MONSTRUM S ANDA I ZVER: Silovana deca postala najmasovnije ubice

MONSTRUM S ANDA I ZVER: Silovana deca postala najmasovnije ubice

Shutterstock


Dvojica najmasovnijih ubica u Južnoj Americi, koji su osuđeni za silovanje i ubistva preko 500 dece, imaju neverovatno slične biografije.

Pedro Alonzo Lopez iz Kolumbije, poznat i kao “Monstrum s Anda”, priznao je krivicu za ubistva više od 350 devojčica, starih između 8 i 12 godina, u Ekvadoru, Peruu i Kolumbiji. Nažalost, mnogi veruju da je prava brojka daleko veća. Drugi, Luis Garavito, sa nadimkom ‘La Bestia’ (Zver) 1999. priznao je silovanje i ubistvo 140, samo u ovom slučaju dečaka. I za njega se sumnja da ih je ubio mnogo više. Punih sedam godina on je bio strah i trepet Kolumbije, mamio je dečake da krenu s njim, a onda se do smrti iživljavao nad njima.

Devojčice čekao spreman grob

Monstrumima nije zajednička samo “karijera”, već i odrastanje. Lopez je rođen 1948. u kolumbijskom gradu Tolima, kao sedmo od 13 dece siromašne prostituke, u najnesrećnijem periodu građanskog rata, kada je stopa zločina u ovoj zemlji bila oko 50 puta viša nego u većini drugih. Majka ga je izbacila na ulicu kada je imao osam godina, nakon što ga je uhvatila u seksu s rođenom sestrom. Lopez je gladovao, prosjačio i kako je sam ispričao, u više navrata bio je žrtva brutalnog seksualnog zlostavljanja.

Povezane vesti – NE DOČEKAJU SVA DECA DEDA MRAZA: Najstrašniji zločin ikada počinjen u Indijani

Sa 18 godina završio je u zatvoru, gde je dospeo zbog krađe automobila, i tamo su ga grupno silovali. Svojim silovateljima se osvetio tako što je trojicu od četvorice ubio, a nakon izlaska iz zatvora počinje svoj krvavi pir. I drugi kolumbijski krvnik imao je teško detinjstvo. Otac ga je često tukao, a dvojica komšija su ga silovala kad bi im god palo na pamet. To sve je rezultiralo njegovim učestalim i obilatim opijanjem.

Kaže da je većinu ubistava počinio nakon žestokih opijanja. Dok je prvi, očito zbog mržnje prema majci zamrzeo sve žene, drugi je svoju fiksaciju usmerio ka muškarcima. Ipak, birajući one nad kojima će moći da demonstrira silu.

nož

Ono što celoj priči daje potpuno bizarni ton jeste da im je vrlo sličan i modus operandi. O načinu na koji je Lopez “radio” najbolje govori intervju koji je neposredno pre izlaska na slobodu dao novinaru “Nešenal egzaminera”.

“Ja sam čovek veka. Nikada me neće zaboraviti”, pohvalio se Lopez.

“Žrtve sam tražio na pijacama, tražio sam devojčice s određenim izgledom lica – lepim i nevinim. To su uglavnom bile dobre curice koje rade sa svojim majkama. Ponekad bi je pratio i po dva-tri dana, čekao da ostane sama. Dao bi joj neki poklončić, recimo ogledalce, onda bih je odveo izvan grada, gde sam obećavao da ću joj dati i poklončić za majku. Onda bi je poveo do tajnog skrovišta, gde ju je čekao spreman grob. Ponekad su u njemu bila i tela ranijih žrtava. Mazio sam ih, a u zoru bi ih silovao. Izlazak sunca me je uzbuđivao. Prisiljavao sam devojčice na seks, pa bi im rukama obuhvatio vrat. Dok je sunce izlazilo, ja sam ih davio.”

Povezane vesti – BRUTALNI ZLOČINI: Petostruki ubica bežao od “torture” Srba, dali mu utočište u Londonu

Poznato je da su ga nakon prvih ubistava devojčica iz domorodačkih plemena u Ekvadoru tamošnji Indijanci otkrili i uhvatili, mučili i zakopali u zemlju do vrata. Par hrišćanskih misionara su ga, međutim, našli i oslobodili i omogućili su da pobegne, nakon čega je nastavio sa svojim gnusnim zločinima.

Uhapšen je tek 1983. godine i osuđen je za ubistvo 110 devojčica u Ekvadoru. Kasnije je priznao 240 ubistava u Peruu i Kolumbiji. Iz zatvora u Ekvadoru pušten je 31. avgustva 1994. ali je uhapšen posle sat vremena po poternici kolumbijskih vlasti kao nelegalni migrant i optužen za ubistvo devojke stare 20 godina. Tražio je psihijatrijsko veštačenje i ispostavilo se da ima dijagnozu. U bolnici je proveo nepunih pet godina, da bi ga 1998. proglasili izlečenim i pustili na slobodu. Zločincu koji je tvrdio da će ponovo početi ubijati čim se dočepa slobode od tada se gubi svaki trag. Niko ne zna da li ga je negde sustigla zaslužena kazna, ili i “monstrum sa Anda” nekažnjeno hara po zabačenim krajevima Južne Amerike.

ubice

S druge strane, i Luis Garavito ‘Zver’ je u periodu od 1992 do 1999. godine većinu svojih žrtava skupljao s ulica, sa samog dna kolumbijskog društva što je verovatno razlog zašto je policiji trebalo toliko vremena da ga uhvati. Deci je nudio darove i novac, a onda ih vodio na duge šetnje pre nego što ih je silovao i ubijao nožem i odvijačem. Često bi ih i raskomadao. To su uglavnom bila siromašna deca koja su dane provodila na ulici i lokalnim pijacama kao i mali beskućnici. Uhvaćen je tek kad su se centralne vlasti zainteresovale za veliki broj nestanaka. Velika istraga je počela nakon što je 1997. pronađeno 36 tela u blizini grada Pereire. Međutim, ubijao je i u drugim gradovima što je dodatno otežalo istragu. Unakažena trupla su uglavnom bili dečaci između 8 i 16 godina, a pronađeni su u blizini šezdesetak kolumbijskih gradova.

Povezane vesti – SLUČAJ DUTRU: Silovao i ubijao devojčice, ali ne odustaje od uslovne slobode

Garavito je viđen i kako pokušava da siluje jednog dečaka i prijavljen je policiji, a onda i uhapšen. Dao je lažno ime i podatke, no, kako je već ranije bio dovođen u vezu s nestancima policija je skupila dokaze, pokazala mu ih, a on je tek tada priznao krivicu. Tokom istražnog postupka policiji je pokazao beležnicu u kojoj je bilo 140 redova, svaki simbolizujući jedno ubijeno dete.

Ubica strahuje za život

Osuđen je na 30 godina zatvora, što je maksimalna kazna u Kolumbiji, ali kako je pomogao policiji da pronađe tela žrtava kazna mu je smanjena na 22 godine. Služi kaznu u kolumbijskom zatvoru čija je točna lokacija nedostupna javnosti. Kako se u zatvoru dobro ponaša dogovorio je da bude odvojen od drugih zatvorenika jer se boji da će ga ubiti. Takođe, strahuje da bi ga neko mogao otrovati pa stoga uzima hranu i piće isključivo od nekolicine ljudi kojima veruje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar