucnjave. Zna se da je te noći Rivijera slavio rođendan svog deteta. Prema jednoj verziji, u ranim jutarnjim satima gosti, koji su bili prilično pijani, a verovatno i drogirani, odlučili su da se zabave tako što će igrati ruski rulet.

Stanimirović navodno u toj igri nije bio srećne ruke. Hitac koji je ispalio iz revolvera ga je smrtno povredio. Prema ovoj verziji, koja je prva i objavljena u kolumbijskim medijima, posle pucnjave Rivijerini ljudi su teško ranjenog Stanimirovića bukvalno izbacili do obližnje raskrsnice, gde su ga pronašla dvojica policajaca. Kada su ga smestili u policijski automobil i uputili se u bolnicu, Stanimirović je izgovorio nekoliko nerazgovetnih reči i preminuo.

“Imao je ranu od metka na bradi, krvario je. Dok je prevožen u bolnicu, uspeo je da kaže nekoliko reči, ali policajci ga nisu razumeli. Ubrzo je preminuo, a u bolnici je samo konstatovana smrt. Dvojica policajaca koji su ga i dovezli su se ubrzo vratili na mesto gde je Stanimirović pronađen”, objavili su kolumbijski mediji navode policijskog izvora.

Povezane  vesti – PLJAČKA O KOJOJ SE JOŠ PRIČA: “Deltini” milioni u bečkoj kasi

Prateći tragove krvi na mestu gde je Stanimirović pronađen, dvojica policajaca Armando Esteban Rodrigez Gomez i Jon Hairo Rejes došli su do Rivijerine kuće. I tu je počeo novi vatreni okršaj. Policajce su sačekali Rivijera i njegovi ljudi. U razmeni vatre, obojica policajaca su ubijena. Ubijen je i Rivijera. Pucnjava je dovela do dalje akcije policije u kojoj je uhapšeno pet osoba, koje su bile u rezidenciji, među kojima je i Rivijerina supruga, a unutra je nađeno sedam komada oružja, koji su zaplenjeni. Posle saslušanja, zbog epidemije koronavirusa, uhapšeni su prebačeni u kući pritvor, a upravo se iz razgovora sa njima i došlo do priče o kobnom ruskom
ruletu.

“Nakon što su popili nekoliko pića, čini se da su sa revolverom započeli igru ruski rulet, a kada je Stanimirović zapucao iz pištolja, teško je ranjen”, objavio je dan posle pucnjave lokalni list “El Tiempo” pozivajući se na policijske izvore.

Povezane vesti – Za ubistvo novinara pozovi specijalce

Međutim, policija nije sigurna u verziju koju su im dali uhapšeni, a kroz dalju istragu, kao verovatnija verzija događaja pojavila se i druga priča po kojoj su se Rivijera i Stanimirović, inače prijatelji po narko-biznisu, kobne noći posvađali. U jednom momentu Rivijera je navodno zapucao na Srbina, a zatim naredio da se on baci na ulicu.

Kolumbijski portal “El Spectado” objavio je zatim informaciju da je za Stanimirovićem tragao Europol, kao i 30 drugih zemalja koje su ga označile kao važan deo balkanskog kartela. Prema tim informacijama, za Stanimirovićem se tragalo od 2011. kada je u jednoj akciji u Portugalu zaplenjeno tri i po tone marihuane i uhapšeno šest osoba. Navodno podaci otkriveni u ovoj akciji dalje su vodili upravo do Stanimirovića. Portal “El Spectado” navodi da se kartel, kojim je upravljao Stanimirović, smatra jednim od najmoćnijih u Evropi i da se njihova mreža prostire na Španiju, Grčku, Holandiju, Hrvatsku, Belgiju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu. Stanimirović je po tim podacima bio jedna od veza Evrope i Južne Amerike, te da je njegov zadatak bio uspostavljanje kontakata i utvrđivanje novih ruta za šverc. Za ovu grupu navodno se dovode i dve akcije prošle godine, jedna u kojoj je u Kolumbiji uhapšeno 16 osoba sa više tona kokaina i dva miliona evra, kao i prethodna u kojoj je na jahti koja je putovala od Kariba do kopnenog dela Evrope nađeno 850 kilograma kokaina.

 

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar