NALOŽENO NOVO SUĐENJE PRED SPECIJALNIM SUDOM: Apelacioni ukinuo presudu Duliću, Janjiću i Drobnjaku

NALOŽENO NOVO SUĐENJE PRED SPECIJALNIM SUDOM: Apelacioni ukinuo presudu Duliću, Janjiću i Drobnjaku

Apelacioni sud beograd


Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu po kojoj su na zatvorske kazne osuđeni bivši ministar Oliver Dulić, njegov zamenik Nebojša Janjić i direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak.

Kako se navodi, sud je naložio da se suđenje ponovi pred Specijalnim sudom.

Prema ukinutoj presudi, Dulić je osuđen na tri i po godine zatvora, njegov zamenik Janjić na tri, a Drobnjak na jednu godinu, na osnovu optužbi da su zloupotrebili službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću “Nuba invest” 2009. godine.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da se osnovano izjavljenim žalbama okrivljenih i njihovih branilaca dovodi u sumnju pravilnost zaključka prvostepenog suda da se u njihovim radnjama stiču elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

“Takav zaključak za sada ne može prihvatiti kao pravilan jer je izreka prvostepene presude nerazumljiva, dati razlozi su nejasni, dok o određenim odlučnim činjenicama – važnim za pravilnu odluku razlozi uopšte nisu dati, tako da je prvostepena presuda doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka”, navodi se u presudi koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda.

Taj sud je ukazao da je Specijalni sud bio dužan da tačno navede kojim od radnji su okrivljeni iskoristili svoj službeni položaj i da ukaže kojim radnjama individualno odredjenim za svakog od okrivljenih su prekoračili granice službenog ovlašćenja.

Takođe, prvostepeni sud utvrđuje da su okrivljeni izvršili krivično delo u produženom trajanju, ali nigde ne navodi ni vreme, ni mesto, ni način izvršenja pojedinačnih radnji koje ulaze u sastav produženog krivičnog dela, dodaje se u obrazloženju odluke.

Dulić, Janjić i Drobnjak se terete da su od jula 2009. godine do jula 2012. godine iskorišćavanjem i prekoračenjem svojih službenih položaja u postupku odlučivanja povodom zahteva za izdavanje saobraćajno tehničkih uslova, lokacijskih dozvola, saglasnosti građevinskih dozvola investitoru „Nuba invest“ d.o.o. sa sedištem u Beogradu omogućili izgradnju linijskog infrastrukturnog objekta – telekomunikacione mreže.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar