MOTIV ZLOČINA NIJE OTKRIVEN: I pored dokaza policajci nisu verovali da su ubistvo počinila deca

MOTIV ZLOČINA NIJE OTKRIVEN: I pored dokaza policajci nisu verovali da su ubistvo počinila deca


Nekoliko sati pošto su desetogodišnjaci Džon Venebls i Robert Tompson u tržnom centru u gradu Butl u Engleskoj oteli dvogodišnjeg Džejmsa Baldžera, odveli su ga do pustog mesta kraj železničkih šina.

Pre toga su mališana proveli pored desetina posetilaca tržnog centra. Nadzorne kamere su snimile dvojicu dečaka koji šetaju s detetom dok ga jedan drži za ruku. Većini su delovala kao starija braća mališana. Ali nisu bili.

Pojedinim prolaznicima tog popodneva 12. februara 1993. godine, s kojima su se mimoišli na gradskim ulicama, bilo je sumnjivo ponašanje dvojice starijih dečaka i mališana koji je imao nekoliko povreda na glavi koje su mu naneli Venebls i Tompson. Ali, ništa nisu preduzeli kako bi ustanovili o čemu se radi. Niti su o tome obavestili policiju.

Venebls i Tompson su, pored drugih stvari, u prodavnici u tržnom centru ukrali plavu boju i kasnije je sipali u Baldžerovo levo oko. Kada su ga doveli na zabačeno mesto, šutirali su ga, udarali ga ciglama i kamenjem i gurali mu baterije u usta.

Na kraju, dečaci su udarali Baldžera po glavi gvozdenom štanglom od oko 10 kilograma, što je izazvalo 10 preloma lobanje. Sveukupno, dvogodišnji Baldžer je zadobio 42 povrede lica, glave i tela. Istražitelji su ustanovili da je bio tako teško pretučen da nije bilo načina da utvrde koja je povreda bila fatalni udarac.

Shutterstock

Shutterstock

Pogrešna nada

Forenzički patolog je kasnije zaključio da je mališan preminuo od zadobijenih povreda pre nego što su Venebls i Tompson postavili njegovo telo preko železničkih šina, u nadi da će mališanova smrt izgledati kao nesreća. Pobegli su pre nego što je voz naišao i presekao telo nesrećnog deteta.

Sledećeg dana policija je pretresla kanal gde su dečaci bili u danu otmice, jer je očevidac javio da je tamo video Baldžera. Ostale pretrage vršene su na drugom mestu i nisu dovele ni do čega.

Povezane vesti – DEČACI OTELI I UBILI DETE: Svedoci nisu sprečili ubistvo mališana

Sa malo dokaza, za Baldžerovu smrt su u početku bili osumnjičeni dečakovi roditelji. Međutim, kada su policajci na kraju pregledali video snimke s kamere iz tržnog centra, nisu mogli da veruju svojim očima. Uprkos nedovoljno jasnim snimcima, moglo se sasvim dobro videti kako dvojica desetogodišnjaka vode ka izlazu Džejmsa Baldžera, identifikovanog na osnovu opisa njegove odeće koji je obezbeđenju tržnog centra dala dečakova majka.

Kada je Baldžerov otac Ralf video da su u pitanju samo dvojica dečaka sa kojima je njegov sin napustio tržni centar, laknulo mu je.

Pogledao je suprugu Deniz, osmehnuo se sa olakšanjem i rekao joj: “Biće sve u redu, Deniz, on je sa dvoje male dece”.

Nakon što je policija objavila informaciju o nestanku mališana, a mediji objavili fotografije iz tržnog centra, priča se pročula širom Engleske i potraga za Baldžerom se pojačala. Traganje je okončano dva dana nakon nestanka, kada je četvoro dece otkrilo Baldžerovo telo na železničkoj pruzi, udaljeno samo 200 metara od najbliže policijske stanice.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Dokazi i priznanje

Policija je na mestu zločina pronašla sve što su Džon Venebls i Robert Tompson koristili da usmrte dečaka. Raštrkani u okolini nalazili su se gvozdena štangla, kamenje i cigla, prekriveni dečakovom krvlju. I ukradena kanta plave boje je pronađena u blizini.
Imajući neke dokaze u ruci i saznanje da su ubice Džejmsa Baldžera verovatno dvojica dečaka, policija je proverila spiskove izostanaka iz obližnjih škola na dan nestanka Baldžera. Zbog toga su različita deca identifikovana kao potencijalne ubice, a neki roditelji su čak prijavljivali izostanke iz škole sopstvene dece.

Ali na kraju je anonimni telefonski poziv policiji ukazao na Džona Veneblsa i Roberta Tompsona kao ubice Džejmsa Baldžera. Osoba koja je pozvala je rekla policiji da su Venebls i Tompson tog petka bili odsutni iz škole i da je videla plavu boju na rukavu Veneblsove jakne.

Policija je potom obišla njihove domove i otkrila krv na Tompsonovim cipelama i plavu boju na Veneblsovoj jakni. Obojica dečaka su uhapšena pod sumnjom da su počinili ubistvo Džejmsa Baldžera.

Uprkos postojećim dokazima, Venebls i Tompson u početku nisu bili glavni osumnjičeni. Policija je bila usredsređena i na drugu decu koja su već imala nasilne ispade i ostali su uvereni da su dvojica dečaka sa nejasnih snimaka nadzorne kamere izgledala kao da imaju 13 ili 14 godina, a ne samo 10.

Međutim, tokom odvojenih policijskih razgovora dvojica dečaka su se ubrzo okrenula jedan protiv drugog. Tokom razgovora koji su trajali nekoliko dana Venebls je na kraju priznao. “Jesam ga ubio”, rekao je Venebls. “Šta je sa njegovom mamom, hoćete li joj reći da mi je žao?”

nasilje nad zenama

Tompson, sa druge strane, nije bio tako lak za razgovor. “Potpuno je negirao sve”, rekao je narednik Fil Roberts. “Ali, na kraju je sam sebe odao, detaljno mi je ispričao šta je nosio Džejms Baldžer.” Ipak, tokom celog procesa Tompson je ostao neverovatno hladan, stekavši nadimak u štampi “dečak koji nije plakao”.

“Ubij kopile”

Venebls i Tompson su optuženi za ubistvo, ali pošto su bili maloletnici njihov identitet je bio sakriven od javnosti. Devet meseci nakon podizanja optužnice počelo je suđenje. Ispred zgrade suda su se okupljali građani i zahtevali krv ubica Džejmsa Baldžera. “Ubij kopile!”, vikali su okupljeni. “Život za život!”

Gnušanje javnosti samo se pojačalo kada su svedoci i mediji primetili Tompsonovo hladno, naizgled bezobrazno ponašanje na suđenju, dok je Venebls imao histerične ispade. Zato su pretpostavljali da je Tompson bio inicijator zločina, iako psihijatri i policajci nikada nisu uspeli da ustanove motiv dvojice dečaka da počine tako svirep zločin.

Štaviše, psihijatri su na sudu utvrdili da su dvojica dečaka znala da razlikuju ispravno od pogrešnog i da nisu sociopate, ali da ipak nisu mogli da otkriju bilo kakve konkretne motive za ubistvo Džejmsa Baldžera.

Džon Venebls i Robert Tompson osuđeni su za ubistvo, što ih čini najmlađim osuđenicima za to krivično delo u Britaniji u proteklih 250 godina.

Venebls i Tompson su osuđeni da služe kaznu “na zadovoljstvo Njenog visočanstva”, što je standardni protokol za maloletne prestupnike osuđene za ubistvo. Ova neodređena kazna nema maksimum, ali ima minimum koji se određuje za svaki slučaj posebno.

U ovom slučaju bilo je to samo osam godina, što je značilo da će na slobodu možda izaći čim budu napunili 18 godina.

Nakon isteka kazne, ubice je trebalo proceniti i, ako se nije smatralo da predstavljaju opasnost po društvo, osloboditi. Po svemu sudeći, Venebls i Tompson tokom izdržavanja kazne nisu pokazali nikakvo nasilno ili problematično ponašanje u zatvoru. Svoje kazne za monstruozno ubistvo odslužili su tiho i bez incidenata. Kada je 2001. godine prošlo osam godina, obojica su puštena na slobodu.

Shutterstock

Shutterstock

Neizlečivi Venebls

Posle puštanja na slobodu Džon Venebls i Robert Tompson dobili su nove identitete i pravo na doživotnu anonimnost zbog javnog besa koji je okruživao njihovo suđenje i opasnosti da pojedini građani požele da im se osvete. Ali, niko nije pokušao da im se sveti.

Majka Džejmsa Baldžera, Deniz, uspela je da pronađe Roberta Tompsona 2004. godine, ali je bila „paralizovana mržnjom” i nije mogla da se suoči s njim.

Povezane vesti – NOV SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA: Dečak u Odžacima zadobio povrede glave

Pretpostavlja se da je Tompson uspeo da se prilagodi okruženju i da živi miran život. O njemu se posle završetka suđenja ništa nije čulo. Međutim, tako nešto se ne može reći za Veneblsa. On je 2010. godine uhapšen zbog preuzimanja slika sa interneta koje prikazuju razne vrste seksualnog zlostavljanja mališana muškog pola. Pušten je na uslovnu slobodu 2013. godine.

Odboru za uslovni otpust Ralf Baldžer, otac ubijenog mališana, tada je rekao da ne može da oprosti ubicama svog sina i da Venebls ne bi smeo da bude pušten.

Ipak, Venebls je oslobođen, ali je u novembru 2017. godine ponovo zatvoren kada je na njegovom računaru otkriveno više slika o zlostavljanju dece i priručnik za pedofile koji je pružao uputstva za seks sa decom. Osuđen je na tri godine i četiri meseca zatvora, što je oko polovine vremenske kazne koju je odslužio za ubistvo počinjeno pre četvrt veka.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar