NAPAD NA VUČIĆA: Suđenje policajcima za Potočare odloženo za februar

NAPAD NA VUČIĆA: Suđenje policajcima za Potočare odloženo za februar

foto: Shutterstock


U Višem sudu u Beogradu danas je za 4. februar odloženo suđenje dvojici policajaca, osumnjičenih za odavanje službene tajne u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, BIH, u julu 2015. godine, kada je bio napadnut.

Do odlaganja je došlo jer nije bilo uslova da se pogleda snimak izjave jednog od optuženih koju je dao televiziji Al džazira u vezi sa svojim radom u Potočarima. Krajem septembra ovo suđenje je krenulo ispčetka zbog promene sudije.

Novi sudija je prihvatio predlog tužilaštva da se suđenje odvija bez prisustva javnosti zbog tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu, a biće iznošeni tokom suđenja i održao je na snazi prethodno rešenje o isključenju javnosti.

vucic potocari

Povezane vesti – Srebrenica, juče, danas, sutra…

Suđenje je prvobitno počelo u maju 2018, a isključena je javnost iz razloga “nacionalne bezbednosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”. Sud, međutim, može u toku postupka da preispita svoju odluku i eventualno otvori postupak za javnost, ali će presudu svakako saopštiti javno.

U ovom slučaju sudi se policajcima Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću koji se terete za krivično delo odavanje službene tajne. Bili su uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara su pušteni da se brane sa slobode.

Detalji optužnice nisu još javno saopšteni, a prema pisanju medija, sumnja se da su Trbović i Dumanović u izjavama za Al Džaziru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na srpskog premijera.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar